Lyxas lydnadsprio; Fjärrfeeling

Helgens tävlingar gav mig massa bra info på i vilka moment vi är på rätt väg, och i vilka vi behöver höja oss ett snäpp!

140623,44 lydnad

 

Vi har en stabil helhet och presterar oftast bra moment även om det givetvis finns detaljer i alla moment som kan/ska förbättras, både för vår egna feeling men också för bedömningen/poängens skull. Vi har skärpt upp/förbättrat en mängd momentdelar redan, där jag känner att jag har koll på hur jag ska fortsätta den träningen för att bibehålla utvecklingen. Vi har en väldigt bra känsla ihop på planen, genom alla transporter och alla moment…. förutom ett.

Fjärren.

Som de flesta som läser bloggen vet så har vi kämpat hårt med fjärren, både med känslan och utförandet. Jag tränade den helt fel från början så Lyxa har fått helt fel känsla i momentet, och har inte lyckats träna om den till en bättre känsla. För henne är fjärren något som är svårt, tryckt och lite lätt ångestfyllt, precis så som jag INTE vill att lydnad ska vara!

På våra detaljträningspass får vi till en bra känsla och glädje, mycket studs och energi. Men i tävlingskedja så går det tillbaka till den gamla känslan hos Lyxa (även när den ligger först i kedjan, som på gårdagens tävling). Det speglar av sig hårt i bedömningen, då det drar ner både farten och renheten i skiftena. Hon gör dem, men det är vare sig med lätthet eller riktig glädje.

Mitt största och svåraste mål i vår lydnadsträning kommer vara detta, att ändra på Lyxas känsla i fjärren till en peppig och glad sådan även på tävling. Lyckas jag med det så kommer vi tjäna på det i övriga moment också tror jag!

150404,11Så här vill jag att Lyxa ska se ut när hon tänker fjärrdirigering ”Fjärr?! Sa du fjärr?! HURRA!”

Jag har ju ett gäng verktyg som jag jobbar med för att få fram peppen, men för lite ny inspiration så har jag satt Lizas kreativa hjärnkontor i rullning, och så har vi ju Talanglägret 1-3 maj där vi kan stöta och blöta med ett stort antal lydnadsfantaster och fantastiska hundtränare! Det kommer bli toppen i slutändan hoppas jag på 🙂 !

Andra detaljer som behöver förbättras (och inte bara underhållas) är:

  • Konskickens fart och stå. Farten till konerna har blivit MYCKET bättre och ger riktigt bra betyg på ”vanliga” tävlingar, men på ex rankingtävlingar/SM får vi alltid avdrag för för tempo. Lyxa har ju inte heller världens mest distinkta ställanden vid kon, en detalj som är värd att hålla i minnet om vi börjar få avdrag för det.
  • Förarens sätt att föra sig 😛 ! Det måste bli ett slut på långa handtecken, fel kommandon, såsiga/otydliga handtecken, konstiga/otydliga muntliga kommandon och hur det promeneras i zätat. Mer kontroll på mina egna uppgifter på planen!
  • Platsliggning utan nosning. Då och då tappar Lyxa tanken på uppgiften i platsliggningen, och kan då doppa ner nosen i backen. I lördags var det inget sånt, i går blev det rätt mycket nosande. Jag har ju testat både hakan i backen och sfinxplatsliggning (som vi har nu), och bägge två har då och då genererat nosningar då jag aldrig fick igenom att hakan i backen betydde just hakan i backen under HELA momentet. Kanske har jag bara tränat för lite platsliggning helt enkelt, och mest förlitat mig på att hon ju ligger helt stilla? Får klura på det, nästa tävling kanske jag testar med hakan i backen igen för att se vad som händer….
  • Börja söka direkt i vittringen. Lyxa springer ofta fram till höger om pinnarna, men går sen ”bakom” dem för att komma till vänster för att först DÄR börja söka. Vissa domare kommer ju dra där för att det kan ses som att hon går över pinnarna en gång, och det är onödiga och sura poäng bort. Får klura på hur jag ska få henne att börja söka direkt när hon kommer fram, jag vill ju INTE pilla i det om det färgar av sig på tempot eller hennes förmåga att alltid komma in med rätt pinne….

En rätt kort (hurra 😉 ) och koncis lista över vad som ligger som extra viktigt att få till förbättringar på (iaf till stortävlingar). Sen ska ju allt annat givetvis också underhållas (och gärna förbättras det med 😉 ), så då blir ju listan på detaljer mycket, mycket längre….

Men first things first, i vår lydnadsträning ligger alltså känslan i fjärren som en klart lysande etta på listan över lydnadsprio!

 

Fast nu i veckan blir det mest bruksprioritering 😉 ! Två elitspår i helgen, det kommer bli KUL!

150315,45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s