Homework – Vad vill jag att min valp ska bli bra på som vuxen hund?

På valpkursen vi går för Mona Kjernholm så har vi både praktiska och teoretiska läxor (nörden i mig gnuggar händerna av förtjusning!). Jag håller på och filar på det och diskuterar med mig själv för att få en så klar bild som möjligt över vad jag vill med Boss och hur jag vill komma dit. Med andra ord: Vilka mål har jag med Boss i tävling/träning/vardag?

Så här långt har jag kommit i mina tankar än så länge:

Tävling:

Lydnadsmässigt vill jag nå SE LCH med honom. Detta betyder i praktiken att han behöver ha 8 i snitt på alla moment, vare sig mer eller mindre. Det är en rätt lugnande vetskap att ha med i bakhuvudet som tar bort alla tankar på perfektion. Visst hade det varit kul att ha 10-mässiga moment, men det är inte på nått sätt ett krav för att bli SE LCH utan bara grädde på moset om man når den nivån.

De moment jag redan från början kommer stensatsa på 10:an med är givetvis gruppmomenten. Både för min egen, andras och framförallt Boss skull så ska både platsliggning och sittande i grupp vara extremt genomarbetade och trygga innan vi börjar ens snudda vid tävlingstanke.

I brukset vill jag bli uppflyttad till högrespår. Jag hoppas på att han ärvt Smalis spårnäsa, isåfall har han alla förutsättningar i världen att klara ett lägrespår.

I agilityn så kommer ju troligtvis Andreas tävla med honom och får väl sätta målen själv…. men fortsätter Boss visa agilitypotential som han gjort hittills hoppas jag GIVETVIS på nått championat för honom 😉 !!

Träning:

Jag vill bibehålla Boss som han är nu, superträningsvillig, smart som fan, arbetsglad, belöningstokig och uthållig. Vissa perioder kommer säkert detta bli svårare att få fram, men jag vill försöka hålla hans arbetsvilja på en hög nivå genom hela hans uppväxt, genom att ex sänka kriterierna när det är svåra träningsförhållanden och hans hjärna kanske är upptagen med annat. Sätta kriterier efter dagsform och hjälpa honom att lyckas helt enkelt 🙂 .

Jag vill att han ska kunna vänta tyst och lugnt på sin tur och vila i sin bur. Det är fortfarande rätt svårt för honom att vänta på sin tur när jag tränar våra andra hundar här hemma (men det går framåt, första gångerna var det ylande under hela tiden för det var ju så ORÄTTVIIIIIST 😉 ), men på kurs är han än så länge lugn och fin när han får sitta i mitt knä och vänta på sin tur, och även i buren. Med öppen dörr då, stänger jag till är det fortfarande trååååkigt och man vill helst gräva/bita sig ut 😉 .

140324,2

Jag vill att han ska vara nosningsfri på alla underlag. Om det är något jag verkligen avskyr, så är det hundar som går och nosar, nosar, NOSAR i backen och inte kan fokusera på det vi håller på med. Och med en så pytteliten hund som har nosen så nära backen så måste jag verkligen ha nolltolerans på detta. Jag har märkt av en tendens på honom att ha lätt till att sätta nosen i backen och leta efter godis, så jag har börjat redan nu med exempelvis att så sällan som möjligt kasta iväg godis på marken och belöna från mig själv så mycket som möjligt, samt att säga till honom om han börjar nosa att det där inte är ett önskvärt beteende så han avbryter det.

Jag vill att han ska kunna jobba nära andra hundar men fortfarande hålla sig till mig, vare sig han är kopplad eller lös. Därför tycker jag det är guld värt att så tidigt som möjligt gå kurs och kunna träna ihop med andra, okända hundar och tidigt lära sig att ignorera dem. Han visar än så länge inget intresse av att springa fram till andra hundar (när vi tränar så existerar inte ens andra hundar för honom) vilket är ett beteende jag VERKLIGEN hoppas att jag kan få honom att fortsätta med 🙂 .

Jag vill att han ska kunna ta sina belöningar i alla miljöer och kunna träna i alla miljöer. Än så länge har vi inte testat på så många olika miljöer (hemma, Göteborgs Hundarena, i andras hem, skogen), så planen är att så snart som möjligt åka bl.a till brukshundsklubbar (en av de viktigaste miljöerna för oss eftersom det i huvudsak där vi kommer tävla sen) och stadsmiljö och bara leka leka leka!

Jag vill att han ska kunna växla fint mellan stadga och explosivitet. Det gäller för mig att få till balansen däremellan, och att inte falla i fällan att träna honom på samma sätt som jag tränat Lyxa. Med Boss tror jag att jag kommer att tjäna på att jobba mer med stadgan eftersom han har en naturlig explosivitet och fart. Just nu är det så i alla fall, sen så kan ju detta givetvis ändras med tiden. Balans, balans, balans måste vara ledordet! 

140328,3Började i förrgår shejpa fram ”sitt” och stadga i sittet med omvänt lockande

Vardag:

I vardagen har jag ett par punkter som bara måste fungera:

Komma på inkallning/stanna på stoppkommando. Utan pardon, detta ska bara fungera! Eftersom vi så ofta rör oss i skog och mark och har alla hundar lösa, så är det ett måste att ha bra inkallning och ett bra stoppkommando på hundarna. Där har vi mycket gratis tack vare att de vuxna hundarna är grymma på det, samt att vi hela tiden förstärker den spontana kontakten när vi är ute och går i skogen. Här har jag personligen inga som helst problem om hundarna ser mig som en vandrande köttbullsmaskin, om detta innebär att de om och om igen väljer att komma in till mig och säga ”hej här är jag!”.

Klara sig själv. Med detta menar jag att roa sig själv (eller tillsammans med de andra hundarna), ligga kvar i ett rum trots att jag går in i ett annat, vara ensam osv. Jag tycker det är sjukt jobbigt med hundar som rantar efter en inomhus som osaliga andar hela tiden, så detta är ett måste.

Inte vara jobbig mot de andra hundarna. Säger någon ”låt mig vara!” så måste det respekteras. Det är grundläggande för att det ska fungera i en flock. Det är superskönt att ha en flock som fungerar så bra ihop, där alla gillar alla och alla leker med alla, och så ska det fortsätta vara. Man måste även fatta att oavsett vad det gäller så är det till syvende och sist JAG som bestämmer vad som får och inte får göras här hemma 😉 .

Inte tränga sig före. Gäller både vid utgång genom dörrar eller vid matutdelning. Alla får vänta på sin tur helt enkelt, försöker man tränga sig före så hamnar man sist i kön 😉 .

Gå (någorlunda) fint i koppel. När vi är ute och går med hela flocken så blir det oundvikligen sämre koppelgående än när man går en och en, men även då så får man inte dra som en idiot och inte heller göra idiotsaker i koppel (typ utfall, rabiatgap etc 😛 )

Åka bil. Vi åker mycket bil, både till vardags och till olika evenemang. Bilen måste vara en trygg, mysig och rolig plats.

Skälla måttligt/hålla käft på kommando. Larmskall, skall som reaktion på annans skall, varningsskall etc är för mig helt tillåtet. MEN till en viss gräns! Ett par skall, fine. Rabiatskall rätt ut i luften som aldrig slutar, INTE OK 😉 . Och får man en tillsägelse att vara tyst, då ska man också tystna.

Detta tror jag är de övergripande sakerna som jag vill att Boss ska kunna, och som han behöver kunna för att det ska bli något tävlande överhuvudtaget 🙂 . Kan ha glömt något, antingen för att det är för självklart eller för att jag bara inte kommer på det just nu. I så fall får jag be att återkomma 😉 .

6 reaktioner på ”Homework – Vad vill jag att min valp ska bli bra på som vuxen hund?

    • Tack 😀 ! Ja, fler småhundar i eliten behövs! Jag hade gärna siktat på elitspår också, men vi börjar så smått med uppflyttad till högre som mål. Tiden på spårandet kan nog vara alldeles för snäv högre upp i klasserna, men det hade givetvis varit kul att testa på både högre och elit…. 😉 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s