Y&B i ridhus

Idag var det en effektiv och strukturerad träningsdate med Y&B. Uppvärmning, 1&1-träning med kommendering, platsliggning, 1&1 igen och slutligen kaffe (i knäet) ute vid bilen!

Lyxa fick värma upp med runtgående, spring med Vilja, slalom-mellan-benen, och sen fjärr. Idag satte vi bra uppsitt på 10 m håll :D! Jag bara testade av ett par gånger och var snabbt tillbaka på kort avstånd igen för att inte dra ner på kvalitén för mycket i skiftena, men det kändes för jäkla gott att kunna ta ut avståndet så! Det är skillnad på att kunna göra snygga skiften på 1 m håll i köket och att få till det i en tävlingsmässig kedja på fullt avstånd, men nu är vi en liten bit till på väg :)!

Jobbade även vidare på explosivitet/fart från liggandet i inkallningen. Lyxa svarar bra på det, men jag vill hjärntvätta henne att det alltid, alltid är snabbt in till sidan som gäller för belöning. Experimenterar lite där vad gäller när (och var) belöningen kommer för att försöka få ut optimal verkan för just Lyxa.

Sen körde vi lite 1&1, och jag och Lyxa körde vår nya favorit, 3×3-länkning. Idag valde jag att länka slät inkallning – zäta – hopp metall, där planen var att bara köra vidare länken (med tävlingsmässiga belöningar) vad som än hände. Det jag ville titta på mest var

  • Hur ser ingångarna på inkallningen ut under länken? Bättre, sämre eller likadana som vanligt?
  • Hur mycket kan hon samla ihop sig och lyssna i zätat efter inkallning? Någon ändring från första till sista zätat?
  • Vad händer med hopp metall om den upprepas flera gånger i en kedja? Bättre eller sämre eller likadant?

Och så här såg det ut:

 

1:a rundan: Lagom tempo i första inkallningen för att få till bra skiften om de skulle ges. Första ingången är underroterad. BRA transport till första zätat. Lite för studsig (övertaggad) i sträckorna i zätat, BRA att hon LYSSNAR på mina kommandon trots det! Bra fart ut i hopp apport, men vad hände med stämplingen av metallen ;)?!? Lite tveksam fart tillbaka med fin och rak ingång!

2:a rundan: Bättre ingång i inkallning, dock inte helt rak. Samma tankar i zätat som runda 1 (NÖJD med att hon lyssnar och inte chansar!). Bra fart ut på metall, bättre gripande men loj in så det blir islag. Rak och fin ingång.

3:dje rundan: Sämre ingång på inkallning än gång 2 (crap 😉 ). Samma tankar igen på zätat (FINT sättande på sista sträckan!). Bra utgång på hoppapport, OK gripande och lite halvtaskig fart in.

Det som jag gillar att se är främst att zätaskiftena börjar sitta så bra (för att hon lärt sig att lyssna kanske 😉 ) trots att energin är lite för hög egentligen för momentet, och att attityden hos Lyxa i hopp metall inte är ”jag vill dö” utan ”ja men det här är ju helt ok/rätt kul” :). Det jag tar med mig från kedjan som MÅSTE bli bättre är ingångar i inkallning! Tur att jag redan börjat en kampanj på detta, jag ligger t.o.m före mig själv i planeringen ;)!

Sen så dividerade jag och Blåbär om att det egentligen inte är farten eller attityden i hopp metall det är fel på hos Lyxa, utan den stora knuten ligger nog mest i gripandet, som sedan smittar av sig på återgången. Återigen, detta har jag redan börjat lägga kampanj på (heja mig vad smart jag är 😉 ), men idag testade vi på lite olika varianter som kan hjälpa till att höja värdet på ”grip snabbt och kom till mig”:

 

Så, bra och effektiv träning med bra resultat, helt utan pepptapp hos vare sig mig eller hund. Heja!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s