Ett naturfynd och het träning

Idag var det lyckans dag på väg till träningen 😀 ! Jag fick ett infall och tog mig in på en smal skogsväg med Lyxa, och vad fanns där längst ut om inte ett jättebra badställe! Jag har inte hittat nått sånt förut, utan jag och Lyxa har gått i sjöar där det varit lite vassigt och ruggigt. Men nu har vi ett nytt favoritställe 🙂 !

 

140618,5

 

Sen åkte vi till klubben och tränade lite. Det var gott att ha varit vid sjön och svalkat sig lite, för jädrans vad varmt och hett det var i strålande solsken!

Jag plockade upp lite detaljer som jag ville fila på idag:

  • Fart till kon
  • Stilla baktassar i fjärr
  • Fart i hopp apport
  • Tystnad i fotgående

Vår fart ut till kon har ju förbättrats nått oerhört sen nått år tillbaka, så mycket som vi kämpade med att få bort traven och få upp galoppen! Farten är helt acceptabel, men för att nå de riktigt höga poängen i ex SM-sammanhang så måste jag se till att skruva upp det lite, lite till samt få till snärtigare ställanden. Jag har nu börjat jobba på det sättet vi påbörjade hos Lillemor i våras, med leksak bakom konen, skicka Lyxa rätt på leksaken så farten är på max, sen då och då lägga in ett ”stå”. Här två klipp på hur det såg ut när jag först bara skickat Lyxa på leksaken två gånger och sen klämmer till med ett ”stå”:

 

Fjärren backade jag idag tillbaka till megagrunder, och jobbade mest med baktasstarget där jag shejpade upp Lyxa med baktassarna på en planka. Min tanke är att jag ska få till bland annat mer förståelse för att just ha baktassarna stilla på targeten (och sen fasa bort den), och därigenom försöka få till ett högre bakåttänk i alla rörelser. Jag är ju rätt nöjd med skiftena just nu, så det vi måste prioritera nu är bakåttänk/stadga. Onödiga poängbortfall på framflyttning!

Hopp apport jobbar jag vidare som vanligt, extra god belöning för galopp, ingen belöning för trav utan då får man göra om 😉 . Slät metallapport har galopp hela tiden, hopp apport kanske…. 40%? Men själva gripandet är i stort sett alltid direkt och fast, bara själva sträckan tillbaka som måste matas in att galopp ska vara första tanken! Jobbar vidare och peppar på!

Fotgåendet kändes helt super i både position, följsamhet och fokus, och hur mycket jag än provocerade med vändningar, stegförflyttningar, tempoväxlingar osv så fick jag inte fram ett enda pip/haoumpf/gnäll från Lyxa nån gång. Återigen bevisat att det bara är under tävlingssituation som hon går upp för mycket i varv och då kan släppa ifrån sig nått ljud.

Jag har tänkt fram en teori som jag ska testa både under träning själv och när jag har träningskompisar till hjälp. Eftersom jag tror att ljuden dels  kommer av att Lyxa har för hög belöningsförväntan, och dels att hon går upp för mycket i varv om jag levererar heta tävlingsbelöningar (jubel, tillrop, hetsiga omklappningar/dunkningar) mellan momenten och då får svårt att samla ihop sig igen till nästa, så ska jag se till att tänka på hela programmet som ett enda moment. Bara använda mycket små, lugna fysiska och muntliga tävlingsbelöningar och sen samla ihop henne och gå vidare. När programmet är slut samma sak, lugn muntlig belöning och en uttransport från planen och SEN ett frikommando och storbelöning. 

Lyxa skötte sig riktigt bra, svarade bra på träningen och bibehöll fart och intensitet trots många repetitioner i stekande sol. Duktig, svettig tjej 🙂 .

140618,6

 

Till nästa tävling ska jag även testa ett nytt upplägg för uppladdning. Hittills har jag i stort sett inte gjort NÅTT veckan innan tävling, nu ska jag testa hur det blir om jag varje dag kör igenom hela elitprogrammet (men med olika momentordning). Eftersom hon varvar upp sig mer och mer under programmets gång, så tänker jag att detta kanske kan ”avdramatisera” ett helt tävlingsprogram och poängtera att man inte får belöning förns man är helt klar, så det är ingen idé att hetsa upp sig.

Eller så blir det backfire och hon kommer till tävlingen helt överladdad, överjävlig och GALEN (eller helt uttråkad, uttröttad och slö). Men men, man måste testa för att veta 😉 !

2 reaktioner på ”Ett naturfynd och het träning

    • Ja visst är det!! Jag kände på SM att jag nog fastnat helt i vad Lyxa behövde för uppladdning för ca 1 år sen, inte vad hon kan behöva för uppladdning just nu. Verkligen bra att få såna ”realitychecks” då och då, jag kör ju lätt på i gamla hjulspår jag… 😉 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s