Att göra svagheter till styrkor och fokusera på framstegen

Något som jag tycker är riktigt roligt efter varje tävling man genomfört, är att man där och då, i ”skarpt läge” får ett kvitto på hur ens träning fungerat. Om man är i mål, på rätt väg, eller om man helt har varit ute och cyklat den senaste träningsperioden 😉 . Visst kan det hända saker på tävlingen som gör att resultatet blir lite snedvridet, men i det stora hela så fungerar tävlingsresultatet oftast rätt bra som ett träningsfacit.

Mitt starkaste och senaste exempel på det är ju hopp apport. Vi hade en dipp i momentet med låg attityd och ingen glädje, vi har tränat på (som blådårar och med mycket sydländska maracastakter 😉 ), och i lördags så var Lyxa superpepp och glaaaad i det momentet (lite i överkant faktiskt, men jag tar hellre det än en ”småledsen” hund 🙂 ). Där har vi uppenbarligen tränat rätt och tränat bra, precis på det sättet som just vi behövde göra för att nå framsteg. Det kändes väldigt bra att få det kvittot! Särskilt eftersom de två andra delarna vi tränat mycket på (och faktiskt ofta fått till bra på träning), fart i vittring och fart i inkallningens sista del, INTE fungerade på tävling 😛 . Så där behöver vi träna vidare och träna bättre för att få de delarna att fungera i tävlingskedja.

Det är surt när det inte fungerar på tävling, men vad som är gött är när man bara kan titta på det som hände och notera ”OK, det där höll inte ihop, hur ska vi göra för att förbättra detta till nästa gång?”. Det är en tanke som jag förut inte kunde anamma, utan då tänkte jag bara ”faaaan vad det gick kass och vad vi är kass och det där kommer ALDRIG blir bra!!”. Inte det mest kreativa eller inspirerande tankesättet, inte heller det mest peppande som gör att man blir sugen på att träna mer…. 😉 !

Fast med mer erfarenhet är det sällan den tanken kommer upp hos mig, för jag får fler och fler kvitton på att ju mer och ju bättre jag tränar, desto fler knutar löser vi upp och desto mer svårigheter kommer vi över! Det kan ta längre eller kortare tid, det kan komma att kräva mycket av en själv som tränare och man kanske kommer att behöva ta hjälp av både duktiga träningskamrater och kanske även riktigt duktiga instruktörer. Men med tålamod, flit, och rätt träningsmetod till hunden så kan man (även om man kanske inte kommer hela vägen fram till målbilden) förbättra och stärka så ofantligt mycket, även om det kändes helt omöjligt när man startade.

Det som är konstigt med hjärnan (iaf med min 😉 ) är hur lätt det är att glömma av att något har varit ett problem när man väl får det att fungera. Jag lägger ner blod, svett och tårar (typ 😉 ) för att lösa en knut, och sen när vi stöter på en ny som känns väldig hård och svår, så missar jag att uppskatta hur många svårigheter det faktiskt är som vi jobbat oss igenom tidigare! Jag måste fortfarande ibland påminna mig om detta, att vi har gjort ofantliga kliv framåt i MASSA av det vi varit svaga i, så varför skulle vi INTE kunna stärka upp de svagheter vi har just nu? Det är en tanke som peppar och sporrar mig!

Några av de svårigheter vi tagit oss igenom bara i elitlydnadsmomenten:

  • Trav ut till kon – våra konskick är genomgående i galopp nu på tävling
  • Skiftesmissar i zätat – nu är det väldigt sällan vi får fel skifte, vi har jobbat oss igenom både ordförståelse och att LYSSNA och inte gissa
  • Totallåsning i fjärren – förut fick jag henne knappt att göra ett enda skifte och hennes känsla för momentet var helt fel. Nu är fjärren oftast rätt bra och väldigt peppig, och utvecklas teknikmässigt hela tiden
  • Inte hitta rutan – många nollor har det blivit då Lyxa antingen inte hittat rutan, eller sprungit till en kon på vägen och ställt sig där
  • Låsning vid omdirigeringar – förut, om hon som i exemplet ovan sprungit till fel kon, så gick det knappt att få henne därifrån och hon såg ut som om hon blev bestraffad om jag försökte omdirigera henne. Nu ser hon omdirigeringar så som de är menade att vara, riktningshjälp
  • Låsa på mittenapport –  när vi fick igenom vinklarna ut till rätt apporter så har hon lärt sig att själv selektera bort mittenapporten så jag slipper stanna och dirigera om utifall hon råkar komma upp mot mittenapporten
  • Hopp apport – attitydsdippen som jag skrivit så mycket om det senaste, som nu är borttränad 😀 !

Lydnadsträning med Emelie 046

 

Med detta vill jag säga, att om man tappar peppen nån gång och får en dipp som säger ”vi kommer ju absolut ingenstans med den här svårigheten”, så  ge inte upp, och känn dig inte som en dålig människa (eller tro att din hund är dålig) bara för att det kanske tar lite längre tid att lösa! Jämför aldrig dina och din hunds svårigheter med något annat ekipage, alla stöter på patrull flera gånger under sin tävlingskarriär, men deras problem kanske istället är något helt annat än det ni kämpar med just nu.

Fastna inte i att jämföra er med någon annan, utan jämför er själva med hur det såg ut förut! Tänk ofta på hur det var när ni började träna, alla framsteg ni har gjort och alla svårigheter ni klarat av om ni stöter på ett problem som känns ”omöjligt” att lösa. Alla har vi problem man faktiskt HAR tagit sig igenom tillsammans med sin hund, varför skulle just detta vara ett undantag 🙂 ?! Se till att notera svagheterna men fokusera på framstegen, det är de som driver oss framåt!

Jag vill även återigen slå ett slag för att filma, filma och åter filma sina träningspass (och även gärna blogga om dem, både för sin egen skull och även för andra som kanske sitter med samma problem). Får att kunna gå framåt måste man ibland kunna titta tillbaka, och då är alla filmer GULD!

 

”En positiv attityd gör inte att allt kommer att gå bra för dig, men den gör att du kan göra allting bättre än med en negativ attityd.”

– Zig Ziglar

 

11 reaktioner på ”Att göra svagheter till styrkor och fokusera på framstegen

    • Jag har övat myyyyycket på det, och ändå lyckas jag inte till 100% få fram den… ;)! Men mer och mer för var träningspass/tävling :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s