Äntligen träningstrio!

Igår var träningstrion med Jonna och Mathilda och jag samlad igen, ÄNTLIGEN! Det är otroligt skönt med träningskompisar som man hängt med så pass länge som man har, man känner varandra och varandras hundar så bra, vet var man står i träningen, vet vad utgångsläget var och hur mycket man utvecklats, vet vad man behöver från de andra för att utvecklas ännu mer osv… Jag blir alltid fylld av energi och inspiration när vi tränar ihop, för de lyfter fram både de bra och de utvecklingsbara delarna på ett sätt som gör att jag är överlycklig för det som är bra, och känner mig helt lugn och trygg i hur jag ska träna det mindre bra så det ska bli bättre :).

Igår körde vi igenom elitlydnadens moment för att se hur läget låg:

Fria följet hade mer detaljfel än vanligt :P! Ex små fokustapp i långsam marsch, något släpande position i språng marsch, luftig helt om språng marsch, ej parallella stegförflyttningar…. Inte katastrofalt på något sätt, men det är många små detaljer som gör att helheten dras ner. Det jag tar med mig mest är att jag inte får glömma att belöna upp språng & långsammarsch, där kan jag nog erkänna att jag tagit det lite för givet :P!

Zätat påminde mig att Lyxa tycker att det är svårt att inte gå på annan känd rösts kommando ;). När vi tävlar märks inte detta så mycket, men så fort det är någon hon känner (i detta fall Mathilda) som kommenderar så tappar hon att det är mig hon ska ha fokus på och börjar gå på TL:s kommando och gå händelserna i förväg. Detta sa jag till henne att det INTE var OK, sen fick hon börja om och vi gick zätat igen med kommendering fast enbart med sista skiftet utfört (sitt). Där skötte hon sig jättebra och väntade tills JAG sa någonting, så då blev det multiberöm :).

Inkallningen har jag nog ingenting alls att klaga på :)! Hon gjorde sitt nitande ställande som jag peppade tillbaka i torsdags, gjorde ett fint läggande, jag kommenderade henne till bra position i höjd med konerna och farten var fin i alla sträckor. Nöjd, detta tror jag nog är vårt ”glänsmoment” i eliten :).

Rutan blev mycket fel men ändå så rätt! Det var uppställt mycket störning med koner, kinahattar och hoppet längs med skicklinjen, och Lyxa gick på störningen och sprang till en kinahatt. Jag stannade henne och kommenderade om henne, och då sprang hon mot hindret som stod på andra sidan. Jag stannade henne igen, och så höll vi på ett bra tag.

Men det som var bra med detta, det var att hon lyssnade, låste sig inte och gick inte heller ner sig! Hon tog alla mina omdirigeringar jättebra, även mina ”spin”-kommando för att få henne att vända helt om. Och tillslut så fick hon syn på rutan och sprang in (riktigt bra var att jag i sista sekund hade beslutat att det skulle ligga en belöning i rutan, så nu fick hon direkt förstärkning när hon väl hittade den). Riktigt bra omdirigeringsträning :).

Dirigeringsapportering var jättekul, för här såg man hur hon tänkte! Det första som var bra var att hon trots att hon tappade fokus framåt mot Jonna som la ut apporterna (tittade mot Mathilda som höll på borta vid rutan) så hade hon ändå galopp till kon. Och sen när jag dirigerade henne till vänsterapport, så vände hon först upp för tight så hon kom emot mitten, men TÄNKTE själv och insåg att hon var på väg fel, rätade upp sig och kom ut och grep vänster jättefint och kom med bra fart in! Ingång lite överroterad (också ett detaljfel som uppkommer oftare och oftare), men i övrigt ett bra utfört moment med tänkande hund :).

Hopp apport blev fint det också! Jag tog i extra mycket och skickade apporten låååångt bort, och det blev fin fart både ut och in med den. Återigen lite överroterad ingång, men i övrigt ett väldigt fint moment.

Vittring gjorde vi med bara en pinne för att försöka främja fart in. Upplägget blev dock helt förvirrande för Lyxa när det bara låg en pinne ute och jag skickade henne på ”letapport” som är vårt vittringskommando. Det fanns ju inga andra pinnar att leta bland, så hon travade ut med en konfunderad min ;). Nytt försök, där jag skickade henne på bara ”apport”, och då var det galopp både ut och in och jag belönade henne för farten in.

Fjärren var skitsnygg :D! Jättefin och peppig attityd, fina skiften, hon tänkte på att hålla position och jag tror inte att hon rörde sig nått! Duktig tjej!

Allt som allt en bra genomkörare där jag fick bra info och bra planer om vad vi behöver jobba vidare på just nu:

  • Belöna upp position i språngmarsch
  • Belöna upp fokus i sakta marsch
  • Fortsätt stärka upp detaljer i fotgåendet (vändningar, FF, helt om)
  • Fortsätt belöna upp transporter mellan moment (känns mycket bättre men kan bli ÄNNU bättre)
  • Mer kommenderingsträning av känd person i zätat för att sudda ut tanke att gå på annans kommando
  • Mer störningsträning mot rutan, ställa upp rutor åt vardera hållet från konen för att kvalitetssäkra att Lyxa går på min dirigering
  • Fortsätta med farttanke i vittringen, ex en pinne i högt gräs, kommando ”apport”
  • Ingångar med apport, få bort överroteringen

Detta är nu högprio, och sen har vi ju allt annat…. men det är iaf ”bara” på ”bibehåll”-nivå ;).

Efter ett par härliga timmar med träning och fika så åkte jag och Lyxa hemåt. Direkt när vi kom hem så gick jag ut ett spår till henne. Ett kort (460 m) och rätt så rakt spår med rätt enkel (om än kuperad med mycket stock och sten) terräng, skog med vildsvinsbök och ut på kalhygge med väldigt mycket pinn/rishärvor. Fokus på detta spår var pinnfinnande, så jag markerade alla pinnar (minus en miniminiapport som jag la precis efter en stock man fick kliva/hoppa över) som blev 10 +slut (en minimini, två mini och resten natur).

Spåret låg i lite drygt en timme innan jag släppte på henne. Upptag väldigt kort ut, ca 4-5 m, vilket hon tog bra, analyserade och tog framspår. Pinnarna fint markerade och inapporterade (två som hon fick jobba lite extra med) trots att jag försökt försvåra lite för henne och droppa i ris, svinbök, nedförsbackar osv.  Känns som att mina spår egentligen är lite för lätta för henne att följa, men det är ju inte fel med en liten självförtroendeboost då och då ;). Ska se till att krångla till det ännu mer för henne nästa gång och se om jag kan ge henne en utmaning!

lyxaspår

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s