Pu-kommandon

Med lite mer träning än vad vi gjort i början av relationen, så börjar Pu få till ett par utföranden som ser fina ut och som skulle kunna räknas som moment 🙂 . Inspirerad av Jessicas prat på lydnadskursen så har jag tänkt mycket på det här att sätta kommandon. Riktiga kommandon, inte mina vanliga slaskkommandon som ”kör”, ”japp” och så vidare (som iofs fungerar bra på Lyxa, men det behöver ju inte betyda att de är bra för Pu 😉 ).

150213,1Lika många, och både lika och olika

Då kommer jag in i ett dilemma som mitt fyrkantiga sinne måste reda ut: Vad ska vi ha för kommandon? Hittills har jag varit lite bekväm och tagit såna kommandon som jag har på Lyxa, men jag känner att jag kanske inte bara ska planka rätt av, utan kanske tänka till lite den här gången 😉 ? Jag märkte vid ett tillfälle att det inte var bra att bara köra kommandolistan rätt av, särskilt med en hund som inte är så kommandovan och också verkar behöva ett litet tag för att bearbeta att ett kommando är sammankopplat med ett beteende. Det var när jag tränade (under samma träningstillfälle men inte under samma pass) ingångar och sitt. Med Lyxa heter ju det ”hit” och ”itt”, men för Pu lät det lite för likt så hon kunde blanda ihop det.

150202,20Vad saaaaaaa du?!

Så jag tänker nu att jag ska komma fram till vilka kommandon jag vill använda, vissa mer självklara än andra,  för att redan från början vara förberedd för vad beteendet ska heta när vi börjar träna det, så mitt inramade sinne känner sig lugnt och tryggt 😉 . Min lista ser just nu ut såhär:

 • Ingång/utgångsposition = Sidan
 • Inkallning = Slät: Kom/ Med skiften: Kom – sidan
 • Fot (fokus/följ mig) = Fot
 • Apport = Apport 
 • Vittring = Egen
 • Sitt-Ligg = Ner
 • Ligg-Sitt = Upp
 • Stå-sitt = Backs
 • Sitt-stå = Stå
 • Ligg-stå = Stå
 • Stå-ligg = Lägg 
 • Konskick = Piste
 • Rutan = Utan
 • Runda = Runt
 • Ställande under snabb fart = Stå
 • Ställande under gång = Stanna
 • Läggande under gång = Lägg
 • Sättande under gång = Itt
 • Uppletsskick = Hämta
 • Sökskick = Sök
 • Hopp över hinder = Från mig: Ut/Mot mig: Hopp
 • Framförgående = Före
 • Framåtsändande = Fram
 • Kryp = Kryp
 • Skall = Skall

Jag vill inte krångla till det alldeles för mycket med 200 olika kommandon (jag hoppas/förväntar mig att Pu ska kunna generalisera bra nog för att inte behöva ett enskilt kommando för varje enskild rörelse i varje enskilt moment 😉 ) eller massa fantasifulla och unika kommandon. Men jag kommer ju ändra mig om det senare i träningen visar sig att kommandot inte fungerar av en eller annan anledning. Men en lista är ALLTID bra att ha för att få lite grundläggande struktur 🙂 ! Har några kommandon inspirerade av Sisu-Jessica också, finskt är GOTT ;).

150211,1Apport heter APPORT och inget annat 😉

Sen ska jag ju ha i bakhuvudet att jag inte planerar (fast man ska aldrig säga aldrig) att tävla lydnad med Pu förns de nya reglerna anammas 2017, och tills dess att reglerna/momenten är ordentligt spikade så har jag inte en aning om vilka kommandon jag kommer behöva eller ej 😉 !

4 reaktioner på ”Pu-kommandon

 1. Strukturerat värre! Jag är avis på er som reder ut att ha så många kommandon, för mig blir det bara pannkaka. Man kan ju tro att jag har allvarliga kognitiva nedsättningar 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s