Pus första ensamkurs

Igår åkte jag och Pu ner till Göteborg för Sikta mot Stjärnorna för Mona. Eftersom Lyxa har lydnadsvila så var det premiär för Pu att vara ensamhund på kurs 🙂 .

141203,5

 

Lilla Pu fick jobba på med mycket, bland annat testade vi en kort kedja med tävlingsmässiga belöningar, började att shejpa in ligg-sitt (fick till flera bra och två JÄTTEBRA uppsitt), kamplek med olika föremål och med störning, påbörjade platsliggning (med och utan grupp) och platssittande (utan grupp).

141203,1

141203,3

 

 

I första kedjan märktes det att Pu har börjat fatta att det finns en omvärld förutom matte, och att den innehåller MÄNNISKOR 😉 . Ett par snabba rundor för att hälsa på de andra blev det, men med ett lugnt och kort ”Pu” så bryter hon och kommer tillbaka till mig och det vi höll på med. Bra info för vilken nivå jag ska lägga störningen på 🙂 . I övrigt jobbar hon på jättefint i en 3 momentskedja innan belöning.

Ett pass fick jag ta upp ett av mina största ångestmoment: Apportering! Jag får alltid fullständigt frispel när jag ska lära mina hundar att gripa/hålla/komma (oftast helt utan anledning 😛 )! Så då var det gött för min ångest när Pu (efter att jag gnällt till Mona ”jag kommer aaaaaaaaaaaldrig kunna lära henne att gripa!”) både grep, bar och höll i fast grepp både när jag höll apporten i handen och när jag kastade iväg den. So much för apporteringsångest 😛 ! Det vi behöver utveckla mest just nu är avlämningar, det är inte alltid som Pu levererar sakerna hela vägen in i handen på mig utan att jag får sträcka mig lite efter den, så det ska vi lägga lite extra krut på 🙂 .

Vi kollade även på fotgående/linföring. Pu har en fortsatt fin position och rakhet, fint fokus och härlig attityd, och har nu även börjat komma in lite närmre intill mig (från kanske 20-25 cm avstånd in till runt 10 cm). Yay! Får väl snart börja tänka på att kunna svänga också …. 😉 .

Utöver momentträningen så fick Pu även träna sig på självkontroll/stadga i buren trots att den är öppen och jag går iväg en bit.

141203,2

 

Jag tycker det är suveränt att ha hundar som vet med sig att de alltid ska stanna i buren tills de får frikommando, oavsett om dörren är stängd eller öppen (ifall man skulle glömma att stänga den någon gång) och som vet att det bara är att slappna av och chilla tills dess att jag kommer tillbaka. Lyxa är ju fantastisk på detta och jag hoppas att Pu blir minst lika bra!

När kursen närmade sig sitt slut så var Pu gött trött i skallen, det tar på krafterna att behöva tänka och träna helt själv 😉 .

141203,4

 

Sen vilade hon upp sig i bilen på vägen hem, och sen var det dags att leka med Boss och Lyxa när hon kom hem. De roade sig med att vittja träningsväskan, och Pu dök ner i den och kom upp med metallapporten som hon rusade runt med. Ännu mer in-your-face på min apporteringsångest 😉 !

141203,6

141203,7

141203,8

141203,9De andra hundarna hade gått en 5 km promenad med Andreas, Lyxa med sin klövjeväska hela vägen och med 300 g vikt i den. Det tyckte fröken Barnslig inte var nog på långa vägar, hon tycker att detta med lydnadsvila är TRAMS och kom med metallapporten, gjorde snärtiga fotingångar och bjöd på assnygga fjärrskiften. Hujedamig när hon fattar att hon inte ska träna lydnad på lång tid… 😉 . Tur att den mogna 5.5 år gamla hunden har två valpar att leka med 😉 .

141203,10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s