Lydnadsdagar för Jessica Svanljung (filmbomb!)

Träning för Jessica S och viltspår 015

Nyss hemkommen efter två riktigt bra träningsdagar för Jessica Svanljung :D! Jessica är en av mina absoluta favorittränare, jag älskar hennes svart/vitt-tänk i träningen, att hunden både ska veta när den gör fel och när den gör rätt och hur man kan vinna massor på att vara tydlig mot sin hund, och så är hon alltid peppig, konkret och kan även skrika till på en ”NEJ varför gör du så!” på sin underbart klingande finlandssvenska ;)…  Jag och Lyxa har fått med oss massa bra tänk och bra tips att träna vidare på :D! Ska försöka stapla upp det lite…

Igår körde vi rutan, vittring och dirapp (fokus på konskicket). I rutan hade vi konstant bra konskick (yay!) och Lyxa jobbade sig bra förbi störningar av människor, apporter och leksaker in i rutan :). Några tankar:

  • Ta upp träning av punkten i rutan lite mer. Vart tar hon vägen om jag skickar till rutan med inte kommenderar ngt?
  • Träna mycket omdirigering från ”fel” koner för att få henne att släppa dem och dirigeras in i rutan
  • Utmana henne med att kunna springa OCH lyssna på vad jag säger för kommando
  • Träna in att söka rutan med blicken även i utgångsposition

I vittringen tänkte jag att vi skulle titta på hur ostruktrurerat Lyxa börjat söka av pinnarna, men på de tre tävlingsmässiga vittringar vi gjorde så sökte hon av pinnarna jättesystematiskt och kom in med rätt pinne varje gång :P! Så det var uppenbart att jag hade fel i vad jag trodde vi behövde träna mest på just nu!

Ska lägga mer krut på säkerheten i att gripa ”egen” direkt när den hittas, genom att leka ”finns i sjön” (mängder av pinnar, leksaker, främmande föremål, människor, hundar osv och så ”egen” någonstans där mitt i), klicka för egen och belöna i början med godis för att hålla nere hetsen lite.

Träning för Jessica S och viltspår 034Rätt!

I dirigeringsapporteringen fick vi däremot fram exakt det vi har problem med; att Lyxa fokuserar alldeles för mycket på apporterna och ser konskicket lite som ett ”nödvändigt ont” och därför inte driver på ordentligt efter att ha suttit och laddat på apporterna under utläggningen.

Lite slarvigt gripande också men är jättenöjd med högervinkeln!

Fick som förslag av Jessica att jag ska försöka träna in att Lyxa vid TL:s ”skicka”kommando ska ta ögonkontakt med mig, för att för en kort sekund få henne att släppa fokus framåt och därigenom komma ur sin ”låsning” lite. Värt att prova känner jag! Ska även träna in en momentrutin inför konskicksmomenten, en snabb och tight högeringång som ska få Lyxa i en aktivare tanke.

Det blev också mycket titta, lyssna och ta lärdomar av vad de andra tränade, samt flera pass med väldigt peppig fjärr när vi hade dödtid. En riktigt bra dag helt enkelt :)!

Träning för Jessica S och viltspår 005

Idag bytte vi lokaler och träffades kl 9 på Tagenevägen. Jag och Lyxa tittade idag på fotgåendet, zäta, metallapportering, fjärr, ruta och vittring.

I vårt första pass började vi med fotgåendet, Jessica fick kommendera oss genom ett kort elitprogram (snällt nog med tanke på min tå inte så mycket språngmarsch). Tyvärr blev det lite mycket zoom på filmningen, men man ser lite iaf ;)!

Efteråt frågade Jessica mig hur det kändes, och jag säger som i stort sett alltid i fotgåendet; Känslan var jättebra! Visst att vi har detaljer som behöver finslipas (stegFF, något snett sättande, att jag fortfarande missar lite i vad som är höger/vänster osv 😉 ), men Lyxa ger hela tiden ett fint fokus, grym attityd och håller en väldigt bra position, så helheten är jag jättenöjd med! Och Jessica höll med och tyckte att vi hade ett rätt fint fritt följ utan några större problem. Det känns bra att höra :D! Jag tog även efter pepp från Jessica beslutet att jag ska ta upp träningen på höger-helt om igen, för att kanske få till fotgåendet ännu snyggare och tightare… to be continued ;)!

Vi kollade även på vår fjärr och fick fint betyg på den med :D! Första gången så stördes Lyxa ut lite av armviftande från TL (och jag var lite för hetsig/otydlig) så det blev några felskiften, men hon var helt på stället och även felskiftena var fina. Nästa fjärr så var alla skiften korrekta med hon trampade lite, lite med vänstertass. Mer än OK i min bok, vi har kommit SÅ långt med vår fjärr! Bara att träna vidare :)! Lägger in film på fjärren från måndagens träning, den gav en så bra känsla:

På eftermiddagspasset fick vi kollat på mycket, rutan, hopp metall, zätat, hopp vittring (”cirkuslydnad”) och fjärr (och vi fick även till ett supersnyggt kryp på stället under lunchpausen, både åt höger, vänster, framåt och bakåt :D!).

Här har jag börjat att lägga på högeringången som (genomtränad och nerbantad) förhoppningsvis ska fungera som momentrutin inför konskicksmoment. Får se hur bra jag får till det. Är JÄTTENÖJD med att hon lyssnar på vad jag faktiskt säger när hon kommer fram till rutan :D!

Den första apporteringen är ju bara SUPER!! Synd bara att jag uppenbarligen har belönat henne så i återgången för fartens skull att hon tror att momentet går ut på att släppa innan ingång… ;). Sen hade hon som synligt svårt med en apport där alla hörnen var ordentligt inböjda. Mycket bra att veta!

I början av zätat gör jag ju bort mig, jag ser inte till att Lyxa har fokus på uppgiften, så vi missar första skiftet. Annars är jag väldigt nöjd med vårt zäta, vi har både bra stadga, bra upphämtningar och rätt så bra skiften :).

Hopp vittring var riktigt kul, det var det första jag vågat mig på i ”cirkuslydnad” (blanda moment och delmoment hejvilt och lägga ihop dem). Jessica har lagt in ett par inspirerande sådana filmer på Facebook, så sugen har man allt blivit!

 Som ni förstår så har det varit två helfyllda dagar med grymma Jessica, jätteduktiga kurskamrater, mycket bra träning, bra diskussioner och så BÄSTA Lyxa! Är så sjukt nöjd så jag vet inte vad :D! Det här var PRECIS den extra lydnadspeppen jag behövde inför kommande träningar och tävlingar!

TACK alla kurskompisar för hjälp, tankar, fotning och filmning, och TACK SUPER-Jessica :D! 

 

4 reaktioner på ”Lydnadsdagar för Jessica Svanljung (filmbomb!)

  1. Fick rådet en gång på dirigeriningsapportering att bara låta henne kolla på när de lägger ut den första apporten (=den hon ska ta). Och sedan redan där låta henne ha ögonkontakt med dig tills hon ska skickas. Var Mariah andersson med Redo som sa det och jag köper då det resonemanget. Som ett tips.;-)

    • Ja, jag har funderat på det med :)! Alternativt (nu när vår dirigering fungerar så pass bra) inte låta henne titta alls, utan bara ha kontakt med mig.

      Det är spännande med massa olika metoder, det tål att tänkas på…. :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s