Inför tävlingssäsongen 2014

Jag hoppas på att tävlingssäsongen 2014 kommer bli en riktigt bra sådan, fylld med tävlingar med både bra feeling och bra poängresultat.

För att uppnå detta så kommer jag att göra mitt allra yttersta för att ge oss de bästa grundläggande förutsättningarna för att kunna prestera så bra det bara går på varje tävling. Visst att det alltid kommer att komma utomstående, oförutsägbara faktorer som kan påverka negativt (eller att man bara har en dålig dag), men det finns mycket man själv kan göra för att vara så förberedd som möjligt att kunna satsa mot toppen.

Detta innebär att fortsätta hålla på mottot ”en sund själ i en sund kropp” för Lyxas del. Eftersom hon är en sån allroundhund så har jag lyckats väl med att bygga upp hennes kropp muskelmässigt med jämnhet, god muskeltonus och välutvecklade muskler över hela kroppen (de massörer och fysioterapeuter som klämt och känt på henne har alla bejublat hennes muskelmassa, ända ner till de små musklerna i tassar och tår och även hur jämt musklad hon är). Och detta ska vi bibehålla och om möjligt även förbättra!

Träning i Lerum 077

Detta tackar jag just vårt allroundintresse för, för genom att träna många olika grenar så används olika muskelgrupper i varje gren så att hela kroppen har en chans att utvecklas. Lägg på detta till mycket promenerande och frispringande i skog och mark, så har vi fått till det fysiska förutsättningarna väldigt bra. Och inte att förglömma att omväxling förnöjer, jag tror 100% på att hundarna (och vi själva) mår bäst om vi inte bara gör samma saker hela tiden!

 

Jag håller på att småskissa lite på en träningsplan, som hittills innehåller de här delarna:

  • Fys/konditionsträning:

Förutom vanliga promenader med alla dess fördelar, så behöver Lyxa även mer fys/konditionsträning för att bibehålla sin toppkondition för att orka maximalt och ha kort återhämtning. Om vädret fortsätter att hålla sig så milt som det är nu, så kommer Lyxa och Andreas starta upp sin löpträning igen efter nyår. Vi håller på att leta upp olika rundor och har hittat några stycken. De är nu anmälda till Hundlöpet 2014 i löparklass, 10 km och de kommer satsa på att ta sig runt på strax under 60 min. De kommer satsa på 2 löppass i veckan.

När vårvärmen sen kommer kommer vi ta upp simträningen i de närliggande sjöarna för att få kombinationen av styrka och kondis i ledsparande träningsform.

2011-06-26 031

  • Friskvård:

Var 6-8 vecka (eller med mindre mellanrum inför viktiga tävlingar) kommer vi boka in oss hos Susanne på ProBonoK9 för total genomgång av Lyxas muskler och fysiska status.

131225,1

Lyxa får behandling av Susanne efter agilitytävling 2012

Vi var där i måndags, och det var härligt att höra Lyxa där hon låg och grymtade nöjt när Susanne körde igenom henne. Och det såg så härligt ut att jag till nästa gång bokade in en tid för mig själv också 🙂 ! Helt fantastiskt att kunna lyxbehandla både sig själv och hunden på samma ställe!

Susanne kommer under 2014 även få in treadmill, vibbplatta och pool, så jag och Lyxa kommer hänga på låset ofta där kan jag lova 😉 .

  • Momentträning

Vi kommer att hänga med våra allra bästa träningskompisar så mycket vi bara kan, men även träna mycket på egen hand.

Eftersom vi kommer dra ner agilitytävlandet till runt 0, så kommer handlingsträningen få stå tillbaka och istället ge plats för mer gymnastiserande övningar och styrketränande hopptekniksövningar.

Under första halvåret 2014 har vi än så länge bara två lydnadstävlingar inplanerade, Talangtävlingen om två veckor och sen rankingtävlingen i Malmö i mars. Till dessa tävlingar kommer vi mest jobba med känslan i de momentdelar som är våra svagaste  och detaljpilla på det vi är starka i för att stärka det ytterligare. Kommer att i ett annat blogginlägg kartlägga våra styrkor och svagheter i alla moment.

Jag har idag anmält oss till 2014 första elitspår som blir (om lottningen går vår väg) i slutet av mars, så snart måste jag kickstarta igång oss med bruksarbetet igen. Får inte heller glömma de specifika brukslydnadsdelarna som framåtsändande, skall och kryp! Sen så har jag även satt som nyårslöfte att träna mer rapport!

Upplet 114

  • Vila

All träning kräver återhämtning för att vara uppbyggande och inte nedbrytande. Jag kommer att se till att planera in vilodagar under veckorna, särskilt dagarna efter ex ett riktigt ansträngande fyspass. Dock kommer jag inte ha några inskrivna och fasta vilodagar i kalendern, utan dessa kommer vara flytande efter dagsform och vilken ansträngingsnivå man lagt dagen innan.  Även här tror jag väldigt mycket på att använda sitt sunda förnuft och lära känna sin hund väl så man kan läsa av när den är både fysiskt och psykiskt  i behov av lite extra mycket vila.

 trötthund

 

Detta är alltså min grovhuggna planering på de delar jag har att tänka på i träningen med med Lyxa 2014, jag får se om jag orkar/har behov av att göra en mer findetaljerad planering eller om jag klarar mig på denna :). Redovisning kommer i så fall – som alltid 😉 – här i bloggen.

 

För min egna del betyder ”inför tävlingssäsongen 2014” att se till att fortsätta tänka på att äta bättre (det tankesättet har helt flugit ut genom fönstret nu under december måste jag erkänna 😛 ) och träna mer. Främst styrketräning (mestadels bål och rygg, som jag känner att jag verkligen måste stärka), men även försöka öka på konditionsträningen lite mer. Jag kommer även försöka sköta om min kropp lite bättre genom att gå på regelbundna massagesessioner för att mjuka upp och rätta till.

Jag hade funderingar på om jag (ännu en gång) skulle försöka mig på att lösa ett gymkort, men med de upprepade (och misslyckade) försöken i bakhuvudet så skippar jag nog det. Jag har svårt att få till tid och intresse nog att ta mig iväg till gymmet, så är det bara! Jag får se mig om efter effektiva hemmaträningssätt.

4 reaktioner på ”Inför tävlingssäsongen 2014

  1. Tycker det svåraste inför dessa större tävlingar,som tex den i Malmö är (förutom att jag ska tävla TVÅ hundar. . ) är att man son nybörjare inte vet riktigt vad och hur man ska träna!Man har liksom ingen aning om hur varken en själv eller hundarna kommer reagera och inte heller har man så bra koll på hur det rent praktiskt går till runt dessa större tävlingar!Jag kommer definitivt bli mer än en erfarenhet rikare efter den söndagen!

    • Jag känner precis som du, det ska bli en så himla stor erfarenhet att gå ut första gången på en sån stor tävling! Bara få känna på läget, hur man själv och hunden fixar det i en sån extrem miljö… verkligen nyttigt och kul 😀 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s