Upptag och upplet

Igår kom Jonna och Zolo hem till oss för några timmars träning. Vi hade planerat att fokusera på framåtsändandet, men så råkade det bli spårupptag och upplet istället… ;). 4 timmar riktigt bra träning fick vi till, och det är SÅ underbart att kunna ta det sista spårupptaget strax innan 22 på kvällen och det fortfarande är ljust ute :D! ÄLSKAR SOMMAREN!!

Vi började med att lägga ut 4 spårupptag var åt hundarna i varierande terräng. Efter att vi traskat ut upptagen åkte vi bort till en äng med högt gräs och där det var VÄLDIGT vindigt, vilket håll man än gick åt så hade man motvind :P! Vi vallade en korridor på ca 20×85 m och la ut fyra (okända) föremål för vardera hund. En rejäl utmaning för hundarna :)!

ängsupplet0

Zolo var först ut och gjorde ett rejält arbete och jobbade sig snyggt igenom svårigheten med vittring som fångades i skogskanten :)! Enträget arbete av Super-Zolo!

Lyxa var på tur, och jag blev SANSLÖST nöjd med hur hon jobbade :D! De två första skicken var spikraka och gick DJUPT ut i den 85 m djupa korridoren, och hon plockade de två första föremålen (ihopvikt sittunderlag och mjuk liten kompaktkameraväska) super! Skicket efter det var också rakt och djupt, men hon hittade inget föremål så jag kallade in henne och gick ut och vindade in läderkampisen som låg i högra hörnet. Efter vindningen gick hon spikrakt ut på djupet och plockade den fint!

Sen så tog jag henne till vänsterkant och skickade henne där, och hon kom näääääästan ända fram till den lilla brandslangsbiten som låg i vänstra hörnet…. men så vek hon av bara någon meter ifrån och stack till högra hörnet där vi hade vindat in prylen precis :P!

Eftersom hon hade sprungit många fina skick och jag ville sluta med ett lyckande, så gick vi och vindade in brandslangen också, så det sista skicket blev även det rakt och djupt och rätt på föremålet. Duktig Lyxa!

ängsupplet1 ängsupplet3 ängsupplet10 ängsupplet11 ängsupplet12 ängsupplet5 ängsupplet6 ängsupplet7 ängsupplet8 ängsupplet9

Efter hundarnas fina upplet åkte vi iväg till första upptagen. På Upptag 1 var Lyxa HELT briljant, spikrakt ut, fäste direkt och plockade både förstärkningssnusdosan och naturpinnen i slutet av det korta spåret som följde.

Upptag 1:

spårupptag1

Spåret går där ni ser det illgröna blåbärsriset, ca 30 m ut

Upptag 2 var ett kort, ca 5 m ut från skickpunkten, genom blåbärsris. Där dummade jag mig inte mindre än TVÅ gånger :P! Första gången så riktade jag inte in Lyxa riktigt mot spåret så hon gick ut snett. Jag tog in henne igen innan hon nått spåret och förberedde henne bättre. När hon nästa gång gick ut spikrakt så hade jag snurrat linan runt foten så det blev ett totalstopp med ryck för henne. BRA DÄR :P! Men Lyxa löste det ändå (med en SUR blick på mig 😉 ) och så fort jag fick loss linan så kom hon fram till spåret, nosade en gång i bakspår och gick sen ut i framspåret (BRA analys!!) och hittade snusdosan som låg strax efter upptaget och naturpinnen i högt blåbärsris en bit bort.

Upptag 3:

spårupptag3

Spåret ligger ca 15-20 m ut, längs med ett traktorspår och fortsätter upp på kalhygge.

På upptag 3 gjorde jag samma fel som på tvåan, såg inte till att rikta henne ordentligt så hon gick ut snett. Tog in henne igen och var TYDLIG åt vilket håll jag ville att hon skulle gå, och då går hon ju ut spikrakt och fäster direkt i spåret och går ut i framspår. Det hänger på mig som förare att ge henne rätt förutsättningar!! Här tog hon vinkeln på kalhygget fint, men vittringen hade flyttat sig ett par meter så hon missade naturapporten och fick apportera in slutmarkeringen istället ;)!

Upptag 4:

spårupptag4

Spåret går ca 15-20 m ut, man kan se klädnypan om man tittar riktigt noga

Här hade jag lite kortare avstånd till spåret när jag släppte på henne, men testade att försvåra det genom att jag vinklade henne ut mot bakspårets riktning så att det blev en spetsvinkel för att komma ut i framspår. Hon gick rätt ut från mig när jag skickade, letade upp spåret och gick helt utan att tveka ut i framspår :)! Duktig hund! Dock missade hon nästan naturapporten som låt i den skarpa uppförsbacken, men när jag stod kvar och väntade ut henne så vindade hon in den och apporterade den till mig.

Summa sumarum 4 bra timmar med jättebra arbete av våra duktiga hundar :D! Och det var en trött och nöjd Lyxa som jag hade med mig hem sen… 😉

trötthund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s