Flockägande och månghundstränande

Ibland händer det att folk rycker till (medvetet eller omedvetet 😉 ) när man berättar att man har 5 hundar (och planerar att skaffa en 6:e inom 2-3 år). Det är ju inget konstigt, eftersom det är lite utanför normen,  och folks direkta tanke/fråga är oftast: Hur hinner du med så många?

Det är ju flera komponenter som krävs för att man i mina ögon ska hinna med flera hundar och hinna ge dem den tid, träning och omvårdnad de behöver (att bara ”ha hundar” är ju en sak, att ge dem det de behöver och förtjänar är en annan…). Detta är några av dem

* Hundar som kräver olika mycket träning. Let´s face it, jag hade aldrig orkat med 5-6 brukshundar (2 är mitt max!) i tävlingskondition 😛 ! Då hade jag fått sluta jobbet och lägga alla vakna timmar på att träna och motionera hundar för att de skulle vara nöjda och glada.

Har man däremot som vi har, 5 individer som utöver vardagsmotion och omvårdnad (som alla får rätt så lika mycket av) kräver olika mycket träning, då hamnar det ju i ett helt annat dager! Hos oss har vi ju allt från Lyxa som skulle vilja och kunna jobba dagarna i ända och gärna springa flera mil i skogen varje dag, till Homer som gärna tränar (men korta stunder, mycket belöning och när han vill 😉 ) men som helst skulle vilja bo hos sin mormor och morfar där han fick gå asfaltspromenader hela tiden 😉 ! Vi har 3 hundar som vill ha lite mer (Lyxa, Smalis, Boss) och 2 som kräver lite mindre (Homer, Barney) och då blir det en rätt bra fördelning på timmar och tid 🙂 .

* Hundar som tränar olika saker. Både för att vissa saker är mer tidsödande än andra, men även för att få variation för en själv 🙂 . Hade vi haft 5 hundar som endast och enbart tränade lydnad så hade man nog kunnat tröttna rätt rejält efter ett tag, även om lydnaden i sig är asrolig att träna. Och framförallt är det ju viktigt att hitta just individens grej, det som de tycker är allra roligast och ge dem tid att utveckla det intresset.

Våra hundar har lite olika inriktningar (och givetvis då olika nivåer de tränar på):

  • Lyxa: Bruks, lydnad, agility
  • Boss: Lydnad, agility, bruks
  • Smalis: Agility, viltspår
  • Barney: Viltspår, rallylydnad, agility
  • Homer: Rallylydnad

* En förstående och engagerad partner som delar på ansvaret. Jag har ju turen att Andreas är såpass engagerad som han är, annars hade det nog inte fungerat! Han både tränar och tävlar, trimmar och motionerar. Två av hundarna (Smalis och Barney) är lite mer hans än mina i det avseendet att det är han som sköter den huvudsakliga träningen av dem (vardagsmotion och övrig omskötsel får ju alla lika mycket av oss bägge).

* Ett brinnande intresse för hundträning (och få andra intressen 😉 ). Dygnet har bara såpass många timmar, och att klämma in så himla mycket annat blir väldigt svårt. Vill jag kunna gå på stan och fika flera gånger i veckan, träffa kompisar (utanför hundsfären) flera gånger i veckan, ägna mig åt andra tidskrävande intressen osv, så kommer jag inte hinna med att ha många hundar, och samma åt andra hållet; vill jag ha många hundar så kommer jag inte hinna med alla dessa andra saker. Givetvis sker det ibland, men inte på regelbunden basis och då när hundarna ändå skulle ha en lugnare dag (alternativt att ta en lugnare dag när det dyker upp något annat kul jag vill göra, men då se till att det blir mer action dagarna efter). Vilket för in mig på nästa punkt:

* Bra planering. Jag tycker oftast inte att det gäller hur mycket man tränar, utan hur bra man tränar när man väl gör det. Hellre 15 min effektiv och bra träning än 60 min tragglande. Planerade, effektiva träningspass ger mindre tidsåtgång. Och det som är bra när man har flera hundar är ju att man kan träna en av hundarna medan en (eller flera) av de andra pausar, så man kan få in dubbelt så mycket hundträning på samma tid 🙂 . Och som skrivet ovan, vill jag en dag göra något annat så kan jag absolut göra det och skita i hundträning, men då får jag se till att det inte blir för många sådana dagar på rad! När vilodagar (hundarna får inte göra någonting, knappt ens en promenad) är normen, så tycker inte jag att det är ett fullvärdligt hundliv, framförallt inte för bruks/arbetshundar men inte heller för sällskapshundar.

 

viltspårssnusrar

Smalis och Barney efter sina viltspår i lördags. Smalis fick ett ca 500 m långt med flera vinklar och 2 bloduppehåll. Barney ett lite kortare (ca 350) med 2 st 90-graders och 2st 45-graders vinklar. Bägge spåret med ca 5,5-6 timmars liggtid.

Barney fick lite svårt när de kom till öppen och blåsig mark, men hittade sen tillbaka till spåret. Smalis tuffade på med en ringning på första vinkeln och resten utan problem ❤ .

 

En reaktion på ”Flockägande och månghundstränande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s