Valpförhoppningar

Mycket av min vakna tid går åt att fundera på och drömma om de kommande valparna. En liten del av tiden så tänker jag pragmatiska (negativa :P) tankar som ex ”vi kanske inte får till någon parning”, ”hon kanske går tom”, ”det kan bli förlossningskomplikationer” osv osv, allt sånt som man MÅSTE vara medveten om kan ske när det vankas parning och valpning.

Men jag ska erkänna att den absolut mesta delen av tiden går åt till att tänka de där rosenröda tankarna, där man funderar på hur många det blir, hur de kommer se ut, vad det blir för könsfördelning, hur mycket av Lyxa respektive Lotus man kommer se i dem, hur de kommer utvecklas när de växer upp….

Och sen finns givetvis även de där lite bitterljuva tankarna om hur man ska välja rätt valpköpare, glädjen när man får berätta för valpköparna att det finns en valp till just dem (kommer SÅ väl ihåg när Emelie smsade mig tidigt, tidigt på morgonen och berättade att nu fanns det en valp till mig, jag flög som på moln resten av dagen 🙂 ), och även det tråkiga att kanske behöva göra några besvikna och berätta att det tyvärr inte blev någon valp till just dem för att det kanske blev mindre antal valpar än bra valpköpare på valplistan :(. Livet som uppfödare börjar ju ofta med att göra några överlyckliga och några besvikna, tyvärr…

Sen funderar jag också mycket på hur jag hoppas att valparna ska vara när de väl kommer ut och växer upp och har gjort en liten lista på saker jag hoppas (och tror!) ska visa sig i valparna.

1. Först och främst hoppas jag ju givetvis att de ska vara friska och sunda, både fysiskt och mentalt. Hur väl man än menar med sin avel och hur bra undersökningar av stamtavla och släktingar (och avelsdjuren själva) man än gör, så finns alltid risken att det poppar upp något man inte vill ska finnas där. Min främsta och högsta önskan är att de ska slippa allt vad fysiska fel, sjukdomar och mentala brister heter, både för valparnas egna skull, för valpköparnas skull och för min och Lizas skull som är de som tagit beslutet att kullen ska bli till.

2. Sen så hoppas jag på att de ska bli glada och peppiga hundar. Jag tänker inte skriva ”lätta” hundar eftersom jag tror att de kommer bli en handfull som kommer ge sina nya ägare ett gäng gråa hår och och bekymmersrynkor ( 😉 ), men har en hund i grund och botten en glad inställning till livet tror jag gör det lite lättare för valpköparna att ta sig igenom de galna, anstängande, ”hopplösa” perioderna i hundarnas liv.

3. Efter det vill jag att de ska ha en enorm arbetsvilja och redan från början en bra känsla för av/på som bara är för valpköparna att vidareutveckla. Jag vill inte ha några stressmuppar som inte fattar att man ska jobba när arbete erbjuds och ta det lugnt när inget arbete erbjuds. Något av det värsta jag vet är hundar som inte tar det lugnt när det inte erbjuds nått jobb, utan som ex inomhus hela tiden pockar på uppmärksamhet och kommer med grejer och stressar och har sig och som inte kan slappna av. När arbete sen erbjuds vill jag ha hundar som med glädje, engagemang och fokus tar sig an vilka uppgifter som än erbjuds dem, som har en stark vilja att jobba tillsammans med sin ägare.

4. Slutligen hoppas jag ju att de ska ha alla delar på plats för att gå ”all the way”. Jag hoppas att mina valpar ska bli mer än ”mästare på hemmaplan” (ni vet, ”min hund klarar ett elitspår HUR LÄTT SOM HELST…. hemma”) utan även ska kunna gå ut med sina nya ägare och med glädje kunna tävla och prestera var som helst, när som helst. Ha ork, fokus och uthållighet att köra långa bruksdagar där de kan koppla av och ladda om flertalet gånger under en dag och kunna ta sig till och konkurrera väl i de högre klasserna. Jag vill och hoppas på att föda upp presterande arbets/tävlingshundar, och det skäms jag inte för att säga!

En hund som har de delar jag nämnt ovan OCH visar upp bra resultat på tävlingsplanen, det är för mig en optimal aussie eftersom det som sagt kräver att alla delar finns på plats för att kunna prestera på en given plats på en given tid med ett regelverk (och en/ett par domares objektiva åsikt) att ta hänsyn till. Det kräver sundhet, friskhet, mental stabilitet och vilja från hundens håll, och det är det jag hoppas på att kunna leverera till valpköparna den dagen de kommer för att hämta sin hett efterlängtade och älskade lilla valp som ska bli deras nya familjemedlem, tävlingspartner och bästa vän :)!

Första gången jag höll i Lyxa som ägare till henne, en av de bästa dagar i mitt liv <3! Foto: Emelie

3 reaktioner på ”Valpförhoppningar

  1. Hear hear! Känner igen mig i dina tankar och funderingar. Håller tummarna hårt för att det blir några härliga Lyxlirare. Hihi, det är lite som dagen innan julafton när man var liten. Förväntansfull och smånipprig… och en låååång väntan 😉

  2. Hemma-champions finns det gott om 😉

    Jag har också mycket valpförhoppningar ang Timmies parning. Det är någon slags skräckblandad förtjusning :O allt som kan gå fel, redan vid parning men även senare vid ev. valpars uppväxt men även hur otroligt roligt det skulle vara om allt gick som planerat och valparna blev som man hoppas.

  3. Åå, hade det varit rätt i tiden och möjligheterna funnits så hade jag velat anmäla mitt intresse för en valp ur denna kullen! Om allt går vägen så tror jag du kommer få en klockren kull med härliga valpisar… vi får väl se i framtiden helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s