Friskvård för tävlingshunden

 

När man tränar för tävling är det lätt att uppslukas i den momentträning som krävs för just ens specifika tävlingsgren/grenar.  Det ska detaljtränas, kedjas, störningstränas och träningstävlas, allt för att bli så bra som man själv och ens hund kan bli tillsammans när man väl äntrar tävlingsplanen.

Men för att bli så bra som man kan bli, så krävs det något mer grundläggande än all denna momentträning. För att hunden ska orka prestera på topp när det gäller, så krävs det att hunden har en frisk, fungerande och vältränad kropp för att orka och kunna använda både den och hjärnan fullt ut.

Jag och Lyxa satsar tillsammans på att hålla oss på SM-nivå i både lydnad och bruksspår (och kanske även nöjestävla i agility och rapport) under resten av vår gemensamma tävlingskarriär. För att hon ska hållas i topptrim säsong efter säsong, så lägger jag utöver den grenspecifika träningen ner väldigt mycket tid på just friskvård och fysträning. Att Lyxa hålls stark och vältränad året runt är fundamentet i alla våra tävlingsprestationer, och även en av de största anledningarna till att Lyxa varit så skadefri under sin livstid. En vältränad och välmusklad kropp klarar av påstötningar och yttre åverkan mycket bättre än en som kanske saknar lite stabiliserande muskelmassa.

För att ge lite insikt (och kanske lite inspiration) i vad vi gör i vår friskvård så kommer här lite om våra aktiviteter och andra smådetaljer jag gör för att hålla mina tävlingshundar i topptrim. Vissa saker gör vi flera gånger i veckan, vissa mer sällan, och vissa enbart under vissa perioder av året.

Observera att detta är just hur jag tränar mina hundar, givetvis finns det andra sätt att friskvårda och fysträna, och de alternativ jag beskriver nedan kanske inte passar alla för en eller annan anledning.

Grundläggande punkter

I all träning är vi noga med upp – och nedvarvning, även vardagspromenader börjar och slutar i koppel så hundarnas kroppar får tid att både värmas upp och varvas ner innan och efter att det är full fräs som gäller. Samma att de efter träning (särskilt högintensiv träning som ex agility eller rapport) ska ha nedvarvningstid så kroppen får gå ner i aktivitet och puls och slaggprodukter snabbare rensas ur kroppen.

Täcken används flitigt i vårt hem, olika tjocklek beroende på väder. På vinterhalvåret har hundarna alltid täcken under bilturer och under väntan i bil exempelvis på träning. Detta för att hålla musklerna varma och mjuka och förkorta tiden som krävs för att värma upp och varva ner hundarna.

141026,4

Omväxlande träning, oavsett om det är friskvård eller momentträning, är en riktig grundsten för att hålla både mig och hundarna på topp fysiskt och mentalt. Hade jag bara fått traggla en enda sak/gren så hade jag nog tröttnat för länge sen, och samma gäller hundarna. Plus att deras kroppar (och hjärnor) behöver allsidig och omväxlande träning för att må bra.

Friskvårdsformer

Vardagsmotion

Vi försöker att hålla våra vardagspromenader runt 5 kilometer, med minst 2-3 kilometer där hundarna får vara lösa och springa fritt i skog och mark (alla våra hundar har fungerande stopp och inkallning, vilket är vårt minimumkrav för att en hund ska få vara lös i skogen )

Offroad

Vi försöker hålla vårt promenerande på plan mark till ett absolut minimum. Från det att hundarna är valpar så vill jag att de så mycket som möjligt ska ha ojämn mark under tassarna för att lära sig balansera, bygga de små musklerna och få den allsidiga träningen som ojämnt underlag ger. Offroadpromenerande bygger otroligt fina muskler på hundarna utan att man behöver göra något särskilt för det, bara att vika av stigen och gå rätt ut i skogen.

20130629-193054.jpg

Skritträning

En annan sorts skogsträning som ofta är lite underskattad och bortglömd är skritträningen. Där behövs egentligen inget annat än lite blåbärsris/mjuk mossa eller liknande. Bara att gå rätt ut i underlaget och se till att hunden skrittar på, antingen lös under kommando eller med halsband/sele där man hjälper till att reglera gångarten. Detta är faktiskt rätt tung träning för hunden, så man ska vara noggrann med att höja träningsgraden successivt.

Just nu kör vi enbart skritträning i skogen, men i höst kommer jag även investera i ett löpband med ställbar höjning/sänkning för att kunna göra kontrollerade träningspass även hemmavid, som ett komplement till all annan träning.

Pilates/balansboll

För att träna de små, inre musklerna bland annat runt ryggraden, så tränar vi med pilatesboll ett par gånger i veckan. Att bara stå och hålla balansen med fyra tassar på en oval boll ger otroligt mycket träning, sen så kan man utveckla det precis hur mycket man vill. Fjärrskiften på bollen, balansera på bollen i rörelse, sitt fint på bollen. Det finns väldigt mycket man kan göra med en boll!

141118,1

Klövjeväska & benmanchetter

Under höst/vintersäsongen 2014-2015 har jag lagt till klövjeväska och benmanchetter i Lyxas träning. Det är träning vars stegring också ska ske väldigt succesivt, så vi började med att hon bara fick ha en tom väska och tomma manchetter på sig under promenaderna, och har sen stegvis höjt vikten och tiden hon får bära, allt enligt träningsprogram från Lyxas fysioterapeut.

Lyxa får 3-4 klövjeväskepromenader i veckan, de andra dagarna går hon utan för att man inte ska belasta samma muskler hela tiden (viktigt att tänka på i all träning, omväxling är nyckeln!). Väskan är utprövad och inpassad hos vår fysioterapeut så den sitter optimalt på Lyxa.

 klövjeväska

150103,1

 Simning

Simning är en fantastisk motionsform, både snällt mot leder, konditionshöjande och muskelbyggande. Vi testade en period att simma i inomhuspool (vilket hade varit suveränt om det fallit i god jord då man hade varit helt oberoende av årstid för träningen), men det var inget som Lyxa tyckte var så värst kul. Så nu kör vi simträning utomhus under de varmare årstiderna, både vattenapportering av föremål kortare sträckor, samt simning efter båt för längre intervaller. Att simma i sjöar efter båten är något som Lyxa verkligen älskar.

När Lyxa simmar längre sträckor efter båt så ser jag alltid till att ha på henne flytväst, så hon ska kunna koncentrera sig på simtekniken och inte behöva tänka nått på att hålla sig flytande. Jag tycker även att flytvästsimning är bra för de hundar som kanske inte har den optimala simställningen (vågrätt i vattnet) utan istället kanske sjunker ner med bakdelen och det då blir mer plaskande än simmande.

20130729,1

20130729,2

Pulshöjande träning

I sina konditionshöjande pass så får Lyxa antingen joggingturer, cykelturer eller rapportträning. Joggingturerna är lite mer lågintensiv konditionsträning i olika travtempon, där det mer är fokus på uthållighet än explosivitet och körs mest på plan mark. Cykelturerna körs i intervallträning mellan trav och galopp, också de på plan mark. Rapportträningen är både explosivitets – och uthållighetsträning, som sker i full galopp och i obanad terräng.

141013,1Nårungaleden 122

Fysioterapeut

För mig är det väldigt viktigt att veta hur mina hundars kroppar mår, hur deras muskelstatus är, om de har spänningar eller stelheter någonstans i kroppen. Därför går vi var 4-6 vecka till vår hundfysioterapeut Susanne på ProBonoK9 med våra hundar, för att få en professionell genomgång med genomkänning och massage (och ultraljudsbehandling om så behövs). Susanne behandlar även människor, så det är extra lyxigt att först få en behandling själv innan det är hundens tur!

Probonologga

141127,1

Att ha en välutbildad, kunnig och bra fysioterapeut är GULD värt, någon som vet exakt hur våra hundars kroppar känns i normalläge och direkt kan känna om det är något som inte känns riktigt rätt. Jag skulle rekommendera alla att hitta en välutbildad fysioterapeut som man får förtroende för, det är en otrolig trygghet. Jag kan ringa till Susanne närsomhelst om det skulle inträffa något, och hon kan alltid ge råd på telefon eller skaka fram akuttider i värsta fall. Plus att hon lägger upp träningsschema till både mig och hundarna, så hon är både vår fysioterapeut och vår PT (personlig tränare).

 

 

 

Detta är den huvudsakliga friskvården jag gjort hittills med Lyxa ( och även kommer göra med Pu när hon blir äldre) för att hålla henne i topptrim så hon håller sig frisk och håller hög klass på sina prestationer säsong efter säsong. En sund själ i en sund kropp är verkligen ett krav och ett måste för en högpresterande tävlingshund.

20130830-154318.jpg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s