Att bedöma hundens andning

SKKs SRD (Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar) är ett levande dokument som verkar till att styra tillbaka vissa raser från de extrema vägar som de tagit utseendemässigt, som har kommit att påverka hundarnas hälsa (ex hundar som avlats till att få andningsproblem, hudproblem, svårigheter att röra sig etc).

Citat från SKK:

SRD identifierar riskområden och förebygger att de utvecklas till problem. SRD är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka domares medvetenhet om exteriöra överdrifter och sundhet.

SRD har arbetats fram i ett kontinuerligt och omfattande samarbete mellan utställningsdomare, berörda ras- och specialklubbar, veterinärmedicinskt sakkunniga och tillgänglig försäkringsstatistik. Denna inventering utgör underlaget för urvalet av de raser som listats i SRD och för anvisningarna för respektive ras.

Det  är hemskt tråkigt och skrämmande att ett sådant dokument ska behöva finnas, men jag tycker att det är otroligt bra att det stramas upp och tightas till så att de exteriört osunda hundarna ej längre ska prioriteras i utställningsringen, och förhoppningsvis kommer detta att minska efterfrågan på dessa.

Som ett led i detta har det nu publicerats en film på youtube om hur hundens andning ska bedömas. Denna skickades i våras ut på DVD till samtliga utställningsdomare i norden, men nu kan även vi andra ta del av den. En mycket intressant film trots att det är förbannat hemskt att den ska behövas.

4 reaktioner på ”Att bedöma hundens andning

 1. Jag tycker denna filmen är mycket belysande och (BRA), om man nu kan använda detta uttrycket BRA i dessa sammanhang.
  Det som jag däremot tycker är bestickande är att det är ju SAMMA organisation, som en gång har premerat dessa hundar som först NU agerar/reagerar????
  Detta först efter att det har blivit en riktig protest av bl.a Engelska BBC, som har gott så långt att dom bojkottar Cruft utställningar just pågrund av osunda / sjuka hundar i ringen
  Men som sagt, Bättre sent än Aldrig, men SKK, har faktiskt en stor del i detta, eller rättare sagt domarkåren har det.

  • Det har du helt rätt i Monika, det är ju domarkårens/SKK´s premiering av osunda hundar som har gjort att det blivit ”eftersträvansvärt” för uppfödare att ta fram dessa extrema avvikelser då dessa gick bra i utställningsringen.

   Bättre sent än aldrig är det ju, men hade man fått önska så hade det aldrig gått så här långt så att det skulle behövas sådana här åtgärder…

 2. Hej
  Är en flitig läsare av din blogg och gillar verkligen det du skriver och att du blandar olika ämnen. Lyckas till med Lyxas träning, ni kommer att gå långt.
  Ha en bra dag.
  // Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s