Tre timmar på Hundarenan

Nästan direkt efter jobbet åkte jag och Lyxa ner till Göteborgs Hundarena för att träffa Jonna och Zolo. Vi hade tre timmar inbokade i den varma hallen, lyxigt värre :)! Super att kunna varva hundarna så man får bra med träning och bra med pauser, särskilt när man har så lång tid! Men då hinner man ju med fika också ;)!

sötmupp

Glad Lyxa!

I stort sett är jag jättenöjd med träningen idag! Det enda jag inte är nöjd med är att jag glömmer av att enough is enough :P! Man BEHÖVER inte göra moment/delmoment flera gånger om ifall det sitter bra de två-tre första gångerna! Gjorde det felet på vittringen idag och fick lite bakslag i vår fina uppåtkurva! Skärpning!!

För första gången på rätt länge fick jag med mig videokameran, så snälla Jonna filmade oss så glatt så :)! Kul att se när man tittar på det att det ser lika bra (ibland bättre) ut som det känns :)!

Vi började passet med att kolla på vänster helt om. På filmen kommer ni se lite hur jag håller på att träna just nu, med varierat vänd-backa, vänd 360 grader och vänd 180 grader. Jag behöver lära mig att gå runt mer centrerat på stället, men jag har blivit bättre :)! Lyxa behöver få in rumpan mer och snabbare, men har blivit bättre på det hon med! Jag skulle nog tippa att vi har ca 40% vändningar så som jag vill ha dem. En bit kvar alltså ;)!

 

Vi satte upp en ruta och kollade vad som hände. Bra konskick, bra bortval av koner på vägen (det syns inte riktigt i kameran, men hon bågnade rejält mot konen innan hon kom på sig och rusade in i rutan. Synd att hon lämnade hjärnan vid konen trots att kroppen sprang in i rutan och la sig trots att jag sa stå ;). Nästa skick fick vi till ställandet bra, men hon bågnade så mycket på vägen att hon gick in på sidan. Det var något nytt :P!

 

Direkt från rutan gick vi till fjärrdirigering. Åh, så nöjd så nöjd :D! Helt OK ligg-sitt, RIKTIGT bra sitt-stå, RIKTIGT bra stå-sitt, BRA sitt-ligg, rätt bra ligg-stå och ett OK/bra stå-ligg.

 

Ett stort projekt idag var vittringsapporteringen som jag ville visa upp för Jonna. Och där gjorde jag ju mitt stora fel att göra det lite för många gånger, så det gick från BRA till Blä :P! Dumma mej, detta får vi reparera i veckan!

Förutom detta bakslag så har vi gjort riktigt fina framsteg i farten i vittringen. Sorteringen har blivit lite mer osäker, så den kommer jag behöva säkra upp separat. Som Lars Winnerbäck skulle sagt; Inte där än, men på väg!

 

Hopp metall var avsevärt sämre idag än vad det varit på länge med farten i återgången. Tror det var för ett par extra svårigheter idag; länge sedan vi tränade kontinuerligt inomhus, det var en okänd nordisk apport och det var riktigt varmt i lokalen. Inte de bästa förutsättningarna, men vi grejade tills vi fick bra fart tillbaka. Och det är gulligt att se att Lyxa tänker rätt även när jag ger henne taskiga förutsättningar 😉 :

 

Vi gjorde även en kortare länk (med belöning i transporter) med fotgående-hopp metall-vittring-ruta (belöning i rutan). Under denna (och resten av träningen) var jag noga med att INTE belöna Lyxa när Jonna sa ”Momentet Slut”. Jag har ju visst varit lite för snabb med det, så jag har som jag berättat fått en hund som bara EXPLODERAR då. Så nu ska det vara minst 2 sek innan belöning!

Och jag måste säga att vi hade en ENORMT bra känsla i fotgåendet :D! Bara små, små detaljer som kunde bli tekniskt bättre, annars bara wow-känsla!

 

Hopp metall i kedja falerade i fart tillbaka men annars bra med gripande och ingång. Sen helt OK avslut på resten av länken:

 

Ett annat delmoment som satt som en smäck var dirigering från kon till apport! Jättenöjd med alla tre skick, och då är ju högerapporten på sista skicket vinklad så kortändan är mot mig och den alltså syns mindre än den i mitten. Ändå väljer hon den helt solklart :)!

 

Vi fick även till ett jättefint dolt gruppsittande, där vi filmade och såg att hundarna bibehöll fokus framåt i stort sett hela tiden (någon kort huvudvridning men sen snabbt tillbaka till fokus framåt) och satt helt blickstilla med kroppen. HÄRLIGA HUNDAR!!

 

Nu är klockan ALLDELES för mycket! Så nu hopp i säng, i morgon vankas en heldag med bruksgruppen och efter det utgång med vin, kvinnor och mat :)!

 

2 reaktioner på ”Tre timmar på Hundarenan

  • Hej!

   Det är ju svårt att på rak arm ge tips när man inte sett hur det ser ut eller var själva problemet sitter, men jag hoppas att den här filmen kan visa lite hur jag lärde in vittringsapporteringen (det finns ju massa sätt, men detta fungerade bra för oss 🙂 ):

   Fjärren är ju samma med, svårt att råda när man inte sett det eller vet hurdan hunden är. Men lite generellt kan jag ju skriva :).

   Med låsning av baktassar i fjärren så tror jag att det mest handlar om att ge hunden en förståelse för just baktassarna och dess stillhet, det kan man ex göra genom att använda sig av tasstarget som man lär hunden att hålla baktassarna på, någonting som ligger framför baktassarna (ex en hoppbom), ställa upp ett lågt ”hinder” som hunden får kliva över med framtassarna när man tränar sitt-stå-sitt osv. När jag började lära in fjärrskiftena så jobbade jag nära och lockade fram de skiften jag ville ha för att de skulle sätta sig ”i muskelminnet” (jobbar man nära har man ju även lätt att se om tassarna är stilla eller inte) för att sen successivt jobbat ut avståndet (och även fortfarande ofta jobba på kort avstånd för att finslipa detaljer).

   Sen är det även viktigt att komma fram till vilka kriterier man har för just sin hund, just nu i träningen, så man inte stirrar sig blind på en detalj och missar att se till helheten. Med Lyxa har jag ju i perioder fått sänka kriteriet på låsta baktassar i förmån för aktivitet och glädje i momenten eftersom hon haft lite låsningar i fjärren. Nu har hon fått till både teknik i skiftena och även peppen, så nu har jag kunnat gå in och höja kriteriet på baktassarnas stadga igen.

   Väldigt kort och väldigt generellt svar, men hoppas att det kan ha gett något att tänka på :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s