Den avreagerande världspolisen på kurs

Igår var jag och Boss iväg på vår kurs Mot Lydnadsklass 1 för Mona Kjernholm igen 🙂 .

140923,1

Boss är som han är när han kommer till kursen, taggad till tänderna, högljudd och kontrollerande 😉 . Alla ska enligt honom hålla sig på raka led, långt ifrån honom och stilla tills dess att han känner att läget är under kontroll 😛 . Ofta så släpper det rätt fort när han kommer in i träningsmode och får en uppgift, men det är ibland ett fasligt slitande med detta för mig när vi bara ska pausa, och jag försöker hitta balansen mellan tillsägelser (för mig är det INTE ok att bara rabiatskälla rätt ut) och belöningar för rätt pausbeteenden, som att ligga på sin filt och titta snällt (iaf accepterande 😉 ) på de andra när de gör saker.

Men den här tråkträningen i vissa pauser är banne mig värt det, för jäklar vilken rolig träningshund han är! Så fort man ger honom en uppgift så går han in i den med hela sin 32 cm höga själ, och då är det inte nått som kan störa ut honom, och han är helt cool i att t.ex jobba lös bland de andra hundarna utan att slänga en blick på dem. Balle lille Boss! Och jag ska ju inte glömma heller att han är en 9 månader gammal dvärgschnauzerhane, det är ju rätt naturligt att han är lite stöddig och gapig då 😉 .

Igår tränade vi på/kollade av:

  • Om våra hundar kunde sitta kvar när vi lämnade dem
  • Om de kunde springa fort till oss
  • Om de kunde springa fort ut till leksak
  • Om de kunde bromsa bra
  • Bakdelskontroll med och utan pall
  • Rundaövning
  • Inkallning
  • Platsliggning

I inkallningsträningen imponerade Boss stort på mig! Han visade upp en suverän stadga i kvarsittandet både när jag lämnade honom och när jag vände upp mot honom som för att kalla in, oavsett om jag stod stilla i en sekund eller flera sekunder. Jag varierade mellan att kalla in honom och att gå tillbaka och belöna, och inte en enda gång försökte han tjuvstarta 🙂 ! Sen så tog han i för kung och fosterland när jag kallade på honom 😀 ! Mestadels fick han bara springa rätt in i leksak, men två gånger så la jag till en ingång (med handhjälp, som jag brukar göra på våra skogsinkallningar). En gång blev riktigt bra, en gång blev bara hopp-hopp-hopp på benet 😉 .

På platsliggningen var han superduktig och visade att han är bra på att avreagera, för trots att vi hade hela kortsidan av hallen emellan oss, så fick han en hund som rusade hela vägen fram till honom (som även hade skett en gång tidigare under kursen). Som tur var skedde det när jag stod vid honom, så jag kunde snabbt gå emellan och snabbt få lugnat ner Boss som INTE tycker om att andra hundar kommer rusande in i hans zon. Jag förstår honom fullt ut.

Men det bästa med det var, att trots att han reagerade högt och skarpt och upprört på att det kom en annan hund framrusande till honom, så avreagerade han superbra och kunde direkt samla ihop sig och träna på att ligga stilla igen. Givetvis förenklade jag där med både avstånd och tid, men bara det att släppa det som hände och direkt börja jobba igen gjorde mig riktig stolt över min lilla rabiatsnuser. Toppen-Boss!

140923,2

 

Jag kan ju även nämna att idag när vi kom till Hundarenan för vår agilitykurs (med Smalis och Lyxa), så var han i träningstanke redan från början när han såg var vi var, och både gick sin rastningsrunda och transporterades in i hallen förbi de andra hundarna till sin bur med endast 1 (ETT 😉 ) skall. Duktig grabb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s