Lydnad hela måndagskvällen

Igår började jag och Boss vår nya kurs, Mot Lydnadsklass 1 för Mona Kjernholm. Boss var lite världspolis precis när han kom ur bilen och några få minuter när kursen började (man måste ju säga till så de andra fattar vem som är boss… 😉 ), sen gick han in i träningsmode och var bara så ball och glad 🙂 !

140826,1

 

Han är extremt glad i sina belöningar, testar sig fram till hur han ska kunna få dem, kampar som en blådåre men släpper direkt på ”tack”, gör vad som helst för en köttbullebit… Riktigt bra grunder för att bli en tränings – och tävlingshund 🙂 .

På kursen tränade vi på grunder i platsliggning och fick i uppgift att tänka igenom vilka kriterier vi hade för våra hundar (som Mona säger, kriterierna är ju olika beroende på vad hunden ska bli när den blir stor) och fick testa lite vad hundarna klarade av för dagen. Boss hade lättare för avstånd (kom ut på ca 12 m som mest) än tid, då jag slarvat lite med stadgan samtidigt som jag jobbat mycket med shaping, så han tror att när man legat en viss tid så måste det vara något annat man ska göra 😉 . Bakläxa på mig där, men med ett extra ”stanna”-kommando, lite omvänt lockande och lugna ”bra” som bekräftelse så kunde han ligga stilla ca 15-20 sek (medan andra hundar tränade och kampade runt honom) innan jag valde att gå tillbaka och belöna. Ska se till att skriva upp hur långt avstånd och hur lång tid han klarar i olika miljöer och med olika grader av störningar, så man kan se hurdana framsteg man gör.

Sen tittade vi på grundkunskapen snabba lägganden, som man ju behöver i ett gäng moment (innan platsliggning, läggande under gång, fjärr osv). Fick till rätt snabba lägganden på kommando från både stå och sitt, och Boss visade förutsättningar för att kunna bli min första ”frambensfjärr”-hund 🙂 .

 

Allt som allt var det en grym kursstart med trevliga hundar och hundägare. Jag och Boss kommer ha riktigt kul tillsammans under den här kursen, och ta oss närmre en start i lydnadsklass 1 🙂 .

Efter kursen åkte jag hem (med en utslagen Boss i buren 😉 ), och när jag kom hem runt kl 20 så var jag fortfarande fylld av lydnadspepp, så jag bara bytte en lydnadshund mot en annan och drog till klubben en sväng 🙂 !

140826,2

 

Efter lite uppvärmning så körde vi ett kort och koncist pass, det var nog inte mer än 30-40 minuter sammanlagt. Men resultatet blev SÅ bra!

Fjärren var peppig och fin, ligg-sitt och sitt-ligg var riktigt snärtiga och fina! Ligg-stå blev hon ibland lite lång i så när nästa skifte var stå-sitt så blev det något litet tassflytt framåt. Men med lite repetition på både att inte ställa sig så långt, och att kliva bakåt i sitt, så fick vi till det skiftet bra med.

Hopp apport var så där löjligt härligt så jag blev överlycklig! Körde det 2 gånger, 1 gång med belöning efter gripande, 1 gång med belöning efter momentet var slut. RIKTIGT bra fart både ut och in bägge gångerna, och en rak och fin ingång.

Vittring gjorde vi två stycken. Första var med pinnar i cirkel och en liten köttbullebit ute vid pinnarna. När jag skickade henne första gången så galopperade hon typ halva sträckan och bröt sen av till trav, så då bröt jag henne och tog tillbaka henne. Gjorde om momentrutinen med helt om för förare och skickade henne igen, och då galopperade hon hela vägen ut till pinnarna, sökte bra men gick över pinnen en gång och sen galopp tillbaka. Det är SÅ GÖTT när hon tar mina felningar precis så som jag vill, och gör bättre ifrån sig efter det!

Andra gången låg pinnarna på rad, och då gjorde hon momentet enligt min målbild ❤ ! Galopp ut, sökte från vänster till höger, tog pinnen vid första kontakt och galopp in. Helt salig blev jag!

Zätat gjorde vi utan koner. Jag har inte tränat skiftena på länge, och det märktes med att hon fick 2 felskiften under passet. Men det gick snabbt att belöna upp ordförståelsen hos henne.

Inkallningen gjorde vi både släta och med skiften. Jag hade ställt upp koner, men var noga med att kommendera en bra bit efter konerna. På Talangtruppens senaste träningsläger fick jag det till mig att jag kommenderar lite för tidigt i förhållande till kon, och Lyxa har ibland lite för mycket tanke på konerna och kan bli lite avvaktande i sin galopp. Men igår så blev både de släta och den med skiften så himla bra!

Avslutade med lite konskick, och där var trycket extra högt trots att det var i slutet av passet, kul 🙂 ! Några omgångar där hon fick runda kon, och sen ett ställande som blev jättesnärtigt och bra!

Kan ju säga att jag var löjligt nöjd efter detta korta superpass, och Lyxa kände sig nog bäst i världen efter alla glada jubel jag gett ifrån mig om hur satans bra hon är 😀 ! Jag tror inte att jag ska träna något värre mycket lydnad innan tävlingen på lördag, utan jag ska glida på känslan av gårdagens pass 😉 !

140826,3

 

Kan avsluta med lite mer Pu-rapport 🙂 ! Hon har en helt fantastisk tid hos Tina och får hänga med på äventyr! Igår var de på träff med andra Tillyhillshundar (och en corgi, bra med ännu ett möte med en annan ras 🙂 ), och Tina berättade att valpisarna är SÅ duktiga och ligger tyst och snällt i bilen trots att de andra vuxna hundarna får gå ut och det går förbi massa människor och hundar.

Pu och brorsan får nya upplevelser varje dag, det senaste har de fått:

 • Gått i skogen
 • Åkt bil
 • Varit vid sjön
 • Gått i koppel på byvägen i sällskap med en flakmoppe och en sparkcykel
 • Kollat på grejerna som ligger nere på ängarna som är till VA arbetet
 • Träffat granne som stod och spolade med högtryckstvätt på en hästtransport
 • Letat godis bland en massa rör
 • Träffa nya hundar och människor i olika åldrar

Ett gäng nya kort på Pu, alla helt ärligt stulna av Tina:

140826,4 140826,21 140826,20 140826,19 140826,18 140826,17 140826,16 140826,15 140826,14 140826,13 140826,12 140826,8 140826,7 140826,6 140826,5

 • Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s