Homer mot avancerad klass!

rally4

Foto från sussie.dk

Jag har verkligen fått blodad tand vad gäller rallylydnad med Homer :D! Efter att ha provat både agility, lydnad, bruksspår och viltspår så verkar vi ha hittat en hobby till honom med :)! En tävlingsgren som passar honom som handen i handsken, där det händer mycket på kort tid och man får vara hur muntligt peppande man vill.

Homer är ju i grund och botten en väldigt bra grundtränad hund, med fokus och följsamhet och en väldigt stor shejpingvana där det är rätt lätt att plocka fram beteenden och kunna utveckla dem. Hans stora stöttesten har ju varit hans miljökänslighet och låsningar mot andra hundar/folk, som gjort att han blivit okontaktbar i miljöer som stressat honom (plus att hans stadga i moment och uthållighet inte precis är den bästa 😉 )

Men på sista tiden har han gjort så enormt stora framsteg i detta (som jag nämnt ett par gånger). De två stora milstenarna har varit rallytävlingen vi var iväg på för nån vecka sen, och även igår på agilitytävlingen. För där, mitt bland alla hundar och människor, precis vid agilityplanen, så kunde Homer både sitta och lugnt titta på alla som gick förbi vårt tält (UTAN att gapskrika på dem 😉 ) och sen även träna rallymoves :D! Blir så glad och stolt över hur bra han beter sig, det är aldrig för sent att träna fram bättre beteenden och känslor hos hunden!

Så, igår tänkte jag kolla på ett av de moment som finns i Mästarklass (jag trodde att det kom redan i avancerad klass, men en koll på momentskyltarna idag gjorde mig lite visare 😉 ), nämligen stå framför, backa.

ståframförbacka

Jag trodde att det skulle vara en rätt svår grej att få Homer att göra, men återigen fick jag lära mig att lita på hunden (och att försöka komma ihåg vad man tränat med hunden för urminnes tider sen 😉 ), för efter att ha testat ett gäng beteenden (sitt, ligg, snurr, skall, kryp, baklängeskryp, knorrvift…) så kom det ett backande steg. Belöning för detta, och sen backade Homer glatt iväg från mig uppemot en meter :)! Duktig grabb! Ska bara få lite stimuluskontroll på det och stadga innan, så det inte blir en uppvisning av hela beteenderepertoaren innan det kommer ett backande ;).

Håller på att kolla igenom klasskyltarna nu, och förutom att vi (jag) behöver förbättra det detaljmässigt så ”kan” Homer alla skyltar i Nybörjar – och Fortsättningsklass (den som är svårast för oss är nog liggande under gång). Detta gör att jag har förhoppning om en RLD F titel på honom inom rätt snar framtid :).

I Avancerad klass tillkommer ett par moment som vi kommer behöva fila rätt rejält på tror jag, innan vi kommer våga oss ut i den klassen. Och framförallt, i Avancerad klass börjar det komma högerhandling, alltså att hunden ska utföra moment på ens högra sida! DET kommer bli en utmaning för mig och min vänsterindoktrinerade snuser ;)!

Dessa skyltar tror jag vi kommer få jobba extra med för att få till:

rallyskylt1 rallyskylt2 rallyskylt3 rallyskylt4 rallyskylt5 rallyskylt6

 

Och sen, inte att förglömma, den troligen svåraste skylten av dem alla för Hooooomer 🙂 :

rallyskylt7

”Denna övning genomförs med hunden kopplad. Föraren går direkt efter målgång med kopplad hund till den plats domaren anvisat för genomförande av honnören. Domaren avgör om hunden skall sitta eller ligga samt om föraren skall stå bredvid hunden eller framför den. Alla ekipage utför honnören på samma sätt.

Genomförandet övervakas av en funktionär = bedöms under 1,5 min varefter ekipaget kvarstannar i stillhet tills ekipaget på banan är klar.”

Behålla en position (UTAN att trampa runt eller göra massa andra saker!) under 1,5 min?!?! Aaaaaaaaaaah säger Homer om det ;)!!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s