Y&B Brukspepp

Gled med mina aussietjejer till Ödenästrakterna efter jobbet, där Blåbär-Elin hade traskat ut 4 upptag till Lyxa och satt och väntade. Hur lyxigt som helst, jag tackade med att ta med kaffe och varsin (vad det visade sig) typ halvkilos bulle med vispgrädde och vaniljkräm, även kallad ”Kanelis”. Kan ju säga att för en mage som är känslig både mot laktos och gluten var den INTE snäll, även om den var god 😉 . Inte ens en halv fick jag i mig innan magen började krampa 😛 . Men som sagt, god så länge den varade 😉 .

141002,1

 

Med magen full av Kanelis började vi traska ut till upptagen. Planen som vi jobbar efter nu är att testa om det kan göra någon som helst skillnad om jag – när Lyxa går i bakspår – lugn säger ”nej” och tar bort henne från upptaget så hon inte får fortsätta, ta ett annat upptag emellan och sen gå tillbaka och skicka på henne på nytt på det (nu kända) och ser om hon väljer annorlunda .

Det är en plan som kanske har sina brister då man inte vet hur en hund analyserar spåret och inte heller vet anledningen till varför det blir bakspår, och man inte kan garantera att även om hon tar ett framspår gång två så är det för att hon analyserar mer, men vi har sagt att vi testar denna ett tag nu och gör en analys om det blir bättre/sämre eller ingen skillnad alls procentuellt sett. Parallellt med detta kör jag också mycket direktpåsläpp så Lyxa inte behöver tänka på annat än att följa spåret.

Anyhow, åter till upptagen. Upptag 1 var vänster, upptag 2 vänster, upptag 3 höger och upptag 4 vänster. Framspåret hade Elin preparerat med snusdosa med ekologisk lättstekt lammfärs som var toppad med ost. Nam nam nam!

  • Upptag 1 (v): Bakspår, avbrutet och gick till upptag 2
  • Upptag 2 (v): Framspår
  • Upptag 3 (h): Framspår
  • Upptag 4 (v): Bakspår, avbrutet och gick till upptag 1
  • Upptag 5/1 (v): Framspår
  • Upptag 6/4 (v): Framspår

Det är ju alldeles för lite omgångar för att kunna dra några slutsatser, men som det ser ut här så valde Lyxa framspår när hon gång 2 blev presenterad för upptaget där hon gick ut i bakspår. Om det har med slump, analys eller minnesbild av att ”det där hållet var fel, så det här måste vara rätt” kan jag inte svara på, men det är en intressant statistik att hålla reda på och se om man längre fram kan se ett mönster (eller om det visar sig att allt bara är på ren chansning så vi alltid kommer ha 50/50 på våra upptag 😉 )!

141002,2 141002,3 141002,4 141002,5 141002,6 141002,7

 

Efter Lyxas duktiga insats så fick bruks-BäCän komma ut och spåra, och sen spårmaskinen HippieDoodie som gav sin foglossningssvaga matte ett rejält träningspass i snårmarkerna 😉 . Sen fick lilla Pu komma ut och känna på brukspeppen, som idag innebar att leta upp Elin på olika ställen i skogen!

Fick filmat ett par klipp, och det märks att Pu inte har några problem med att jobba ut från mig, använder näsan bra för att hitta fram till sitt mål, och blir SUPERGLAD när hon hittar folk i skogen. Jag är orolig för att det är ett sökämne jag har fått i mina händer, jag som är alldeles för osocial för sökträning…. 😛  .

Allt som allt en underbar oktoberkväll i Ödenäs med fyra duktiga bruksande hundar! Brukspeppen är verkligen hög just nu!

141002,8Mina fina tjejer ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s