Upplet i ny ruta (bildbomb) och kylande tankar

Vi fortsätter semestern med mycket slappande och lite action :).

Var förut ute i skogen och körde ett upplet med Lyxa. Ca 30×60 m i ny skogsruta och fem föremål.

uppletsföremål

Körde tre fina skick där hon snabbt får föremål i näsan och plockar dem, håller fint helt utan tugg och lämnar dem i hand (idag fick hon köttbullebelöning efter varje skick 😉 ).

På ett gick hon rakt ut men drog sen rätt över rutan för att hon fick föremålet på andra sidan i näsan. Jag tycker att det är bra jobbat av henne att vinda in det på så långt håll och gå och hämta det, men jag har ingen aning om vad domare tycker om det. Troligtvis kan de dra för ”för dåligt avsökt ruta”, men så får det väl bli i såfall (säger jag kaxigt nu men kommer förbanna det den dag vi står vid tävlingsrutan 😉 ).

De två sista (foppatoffel och pipboll) valde jag att vinda in och sen ta tillbaka henne till baslinjen och skicka, då hon jobbat bra och jag ville ha henne rakt ut till dem.

Upplet 005 Upplet 013 Upplet 014 Upplet 018 Upplet 020 Upplet 021 Upplet 022 Upplet 035 Upplet 040 Upplet 048 Upplet 050 Upplet 051 Upplet 061 Upplet 076 Upplet 079 Upplet 081 Upplet 082 Upplet 083 Upplet 095 Upplet 099 Upplet 103 Upplet 105 Upplet 108 Upplet 113 Upplet 114 Upplet 115 Upplet 116 Upplet 117 Upplet 119

Efter uppletet tog vi en liten skogspromenad allihop så hundarna fick röra sig lite mer. Man märker dock att vädret tar på hundarna, det tog inte lång stund innan alla var flåsiga och när vi kom hem så däckade alla rätt direkt efter att ha fått lunch.

Något av det viktigaste just nu under sommarvärmen känner jag är att hålla hundarna välvattnade och svala. Har man hundar som inte dricker så bra så glöm inte att hälla vatten på maten eller att tillsätta något extra gott i vattnet så att de lockas ännu mer att dricka (ex en skvätt mjölk, a-fil, några bitar köttbulle/blötmat etc). Våra hundar har skönt nog inte det problemet, de dricker bra hela tiden och vi har alltid med oss minst en sportflaska fylld med vatten när vi är ute och rör på oss (de tycker att det är kul att få dricka ur sportflaska, så då dricker de oftast en extra skvätt).

Det finns ju även massa kylprylar att köpa, som kyltäcken, kyldukar, kyldynor och kylhalsband. Jag tycker att det är riktigt bra att de finns, men man ska komma ihåg att använda dessa (särskilt täckena) med sunt förnuft (särskilt under träning/tävling) så man inte råkar ha på täckena för länge och kyla ner muskler för snabbt och för mycket.

Men någon sorts kylpryl tycker jag att ALLA hundägare borde ha tillgång till snabbt under sommaren, ifall någon hund hemskt nog skulle drabbas av värmeslag.

kylduk

Bitzy svalkar sig på lördagens Tvååkerutställning med kylduk både högt och lågt :).  

4 reaktioner på ”Upplet i ny ruta (bildbomb) och kylande tankar

  1. En uppletandetanke: tror man måste välja om hunden ska jobba framför allt med vind eller raka skick. Lite som i sökträningen kan du välja att jobba med pop-uper (raka skick, rakt ut oavsett vind) ELLER vind. Problemet med vind kan vara att hunden inte vill skickas på ett visst ställe om den redan innan känner att det inte finns något där (om du har motvind tex – & du får då ”oavsökt område” eftersom hunden inte vill springa ut när den redan innan kan känna att det är tomt, eller som idag; att hon drar väldigt snett för att hon får grejen i näsan ”för tidigt”). Tror det är lättare att få till raka skick (om det är raka, snygga skick du vill ha alltså) om du väljer pop-up/synretnings-metoden i uppletet, hunden blir då hjärntvättad med att alltid springa ut ut ut i rutan. Kan dock bli problem med en hund som inte alls använder näsan, men det flesta kopplar på näsan ändå eftersom det är så naturligt. Hm – kontentan med allt detta dravel är alltså att träna med att vinda in föremål = svårare att få in raka skick & riskera oavsökt område. Träna med pop-uper/synretning = hunden blir (ev) dålig på att koppla på näsan hela vägen. Bara en blåbärsfundering såhär på kvällskvisten;)

    • Blåbärstankar är goda tankar ;)! Men jag hatar att man hela tiden ska behöva tänka och ta beslut, kan man inte bara få kööööra och så hittar hunden alla prylar och så blir det bara perfekt ;)?!

      • Hihi, jo man kan nog mest ”tuta & köra” också – men bra att akta sig för rena motsatser. Dvs antingen ”spring som du vill & vinda in föremål” eller ”skit i att vinda & tänka själv, spring bara dit jag pekar” (linjetag). Blir lite som att köra med korrigeringar OCH klick & gooodis i samma träningspass = a bit confusing 😛 Om jag känner Yoghurt bäst kan nog den sista varianten tilltala dig ganska bra 😮 😉 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s