Pay it forward och var världens trevligaste människa

Det är väldigt lätt att låta fokus ligga på de negativa sakerna i (hund)livet. Dåliga saker som sker i träning, negativa människor vi träffar eller ”fel” som begås på en tävlingsplats (gräset var oklippt, TL kommenderade mig fel, publiken var för högljudd…. ja ni vet 😉 ).

Många är sakerna som vi kan bränna alldeles för mycket ork och energi på, om vi tillåter dem att störa ut oss ur vår bubbla. Trots att de ofta är så otroligt mycket mindre och färre än de BRA sakerna, så är de ofta de som får mest tid. Det är så synd när det händer, både för oss, våra hundar och människorna i vår omgivning. Det skapar ett hårdare klimat, tråkiga tongångar och en allmänt crappig stämning varje gång det negativa får ta överhanden.

Även i cybervärlden blir det en tråkig känsla när det ”pratas skit” om folk/hundar/arrangemang och det blir en dålig spiral av det hela. På en sekund kan ett negativt inlägg nå tusentals människor över hela landet (och även hela världen) och då har ännu ett negativt frö såtts.

Därför tycker jag att det är så otroligt skönt när folk försöker göra en förändring och skapa en positiv känsla, och få med fler folk att tänka på det positiva och alla härliga människor vi stöter på, både IRL och på nätet!

Ett sådant blogginlägg kom i september 2013 och spreds som en löpeld, när Anna Larsson på 3vallare.se bloggade sitt inlägg Uppgiftsmål: trevligare tävlingar! Pay it forward! . Där har hon bl.a samlat en lista på superenkla saker man kan göra på tävlingsdagen för att göra hela dagen till en bättre upplevelse för alla! Hela listan hittar ni i blogginlägget, men jag tänkte citera några av mina favoriter och som är sådana saker som jag själv försöker göra varje tävling:

 • Ta ögonkontakt och le mot så många du kan under tävlingsdagen
 • Säg HEJ till dina medtävlare när ni samlas
 • Var det en god köttbullsmacka, snabb service eller ovanligt gott kaffe -berätta det för kökspersonalen
 • Ta emot beröm du eller din hund får på ett trevligt sätt, tacka och förklara att du blir glad av att få höra det
 • Ta i hand och tacka tävlingsledare och domare etc vid prisutdelningen (och le)
 • Såg du någon vars hund gjorde något galet men där föraren bibehöll en trevlig attityd och stöttade sin hund på bästa sätt? Berätta det för den föraren!
 • Erbjud dig att hoppa in som funktionär ett tag, kanske springa emellan med protokoll, vara hinderfixare, lösa av inroparen om denne behöver en paus, etc.
 • Invänta prisutdelningen. Kan du inte det, var extra noga med att vara trevlig mot sekretariatet om du vill få ut ditt resultat (eller be någon annan som stannar kvar att ta ditt protokoll), berätta att tävlingen varit trevlig så ger det ett helt annat intryck än folk som bara dundrar iväg fortast möjligt.
 • Skriv ett tack för fint arrangerad tävling efteråt och posta det på klubbens hemsida/Facebooksida eller i någon grupp som följs av de som tävlar i den grenen.
 • Var ute i god tid så du säkert hinner fram, om inte RING längs vägen så arrangören vet om du är på väg eller ej och kan planera för det.

 

Små, enkla saker som kan göra dagen så mycket bättre för dig själv, tävlande och arrangörer! Ett superinlägg av Anna, och med ett budskap som aldrig kan spridas för mycket 🙂 !

 

Ett annat inlägg jag vill nämna med samma härliga varma och positiva anda postades igår av Siv Svendsen, där hon ville uppmärksamma alla som kan ges titeln Verdens triveligste menneske. Så här skriver hon:

Det aller beste med å drive med hund er alle de hyggelige menneskene man møter. Alle de fine komplimentene man får dele ut og motta og all inspirasjonen man får av andre trenere.

Det kan være personer som aldri gir opp, som trener på jevnt og trutt og deretter får resultater.

Det kan være personer som bare gir deg gåsehud når de entrer konkurranseringen.
Det er personer som alltid er hygglige og sprer god stemning på kurs og konkurranser.
Ekvipasjer som har det så morsomt sammen at du får lyst å dra hjem og hente hunden din for en treningsøkt med det samme.
Personer som har oppnådd gode resultater med hund etter hund i konkurranse etter konkurranse.
Oppdrettere som følger opp valpekjøperne ekstra bra.
Dommere som alltid får deg til å ha det bra i ringen.
Instruktører som bygger opp under det du kan så du kan utvikle deg videre.
Støttende venner som alltid stiller opp.

Det fins så mye bra personer i hundemiljøet!

Och det är SÅ sant, det finns så otroligt många FANTASTISKA människor i hundvärlden, så många kloka, starka, drivna människor fulla med värme och hjälpsamhet. Vi får aldrig glömma det!! Själv gick jag in och nominerade Jonna med dessa ord:

”Jag vill nominera min allra bästa träningskompis Jonna (turingenszolo.wordpress.com)!

Vi har känt varann och tränat hund ihop i ca 2.5 år, vi lärde känna varann genom ett internetforum och bestämde av det vi läste att vi båda två var peppiga nog att vilja träna ihop;) !

Jonna är en fantastisk människa med världens största hjärta! Hon peppar, sporrar, höjer en till skyarna och hjälper en med alla ens problem. Hon ställer ALLTID upp (senast nu i helgen klev hon upp kl 6 på morgonen för att sitta tre timmar i bilen, bara för att se mig tävla!) och är extremt omtänksam om sina vänner, med allt ifrån att köpa fika till träningar, ge presenter vid tävlingsframgångar, eller bara finnas där med stöttning och peppning via sms. Hon har ett hjärta av guld!

Och förutom att vara en suverän människa och underbar träningskompis, som har hjälpt mig att nå nya höjder i min hundträning och nå mål jag aldrig trodde jag skulle nå, så är hon även en FANTASTISK hundtränare som fört fram sin rottweiler Zolo till suveräna framgångar, och med en otrolig flit, fart och glädje!

De är ett fantastiskt team tillsammans, och vart de än kommer och tävlar går det sus i publiken och jubel utbryter på grund av deras karisma och härliga attityd på planen, plus suveränt snygga moment! Så här såg deras debut i elitklassen ut, helt underbart att se:https://www.youtube.com/watch?v=gBNrWKlbNKU

Jonna är en glädjespridare, en stöttepelare, en otrolig hundtränare och en fantastisk träningskamrat, och jag är SÅ glad att ha henne i min närhet!”

 

Har du en av verdens triveligste mennesker i din närhet? Gå in på Sivs blogg och nominera dem, ge dem lite extra uppmärksamhet, dela blogglänken och sprid ordet vidare 🙂 !

Små gester och små ord kan göra någons dag, och det kostar gratis! Pay it forward!

7 reaktioner på ”Pay it forward och var världens trevligaste människa

 1. Näe du…. jag tänker inte erbjuda mig att vara funktionär och springa med protokoll och fokusera på omgivningen istället för på min hund. 😀 😀
  Tävlingsdagen är min men framförallt MIN HUNDS dag. Min hund får ALL uppmärksamhet,FULL FOKUS på att hunden mår bra. Det du skriver är ju som en spark i magen på din hund. Tänk om 🙂

  • Alla är vi olika och ser på det här med att hjälpa till på olika sätt 🙂 . Jag för min del kan inte se hur någon skulle kunna tycka att erbjuda andra sin hjälp efter man tävlat, belönat och satt undan sin hund som ”en spark i magen” på den.

   Men som sagt, alla är vi olika 😉 !

   • Härligt inlägg!! Mina hundar får en mycket öppnare och gladare attityd när jag är positiv och hjälpsam på tävlingar så jag tror det gör gott för resultatet på tävlingen också 🙂 Fler borde tänka på detta!

   • Så känner jag med Jennifer! Är jag glad och trevlig så mår jag bättre, och då mår även mina hundar bättre. De är ju inte dummare än att de känner av oss förare :)!

 2. Fint skrivet, bra träningskompisar gör det hela så mycket roligare 🙂
  Tur att vi alla inte tänker lika för då skulle det aldrig anordnas några tävlingar.

 3. Så himla bra skrivet. Tig verkligen till mig det du skrev och jag har inte kommit så långt som ut på tävlingar i och med min hund är så ung i åldern. Men ska definitivt tänka på detta när jag kommer lite längre fram i min hund karriär. 😃
  Det är så kul att följa din blogg för du har så många bra tips och sådan energi att det speglar av sig genom datorn. Lycka till med årets tävlingar!!! 😊🐶

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s