Två dagar med Siv, spår och anmälningar

I helgen har jag och Pu gått lydnadskurs för Siv Svendsen. Det har varit väldigt nyttigt för mig att få påminnelser om grundträning jag slarvat med och få strålkastarljus på små detaljer jag som förare kan ändra för att få en stor skillnad.

Jag var i rätt god tid innan kursen skulle börja igår, så jag hann både rasta och köra ett litet träningspass innan vi skulle börja. Vi hann fjärrskiften, fotgående, stegförflyttningar, ingångar, kamplek med stora kampstocken med fullbett och fasthållande oavsett om jag var aktiv eller passiv. Bra start på dagen!

150301,1

 

Vårt första pass körde vi grundläggande byteslek (jag har slarvat oerhört med detta känner jag 😛 ) där jag ville få Pu att byta leksak på kommando. Detta är bra bl.a till när man vill belöna fart in i apporteringar, när man på kommando kan få hunden att släppa apportbocken och gripa leksaken istället.

 

Vi gjorde även de allra första stegen i explosivitets (eller ”kobra”-träning som jag gillar att kalla det 😉 ), där hunden ska lära sig att ta både godis och leksak SNABBT för att inte missa sin chans.

150301,4

 

När lunchrasten kom han vi med ett egetpass till, med  ingångar, fotgående, runda, gruppmoment (själv) och fjärruppsitt, sen blev valpen trött igen 😉 ! Det här är det som är så bra med kurs, man får automatiskt träning i att tagga – vila – tagga – vila. Perfekt grundkunskap för kommande brukskarriär!

150301,5

 

Vårt nästa pass körde vi apporteringsgrunder, fart ut och in till mig, hålla fast, hålla fast i ingångar och utgångsposition.

 

Vi fick även till gruppmoment med alla hundarna i gruppen (tar alla chanser jag kan till gruppmoment med nya hundar 🙂 ) och avslutade dagen med uppgiften att träna två och två på planen konstant i 5 minuter planera vår träning så att vi hade 100% fokus! Jag var riktigt nöjd med både min planering och Pu, vi satte det helt och fullt 🙂 .

Det var två nöjda (och rätt trötta 😉 ) tjejer som åkte hem från första dagen! Efter att alla hundar fått köttben och vi människor tagit lite ost och kex, så däckade jag i soffan tills det var dags att gå och lägga sig 😉 !

150301,7

150301,8

 

 

Idag startade Siv med en liten föreläsning om bl.a vikten av transporter, ingångar på plan, bygga fokus och kedjeupplägg. Det jag tar med mig mest därifrån vad gäller träningen med Pu är tankarna på transporter och ingångar på plan, att se till att det första hunden gör är att ta kontakt med mig, sen sätter vi igång att träna.

150301,9

 

Vår första praktiska uppgift var att göra en kedja (där vi fick belöna hur mycket eller lite vi ville) med ruta – moment under gång – fjärr – hopp över hinder. Jag visste ju med mig att jag inte har lärt Pu fullt ut något av de där momenten, men det är ju bara att tuta och köra på den nivå vi är 😉 ! Och även om det inte blev massa rätt och perfekt, så har Pu en jättefin arbetsmoral, en vilja att jobba med mig och att försöka göra rätt efter vad jag lärt henne. Gulle-Pu ❤ !

150301,10

 

Vårt pass för Siv som var valfritt så valde jag att jobba med ingångar vid sidan, och ingångar på plan. Tyvärr kom ingen av ingångarna på plan med för min videokamera har k*kat ur två gånger idag vid import av film, men ingångarna vid sidan har jag iaf kvar 🙂 !

 

Här märkte jag att Pu fortfarande var lite trött i skallen efter gårdagen, så det var passande att vi var rätt tidiga i gruppen samt att det var lunch efter denna omgång, så Pu kunde få en lite längre vila i buren. Efter att vi varit ute på en promenad i det fantastiska vädret… 😛

150301,11

 

Vårt sista enskilda träningspass valde jag att titta på fjärren, och med bara ett par små korrigeringar från Siv (av hur jag hanterade mig själv och alla mina dubbla signaler jag gav Pu 😛 ) så tog vi en massa kliv framåt, både i ligg-sitt, ligg-stå och stå-sitt! Tyvärr försvann de två sista skiftena i urk*kningen av videokameran, men ligg-sitt gick SOM TUR VAR att rädda! Blev riktigt, riktigt nöjd med utvecklingen här, och TITTA sista uppsittet 😀 !

 

Dessa två dagar tycker jag har fört mig och Pu flera steg framåt i vår teambuilding, vi börjar hitta varandras knappar och hur vi ska samarbeta. Och jag är starkt imponerad av henne! Så arbetsglad, samarbetsvillig, öppen, smart, följsam och rolig att jobba med. Varvar lätt mellan arbete och vila, ligger tyst och snällt i buren, är kampglad med mig och andra och tycker livet i stort är lattjolajbans. Så himla träningsmogen liten 8.5 månaders valp. Finaste, duktigaste lilla Pu ❤ !

150301,12

 

Vid 16 var vi klara för dagen, och då körde vi snabbt hemåt i isvindar och snöblandat snålregn. Hemmavid hade Andreas varit ute på långpromenad med hundarna (Lyxa med 1 kg klövjeväska i 30 min), och sen hade han gått ut ett ca 1 km spår till mig och Lyxa som legat i ca 2 timmar. Vet inte vem som var gladast av mig eller Lyxa att komma ut i spårskogen, men fantastiskt var det trots det kalla, blöta vädret. Alla pinnar med hem och en riktigt nöjd Lyxa blev resultatet 🙂 !

150301,13

150301,14

 

 

För övrigt, nu sätter snart tävlingssäsongen igång på riktigt!! Idag lät jag det rassla till ordentligt på SBKtävling, så nu är vi anmälda till både spår, agility och lydnadstävlingar. Håller tummarna på en lika bra tur med elitspårslottningarna som 2014!

150301,15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s