Detaljlista – vad behövs förbättras A.S.A.P?

Nu börjar jag så smått landa efter helgen och kan börja tänka igenom och analysera vad jag fick med mig för information om min och Lyxas lydnadsform just nu.

140209,1

 

Överlag är jag ju väldigt nöjd med vad vi presterade, i stökig miljö och under två dagar. Helheten känner jag är god, vi har en glädje och uthållighet som tar oss rätt så långt, och vi har kommit en bra bit på väg i det som det senaste varit våra svagheter.  Men det kom upp ett par poängviktiga detaljer  som vi inte lagt krut på det senaste och som vi behöver ta tag i mer och lägga ordentliga kampanjer på:

Helt om – Jag är inte helt nöjd med våra vänster helt om. De har blivit bättre, absolut. Men de är inte bra. Med en relativt lång hund blir det svårt att få dem att bli helt bra… Så jag har börjat – ännu en gång – fundera på att ge höger helt om en chans till 😉 .

Min gångstil i främst sakta marsch – Jag tenderar att bli lite väl stel och stolpig i vår saktamarsch, det ser inte naturligt ut (så naturligt som det nu kan se ut när man småsmyger fram med en hund vid sidan 😉 ). Måste se till att bli lite mjukare i rörelserna, hitta ett gött flow.

Fokus i sakta marsch – Påbörjades träning under lägret, kommer fortsätta på den inslagna vägen

Luftig höger om språng marsch – Har glömt att träna detta ett tag, och det kändes genomgående under helgen

Ljud vid vändningar/stegförflyttningar – Ibland kan det komma lite väl tung andning från Lyxa vid dessa, och ibland till och med nått gnäll. Detta troligtvis på grund av för hög förväntan. Jag kommer nog testa att utföra dessa utan något fotkommando, alltså bara vända/flytta åt sidan (ev med undantag för våra stegförflyttningar åt vänster, där kanske vi fortfarande behöver lite extra hjälp)

Konskick – Dessa är ju megamycket bättre än vad de var för nått år sen. Men de är fortfarande lite lama. Jag har en plan på att på sikt byta ut mitt ”runda kon och spring tillbaka” till att Lyxa ska snabbt ta sig ut till en förbestämd punkt bakom konen. Tror att detta kommer att öka farten ut till kon väsentligt. Har en ännu ej påbörjad plan som innefattar kommandobyte och kattmat 😉 .

Ta egen pinne direkt – Att gå över egen pinne kostar onödigt mycket poäng, jag vill stärka Lyxa i att det bara finns en enda pinne som man ska hitta, och när man väl hittat den så behöver man inte kolla mer, det finns ingen som är ”ännu mer rätt” än just den 😉 . Tänker mig en plan som innefattar mycket sorteringsträning på olika sätt, samt testa på lite konkurrens, att griper hon inte egen direkt så snor jag den och hennes chans till belöning försvinner. Kommer dock vara försiktig när jag testar detta så det inte blir att Lyxa blir osäker alt stressad vid pinnarna.

Stilla baktassar/bättre bakåttänk – Det är ju nu inte bara i stå-sitt som baktassarna/bakdelen kan komma fram på Lyxa, utan uppenbarligen även i stå – ligg (som varit ett av hennes säkrare skiften. Men troligtvis därför det falerat, för att jag ”glömt” att träna det 😉 ). Jag har ett par angreppspunkter som jag försöker få in i Lyxas muskelminne för att få till detta:

  • Kortare nedläggande från utgångsposition
  • Lägga Lyxa långt med flit, och lära henne att hantera stå-sitt skiftet även om hon blir lång. Styrketräning 😉 .
  • Hålla stenhårt på kriteriet ”stilla baktassar”. I början på kort avstånd, sen successivt ut förbi tävlingsavstånd
  • Förbättra Lyxas teknik i ligg-stå, så att hon inte bara fäller upp sig (och därmed blir lång) utan istället tar bak framtassarna lite i ställandet.

Jag påbörjade träningen för en bättre teknik i kväll, och fick bättre resultat än jag förväntat mig! På kort avstånd fick vi fram ett hoppstå med framtassar som drogs tillbaka, kan man få detta att bibehållas någorlunda (behöver inte vara ett hopp, men iaf en viss tillbakaflyttning av tassarna) så hade jag varit supernöjd.

 

Känns absolut som något att jobba vidare på 🙂 .

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s