Pus första träningspass

Med Pu har jag valt att ha en lite annan angreppsvinkel i träning än vad jag gjort med Boss och Lyxa. Hon är nu 4 månader och jag har tagit det EXTREMT lugnt med henne, hon är inte inklickad (Lyxa fick jag hem inklickad och Boss blev inklickad första dagen hemma), har inte startat någon grundträning, jag har knappt ens kampat med henne (som i kamplek-som-belöning-träning, lekt har vi ju givetvis gjort).

Det hon har fått göra är att bara vara med, åka bil, hälsa på olika människor, varit med i olika miljöer, sitta bredvid och vänta medans andra tränar osv osv. I helgen fick hon och Boss bo hemma hos mamma och pappa eftersom både jag och Andreas var utomsocknes och tävlade, och hon hade varit helt oberörd av att bo med ”okända” människor i ett okänt hus utan hade bara toklekt på dagarna och stensovit på nätterna. Cool brud 🙂 .

Med all den goda grundträning Tina  la under den månaden Pu var kvar hos henne, så är Pu hittills en väldigt stabil, lättsam och cool tjej som ex går fint i koppel och inte har några överdrivna reaktioner på ex ljud (blev igår överraskande utskälld i mörkret av en hund i en bil som vi inte såg, det enda hon gjorde var att titta till) eller överraskande saker som händer. Hon är balanserad, lugn och behaglig, men inte på nått sätt trög eller slö. Och jag ser och märker att det finns mycket tryck och fart i henne som nog inte ska vara allt för svårt att plocka fram lite senare 🙂 . Ska vänta lite till dock med att lägga på fart och tryck, så att grundlugnet som hon har får dominera lite till. Jag tror att jag kommer ha igen det senare i hennes liv.

Men nu har jag så smått börjat smyga igång träningen med henne, och igår fick hon sitt första träningspass på brukshundsklubb tillsammans med Elin och Hippie och Malin med sina corgisar Steira och JJ 🙂 .

141001,1

 

Igår fick hon träna på:

 • Stanna kvar i buren trots att den var öppen,tills hon får frikommando
 • Baklängesmarsch med betingning av mitt tävlingskroppsspråk (rakryggad och stel 😉  )
 • Kamplek med störning av andra hundar som tränar(Pu griper och HÅLLER, inget småtuggande alls 😀 ! Och håller ett fast grepp trots att jag puttar runt henne rätt rejält och lägger tryck med rösten 🙂 )
 • Positionsträning/betingning av belöningszon vid mitt vänstra ben, både i rörelse och i stillhet
 • Byteslek (Dead and alive) samt betingning av losskommandot ”tack”

Sen fick hon också veta att om man springer fram till annan hund (tant Hippie, fast mest tror jag det var Elins godis som lockade lilla feta Pu 😉  ) så blir man upplockad och raskt insatt i buren. Lilla damen protesterade HÖGLJUTT under tiden jag bar bort henne, men fann sig snabbt i sin bur- time out 😉 . Överlag är hon väldigt bra på att vänta på sin tur i buren, jag växlade ju mellan henne och Lyxa så det blev ett par ut  – och inpassager i buren.

Lyxa hade lite fortsatt hjärnsläpp och hade helt glömt att både ”runt”, ”hit” och tävlingspose betyder ingång vid min vänstra sida, så det blev många (iofs assnygga, men fel) ställanden på vägen in till mig. Jag blev LITE frustrerad över detta, men plockade fram kattmaten och stärkte upp ingångarna tills dess att vi fick ett gäng som jag tyckte om (galopp hela vägen in och en flytig ingång). Lyxa fick även träna lite kryp (kollade av vilken steglängd jag ska ta för att få mest flyt i henne), fjärr (mest korta avstånd med fokus på ligg-stå och stå-sitt), fotgående/transporter (asnöjd) samt en omgång skall (ihållande, stadiga 15 skall på raken i frontposition, bra!) och en platsliggning med synlig förare där jag var synlig och höll koll på hennes huvuds position.

Så sammanlagt blev det väl ändå bra träning!

 

Förövrig var jag en sväng till frisören igår. Hej då grått och glåmigt och HEJ frisyr i Lyxlirar-färger 😀 ! Svart och knallrosa for the win!

141001,2

5 reaktioner på ”Pus första träningspass

 1. Grym frisyr!

  Och så skönt att läsa hur lugnt ni har tagit det. Jag har också valp nu (min första!) och jag har haft sån prestationsångest fram tills typ igår. Alla andra (typ bloggar, instagram) tränar sina valpar från dag ett, dom tränar lydnad och allt möjligt. Känns som att valparna inte får vara valpar ibland.
  Men nu har jag släppt det och tänker att TJENA, hon ska forhoppningsvis leva i typ femton år, jag HINNER! 🙂

  • Det ÄR superlätt att slitas med i tanken att ”alla andra har kommit så långt, alla andra kan redan det och det”, och det är vid de tillfällena som prestationsångesten oftast får grogrund.

   Men man måste ju hela tiden känna in sig själv och sin valp, hur mycket tid man själv har och vad man behöver fokusera på. Vissa kan gå framåt med sjumilasteg för att de har tiden och de och deras hund är redo för det, vissa får ta det lugnare. Jag ser det lite som ett spännande experiment, se hur vår träning går även om jag tar det väldigt lugnt och långsamt nu i början 😉 .

   Skönt att du släppt prestationsångesten och landat i hur du och din valp ska ha det 🙂 . Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s