Innovativt i ridhus

Innan vi for in i glädjeyran över att få vara med på ännu ett Talangläger, så var jag och Lyxa och tränade i ridhuset tillsmmans med Jonna och Zolo. Idag påbörjades operation ”mer-tempo-överlag-men-främst-i-vittring-och-inkallningsavslut” 😉 .

För att nå operationens mål behöver vi sätta Lyxa i en högre grad av stress/aktivitet (men fortfarande hålla det på en nivå där det inte slår över till negativ stress) samt få henne att tänka mer ”ta i” och ”spring fort”.

För att hitta en bra metod, så fick vi tänka på: När är det Lyxa har högst förväntan, tar i som mest, och springer som fortast?  Och svaret är rätt självklart: när hon kör sin älskade agility. Så sagt och gjort, idag implementerade vi in delar av agilityn i vittringen för att få fram rätt känsla och tanke. Och det med riktigt bra resultat 🙂 .

Vi använde det även när vi experimenterade med inkallningen och dess fart, men fick inte till lika bra resultat där som med vittringen. I detta moment fick vi idag fram störst framsteg med hjälp av bytt kommando och kattmat 😉 .

Jag tror att några nycklar till att få de här delarna att bli bättre är att

 • Lägga fartträningen tidigt under träningarna
 • Göra korta pass (max 3-4 repetitioner per pass)
 • Variera övningarna, även om det bara är någon liten detalj som ändras (t.ex i vittringsträningen ändrade vi antalet pinnar, vilket hinder vi använde, avstånd osv), allt för att det inte ska bli för slentrianmässigt
 • Variera belöning (superbelöning ofta, typ kattmat och pipis. Det ska vara VÄRT att ta i! )

Vi får se hur operationen fortskrider 🙂 . Jag hoppas på att kunna få något av de två momenten att hålla hög kvalité även i tävlingskedja tills vår nästa lydnadstävling 16/2.

Efter dessa fartiga moment kollade vi av fotgåendet och fjärren, vilka båda två kändes fina i huvudsak 🙂 . Uppsittet i fjärren är jag EXTREMT nöjd med 😀 !

Träning med vänner är något av det bästa som finns!

7 reaktioner på ”Innovativt i ridhus

 1. Åh smart! Ska jag också prova!
  Jag har tidigare haft extremt svårt att dra nytta av agilityn i lydnaden för Ila går upp i så jäkla hög intensitet att hon inte klarar av att hantera sig själv 😛
  Men en tunnel eller så kanske kan funka 😀

  • Ja förut kunde inte Lyxa heller köra agilityvittring, då blev det bara ut – plocka första pinne – in 😉 ! Men nu kan hon sortera bra nog (visst, lite slarvigare blir det så det tar längre tid, men rätt pinne kommer alltid in ) så vi kan hetsa upp momentet lite 😀 !

 2. Nu har du säkert redan testat detta,men jag tänker på vittringen:Min Strumpan är ju inte den som galopperar i onödan,men märker ju tydligt att när hon är säker på ett moment så kommer farten betydligt enklare.
  I vittringen så galopperar hon i princip alltid ut och in under perioder då vi nötit momentet mycket,dvs hon är väldigt säker på urvalsprocessen.Dom gånger då hon travar ut så upplever jag det som att hon har en osäkerhet med sig ut och då letar hon ofta också länge bland pinnarna innan hon bestämmer sig för rätt.Letar hon länge så VET jag att hon kommer trava in,det är som att hon fortfarande inte är helt säker på sitt val.Men springer hon ut och tar rätt pinne på första träff(hon är säker på sitt val) så galoperar hon nästan alltid in med pinnen.Mera träning på att ta rätt vid första träff hjälper ofta hundar med dålig fart har jag märkt.

  • Jag tror på den teorin du säger, att med säkerhet kommer fart. Tyvärr så har jag inte fullt ut kunnat göra den kopplingen med Lyxa i just detta moment, då hon kan komma i galopp efter att ha letat länge, men även komma i trav fast om hon griper pinnen direkt 😛 !

   Men jag tror fortfarande på det du säger, att säkerhet i momentet är en stor och viktig del, så jag kör även sorteringsarbete med belöning för snabbt hittande av rätt pinne, och hoppas på att det är en av delarna till framgång.

   Tack för dina tankar, alltid bra med andras tränings/tankesätt 😀 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s