Agilityflock och generalisering

Igår började vår rad av sent inbokade agilityträningar, en gång i veckan har vi bokat Hundarenan på Tagenevägen mellan 21-23. Med en timmes enkel väg hem var vi hemma efter 00, och det kändes allt idag när klockan ringde 06,15 😛 ! Men men, no pain no gain!

Andreas och Smalis var duktiga igår och testade på lite svårigheter som kan komma i klass 2 banor, på en bana som jag och Lyxa kört på kurs för Elin. Det var både blindbyten i staket, ta hinder från ”fel” håll, och nått liknande jaakko/ketschkersväng, första gången som Smalis skulle ta hinder med Andreas vänd emot honom. Smalis hade LITE åsikter om det ( 😉 ) men de löste det snabbt! Ännu ett verktyg för dem att kunna ta till på banan 🙂 .

 

Boss fortsätter sin agilityutbildning, och tycker det är roligare för varje gång 🙂 . Han är faktiskt anmäld till sin första Blåbärstävling (endast hopphinder och tunnlar) nu på söndag. Det kan bli… spännande 😉 .

 

Och så fick Lyxa köra lite också. Jag är mycket mer ringrostig än vad hon är, men när vi hittar tillbaka till att läsa varann ordentligt så känns det riktigt bra 🙂 . Hon är i vilket fall överlycklig över att ha fått in mer agility i träningen igen!

 

Pu och Barney fick bara springa runt och busa med de andra och oss i pauserna och när vi byggde fram och tog bort banan, men de var glada de med. Det var trötta och nöjda hundar som vi hade med oss hem sen 🙂 .

150121,3

Idag har dvärgschnauzrarna varit med Andreas på jobbet, och när vi kom hem så tog han hundarna på promenad medan jag lagade middag. Det är sjukt mycket kramsnö ute nu, det är ren förbannelse att ha hundar med benhår just nu…

150121,5

Sen tog jag ett träningspass i köket med Pu. Vi jobbade vidare på hakan i handen (inför bl.a avlämningar) och lägganden.

HiH har jag hållit på med ett par pass att få till stadga. Pu har inga som helst problem att söka upp handen var jag än har den och köra en hackspetteliknande nostarget (duttduttduttduttduttdutt typ 😛 ), men har inte fattat det här med att hålla kvar huvudet och vara luuuuuuugn. Men idag fick vi till det, med lite shejping, lite omvänt lockande och belöningsplacering, så höll hon huvudet lugnt och stilla i min hand i säkert 4-5 sekunder. Framsteg!

I läggandet jobbade jag med generalisering, att Pu ska veta vad ordet betyder oavsett var, hur eller när jag säger det. Om jag får vara lite elak mot min egna valp, så tycker jag att hon har varit lite korkad med just ordförståelse, det går inte riktigt in alltid 😉 . Men idag så gjorde hon fina lägganden på kommandon på olika platser och samtidigt som jag:

  • Backade
  • Hoppade upp och ner
  • Stod på en stol
  • Joggade på stället
  • Satt på huk
  • Låg ner
  • Satt på diskbänken
  • Stod med ryggen emot

Jag tror att det här är ett riktigt bra sätt att jobba med hundar som har lite svårt med t.e.x ordförståelse, genom att lära dem att detta kommandot faktiskt betyder samma sak oavsett vad som händer runt omkring eller hur jag är/vad jag gör. Det kändes iaf som att Pu kopplade mycket bättre med sambandet kommando – rörelse 🙂

150121,1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s