Canis klickertränarhelg 3 : Stimuluskontroll

Så var ännu en klickertränarhelg till ända, och som vanligt går jag ifrån den fylld med inspiration, träningstips, teoretiska tankar och planer :)! Denna helg gick i stimuluskontrollens tecken, och var även ett tillfälle att tenta av några utav grundfärdighetsmapparna.

(För er som inte vet det, så finns det enligt Canis träningssätt 19 grundfärdigheter,med runt 5-6 steg och fyra nivåer på varje grundfärdighet, som en hund ”ska” kunna. Har man dessa grundfärdigheter så kan man sätta ihop alla tävlingsmoment i alla klasser.

De 19 grundfärdigheterna är:

 • Fokus
 • Targeting
 • Sitt
 • Bakdelskontroll
 • Utgångsställning
 • Galopp mot förare
 • Gå+se upp (fritt följ)
 • Ligg
 • Stå
 • Bli
 • Doggie-zen
 • Håll fast
 • Loss
 • Kryp
 • Skall
 • Hopp
 • Luktdiskriminering
 • Spår
 • Uppsöka figurant

(för er som vill veta mer rekommenderar jag boken Lydnadsträning i Teori och Praktik, en FANTASTISK bok :D)

I lördags så åkte jag och Lyxa ensamma till kursen. En spännade resa för oss båda, då det var hennes första biltur utan stöd av vare sig mamma, syskon eller Homer. Men hon skötte sig galant, pep bara en kort stund, sen så låg hon tyst ner resten av resan till GMBK :).

Väl där blev hon överöst med kärlek, vem kan motstå en luddig liten aussiefröken med pepparkornsögon ;)? Efter samling och lite valpmys och en lekstund med 5 månaders cockervalpen Totte, så samlades vi vid apellplanen för praktik.

 

Jag och Lyxa däremot tog det lugnt och stillsamt och studerade de andra, observationsinlärning var det någon som kallade det ;):

Fina lilla Lyxa spanar på de duktiga klickerhundarna och ser sin framtid… 😉

Efter praktikpasset hade vi teori om stimulikontroll och ”den röda tråden” (inlärningsvägen). Lyxa var med inne i teorisalen, hon låg på en filt och sov. Hon har VERKLIGEN förmågan att slappna av i nya miljöer :D.

Nästa praktikpass blev vi uppdelade i tregrupper, jag och Lyxa hamnade med belgarefröknarna Hera och Kråka med mattarna Maria och AK. Jag höll en låg profil även här, men utöver mycket bra passivitets och miljöträning så körde jag och Lyxa pyttelite intro till fokusmappen. Jag har sagt till mig själv att jag ska börja den riktiga GF träningen nästa vecka, nu kanske jag först borde se till att hon vet vad hon heter…. ;)?

Nästa teoripass handlade om inlärning, beteende och beteendeanalys. Under beteendeanalysen fick vi olika händelser att analysera, där vi skulle se till situationen, handlingen och konsekvensen för att kunna skapa en hypotes. Det var rätt så svårt, för det fanns inte bara ett rätt svar på frågorna (iaf om man inte skulle bryta mot den ”äkta” klickerträningens fjärde krav, att man bara ska se till observerbara faktorer och inte försöka läsa tankar på djuret/människan som utför beteendet man analyserar). Men det ledde till riktigt bra diskussioner som man kunde plocka med sig bra tankar ifrån :).

Idag så plockade jag med mig båda mina hundar, för jag ville se om vi kunde skaka fram några GF-mappar att visa upp. Och vi fick iallafall visat upp Fokus- och Targeting mappen med godkänt resultat, plus några små delar av Sitt – och Ligg mappen :). Inte alls illa, jag var riktigt stolt över lille Homer, trots att han tog forever på sig att varva upp och komma i träningsmode :P.

Medan jag körde med Homer så var Jenny och Elsa snälla nog att passa Lyxa åt mig. Det är underbart att hon är så glad i människor även om hon aldrig träffat dem förut, och hon visade även upp lite av sina kampkunskaper för dem ;). Fast när Elsa erbjöd en kampleksak gjord på riktigt djurskinn, då var det plötsligt inte lika kul :P. Viltlukten var troligen överväldigande för Lyxa så hon inte fattade vad det var, men när det var gummiklädd leksak eller fuskpäls, då gick det bra igen!

Under dagen så blev Lyxa ”utsatt” för två nya saker till, dels så hade de skjutövningar på ett militärområde i närheten, så det smattrade hela dagen (bra skotträning, thank you very much mr. military ;)). Lyxa reagerade inte ett smack på de fjärran skotten, inte ens när de drog igång med en kulspruta av något slag .

Sen så fick hon ligga ensam i bilen och äta ben medan jag körde dagens andra praktikpass med Homer. Hon fick en tjurmuskel och lade sig och tuggade på den när jag gick därifrån. Jag stod en bit på avstånd för att höra om hon gnydde, men inte ett ljud kom. Och när jag gick tillbaka för att kolla, så låg lilla söttjejen och sov så sött :). Hoppas jag kan upprätthålla denna tryggheten i bilburen, det är otroligt skönt att ha det så!

Under praktikpasset med Homer så delade vi upp oss i tre grupper som jobbade på tre stationer. Det var stimuluskontroll, tävlingsmässiga ingångar på plan samt backande som gällde. Backandet skippade jag, och körde istället burskickningar med Homer.

Stimuluskontrollen gick över förväntan, han bjöd snabbt på ett snyggt ligg som jag kunde klicka honom för och arbeta med att få ännu bättre stimulikontroll på det. Minus en massa onödigt nosande i backen så gjorde han bra pass här.

Under tävlingsmässiga ingångar på planen så fokuserade jag enbart på attityden hos honom, jag ville ha en hög aktivitet och en stor attityd. Och visst fick jag attityd alltid, så mycket attityd att han blev ”galen” och högg mig i byxbenet och kampade med det :P! Men det var en positiv galenskap, som ledde till ett härlig fritt följ, där det tekniska sattes på sparlåga. Blev nöjd med Homer här också, och särskilt hans sätt att ta kampbelöningen efter utfört beteende .

Sista teoripasset för dagen handlade om klassisk och operant inlärning, Premacks princip om värdeförskjutning, och att vi som klickertränare ska komma ihåg att vi alltid har Pavlov sittade på vår axel…

Det var ”lite” om vad vi gjort denna helg :P. Annars har Homer och Lyxa lekt massor (de är verkligen SUPERkompisar nu ), och jag har även börjat så smått med burlekar med Lyxa. Jag jobbade med frishejping, och bara på det lilla korta passet jag gjorde så blev jag förstummad över hur snabbt hon fattade . Det är samma som med ”vänta” träningen med bilburen, det satte sig på en gång. Nästan lite kusligt…. ;).

Mina två älsklingar . Ska bara se till att skaffa en lika fin skylt för Lyxa också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s