Pilates och planering

Det blev en offroadpromenad med hundarna idag, med väldigt varierande underlag där alla gångarter användes och med mycket där man fick lyfta på benen och även hoppa. Gav även hundarna pilatespass på ett nedfallet träd, 2×45 sek där de fick använda de små, små stabiliserande pilatesmusklerna för att hålla balansen medan jag försiktigt putte på dem åt ena eller andra hållet. Ett av de allra enklaste sätten som finns att träna stabilitet hos hundarna 🙂  .

140213,1

Och det allra härligaste var, att det fortfarande var lite, lite dagsljus kvar när vi kom hem igen strax innan 18 :).

140213,2

I morgon är det alla hjärtans dag, och jag ska spendera den på bästa sätt; med 4 timmar hundträning efter jobbet 😉 . Jag håller som bäst på att planera inför träningen (som bara ska vara ett pepp-pass eftersom det är tävling på söndag), och just nu ser det ut såhär:

allahjärtansdagträning

Jag är inte extremt anal eller rigid i min träningsplan, jag ser till att ha lite fingertoppskänsla för både min och hundens dagsform och kan skala bort eller skjuta till lite saker allt eftersom träningen fortgår. Planeringen kan vara allt från extremt detaljerad, till bara ord som kladdats ner på en post it eller som ett fb-meddelande till mina träningskompisar.

Men NÅN plan ser jag alltid till att ha, eftersom det passar mig bäst att ha förbestämt vad och hur jag ska träna. Har jag inte det så blir det lätt något ostrukturerat, osammanhängande och oftast inte alls det jag behöver träna på egentligen. Det där med att ”råka” träna på det hunden är bra på och det man själv tycker är roligast (och då även ”råka glömma” att träna på det tråkiga och svåra, det tror jag att vi alla råkat ut för då och då… 😉 .

För att komma fram till vad som ska tas med i träningen nästkommande pass, så ser jag alltid till att gå igenom utvärderingar från föregående pass. Där ställer jag frågor som:

  • Vad hände?
  • Ville jag ha det som hände, eller ville jag ha något annat?
  • Om jag vill ha något annat, hur viktigt är det i jämförelse med andra saker jag vill ändra? Måste det fixas NU eller är det acceptabelt så länge?
  • Hur ska jag få det som jag vill?

Den tredje raden ovan är en av de viktigaste frågor jag ställer mig, måste det fixas NU eller kan jag acceptera det så länge? Alla tävlingsekipage har alltid en lista på saker som man skulle vilja förbättra, allt från små små detaljer till stora vitala delar i ett moment. Men man kan inte lösa alla knutar på en gång, utan man måste lära sig att prioritera och sortera ut vilket som är viktigast att ta tag i just nu.

Man blir aldrig fullärd, moment blir aldrig klara och ingen hund kommer någonsin ha 10:mässiga moment rätt igenom och hela tiden. Inte heller går det att säga att ”japp, nu sitter det” och sen inte göra något mer med det och tro att det ska hålla samma standard för alltid sen (hundträning är färskvara)!

Men det är väl det som är lite tjusningen också (även om det är ACK så frustrerande ibland att inte bara kunna bocka av och gå vidare 😉 ). Och så länge man håller modet uppe och humöret glatt, så går det alltid att förbättra det som just nu är sämre 🙂 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s