Vårljus och vittringsdetaljer

Igår kände jag verkligen att vårljuset är på väg! Jag hann efter jobbet (16.30) gå ut med hundarna i skogen i 50 minuter (där jag i skogen passade på att köra 2×1 minut ”pilates” med hundarna på en stock) och när vi kom hem kunde jag ändå se både hundarna och huset i nästan dagsljus 😀 ! Så underbart!! Nästan lika underbart som att ha fyra viltsäkra hundar med både stopp – och/eller inkallningskommando som sitter hårt så man vågar ha alla lösa och det samtidigt. Frihet!

140218,1

140218,2

När vi kom hem satte jag mig i soffan och tog en kopp te i väntan på att Andreas skulle sluta jobba. Hundarna var nöjda och trötta efter allt spring så de la sig vid mig och somnade, men Smalis var bara tvungen att hämta sin allra bästa kompis, igelkotten 😉 . Han gör det rätt ofta, så ofta att Malin lätt kunde sätta ihop ett litet kollage med Smalis/Kotten bilder 🙂 .

140218,5

Sen fick vi även lite rapporter om Boss under kvällen. Han hade hunnit med att gnaga sönder en mobilladdare, träna apportering, ha tokryck och smaka på grädde från visp 😛 ! Det var en lycklig liten kille med grädde i skägget vi fick kort på,  och med så viftande svans att den blev suddig på kortet. Som vanligt 😉 .

140218,6

Idag  har det varit kolsvart och ösregnat mest hela dagen, så idag ägnade vi oss åt inomhusaktiviteter. Andreas har tapetserat kontoret

140218,4

Och jag har tränat hundarna. Barney fick klossträning/bakdelskontroll åt både höger och vänster samt lite backa, Smalis fick fri(spel)shejpa mot ett backande (med sitt/ligg/sitt/stå/yl/snurr/skall/apport osv inbakat 😉 ), Homer fick träna hakan i handen, gripa vittringspinne, ingångar och momentet ”ingång-front-backa ifrån” som finns med i rallylydnaden.

Lyxa fick träna lite vittringsdelar. Nu när vi börjar få fart på både ut -och ingång så känner jag att det är dags att börja titta lite på nästa del vi behöver stärka upp: Gripa rätt pinne direkt! Jag  vill få in tanken ”det-finns-ingen-pinne-som-är-mer-rätt-än-den-rätta” i Lyxas huvud och hoppas att detta ska bli början på slutet av Lyxas ”jag ska bara…” när hon går över rätt pinne (som jag ser att hon känner är rätt) för att kolla de andra.

Jag testade på att sno rätt pinne från Lyxa om det skulle vara så att hon gick över den. Jag var väldigt noga med att titta på hur hon svarade på detta, för just vittringssorteringen är en väldigt delikat och spröd process som jag inte vill få in någon osäkerhet eller tvekan i. Jag ville att hon skulle bli retsamt uppeldad av att missa pinnen och därmed chansen till belöning, och jag tycker att jag fick exakt det resultatet och det känns som att detta var ett riktigt bra första steg 🙂 .

Jag kommer fortsätta jobba på detta på nära håll (så jag inte behöver blanda i vår tempoträning i detta eller bry mig särskilt om farten) och under en period bara inomhus, sen får jag väl ta med min sytråd ut i andra miljöer med 😉 . Men som sagt, det känns som ett bra förstasteg 🙂 .

Sen gjorde vi även två korta fjärrpass med mestadels skiften som kändes bra (det ena på film nedan) och så lite gripa & hålla vittringspinne i ingång, en träning som jag tyckte hon gjorde super då hon bibehöll samma grepp hela tiden. Bra jobbat Lyxa!

2 reaktioner på ”Vårljus och vittringsdetaljer

  1. Har läst din blogg ett tag och måste bara säga att du skriver riktigt bra!!!
    Du kan inte förklara bakdelskontroll eller visa hur du tränar det?
    Mvh Ninnii

    • Tack så mycket :D!

      Jag kommer snart börja lite mer med bakdelskontroll med min nya valp, så då kan jag försöka sätta ihop ett litet blogginlägg om det 🙂 . Tills dess så sök på youtube på ”klossträning” så får du upp flera bra videoklipp från olika personer, det är min mest grundläggande övning för bakdelskontroll 🙂 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s