Sikta mot Stjärnorna med Lyxa och Pu

Igår började kursen Sikta mot Stjärnorna för Mona Kjernholm på Göteborgs Hundarena. Denna kurs har jag valt att gå med både Lyxa och Pu, ett koncept som jag verkligen gillade då jag hann med att både finslipa med Lyxa och grunda med Pu 🙂 ! Mina allra finaste tjejer ❤ !

141023,5

 

Vi hamnade i en jättetrevlig grupp bland mallar, riesens, tollare och BC. Kursen är upplagd så att vi varje gång ska jobba med gruppmoment och olika kedjor, och så får man ensamtid med Mona där man kan träna på vad man vill. Mellan sina egna pass får man välja om man vill träna på egen hand, eller titta på de andra som tränar och komma med tankar och idéer. Ett SUPERUPPLÄGG som passar mig perfekt 🙂 .

Lyxa fick börja med en aktivitetsväxlade kedja. Mitt syfte med den var att träna på att ta ner Lyxa från jättehög aktivitet till ett lugnt (och framförallt tyst) fotgående. Mona kommenderade oss tävlingsmässigt genom hela kedjan. Min kedja såg ut så här:

  • Ingång på planen
  • Transport
  • Skicka runt hinderstöd med vittringspinne i munnen, ingång
  • Tävlingsbelöning (lugn)
  • Transport
  • Skicka genom agilitytunnel, sända runt hinderstöd, anslutning i fotposition (här gick Lyxa igång NÅTT SÅPASS och asgapade och skällde som besatt, som alltid vid agilityliknande aktiviteter 😉 )
  • HET tävlingsbelöning med jubel, puttande och hetsande beröm
  • Kort transport
  • Fotposition (snabbt omvänt lockande)
  • Fotgående med vändningar på stället

Jag är extremt nöjd med hur Lyxa kunde växla! Trots den extremt höga aktivitetsnivån jag la henne på med agilityn, så samlade hon ihop sig i fotgåendet och var tyst, trots att hon går igång riktigt mycket redan på kommenderingen av vändningarna! Att tänka på är att sänka förväntan på kommenderingen av vändningarna (ex bli kommenderad tävlingsmässigt i vändningar men bara stå stilla) för att försöka dämpa den där överdrivna förväntan hon har just där 😉 . Duktig!

141023,1

 

Vi småtränade lite på fjärren och krypet emellan våra lärarledda pass, och så fick hon även köra gruppmoment, där jag testade av hakan i backen igen. Riktigt snyggt nedläggande, och hon låg med hakan i backen under hela tiden (lyfte huvudet när jag gått tillbaka bakom henne och råkade stå och prata), även när störningen kom. Denna gång stod jag framme för att kunna se hur hon gjorde, nästa gång tänker jag köra en helt tävlingsmässig och se om hon håller nere hakan lika fint när jag är gömd.

141023,4

Och så dags för Pu. Pu lilla Pu, min söta lilla docka! HÄRREGUD vad duktig hon var 😀 ! Hon börjar med att ligga snällt och tyst i buren både med och utan Lyxa när det var Lyxas tur att träna, både när vi satt och hade teori/presentation och de andra tränade och var över hela lokalen.

Sen när hon kom ut ur buren så höll hon fullt fokus på mig och brydde sig inte nått om de andra hundarna eller människorna, visade att hon lärt sig att tigga belöning på ett trevligt och aktivt sätt (bjuda på beteenden), och visade även ett jättefint fokus och en jättefin position i både baklänges – och framlängesmarsch! Hon fick tigga belöning under tävlingsmässig kommendering, söka upp min vänstra sida när jag först kastade iväg en godis och sen gick åt motsatt håll (och även där i anslutningen hittar hon direkt in i en jättefin position) även det under tävlingsmässig belöning, påbörjade sin förståelse för omvänt lockande och var allmänt söt och jätteglad.

Och som grädde på moset verkar hennes tandömsning gå till sig, för igår började hon bli sugen på kamplek igen. Duktig liten valp ❤ !

141023,2

Något som vi kom fram till igår är hur mycket jag faktiskt tränat Pu utan att vare sig jag eller hon sett det som träning! Som Mona såg och sa, jag har automatiskt (nästan undermedvetet) belönat för saker jag tycker är trevliga hos Pu (och automatiskt belönat dessa smart med bra belöningsplacering) , och därmed stärkt upp dem. Som t.ex hennes härliga position och fokus i fotgåendet, det har jag ju enbart fått fram genom att ge henne godis när hon slutit upp på skogspromenader 🙂 . Fy fan vad det är mycket lättare att träna nya hundar när man har gjort det innan, vad mycket som går ”automatiskt” utan att man tänker på det 😀 .

Allt som allt så var jag grymt nöjd med alla fina grundegenskaper och träningsgrunder Pu visade i ”skarpt läge” igår. Lugn men explosiv, tyst men intensiv, uthållig, påhittig, arbetsvillig, fokuserad och glad. Och som sagt, rätt så löjligt söt 😉 .

141023,3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s