Lilla Pus spårutbildning

Min förhoppning med Pu är ju att hon ska bli en formidabel brukshund, eftersom hon visar så himla fina grundegenskaper för både spår, sök och rapport. Hon har en suverän näsa, älskar att springa fort och länge och gillar att hitta både saker och folk i skogen. So far so good 😉 .

150328,14

Det som vi tränar mest på är ju spåret. Dels för att jag tycker att det är så sanslöst roligt med spår, dels för att jag kan göra det utan att vara beroende av någon annan för vår träning. Rapporten är lite svårare att få till (eftersom jag måste fjäska med Andreas för att få med honom ut som mottagare 😉 ) och söket ännu svårare eftersom jag tydligen aldrig har tid att träna när det finns möjlighet till gruppträning 😛 ! Men jaja, det kommer väl tid för det så småningom!

150427,8

I spåret så är hon än så länge väldigt noggrann med att följa rätt spår (har hittills aldrig bytt spår längre än någon meter för att sen vända tillbaka till det hon börjat på), väldigt noggrann med att hitta föremålen i spåret (älskar att se henne spåra och sen tvärnita när hon kommer i närheten av nått jag lagt i spåret), jätteduktig på att plocka upp och apportera in föremålen till mig (kör med både snusdosor, spårapporter, leksaker och naturpinnar) och har inga problem med liggtider (oftast får hon spår som är runt 1.5 timmar gamla). Hon har ett trevligt och behagligt tempo som är snabbt utan att vara rusigt, och ligger på fint i linan utan att bry sig så värst mycket om vad jag håller på med där bak 😉 . Helt enkelt väldigt många egenskaper som man behöver i en riktigt bra spårhund.

150427,6

Längsta spåren hon tagit hittills är runt 600 m, men jag kör just nu mest på spår som är runt 200-300 meter långa med olika sorters vinklar. Jag vill inte hetsa fram att hon ska spåra långa spår ”bara för att”. Jag tror nämligen inte att svårigheten ligger i att få upp spåruthålligheten på långa spår, utan det kluriga är att redan från början ge sin spårhund kunskapen om hur de korrekt ska jobba med vinklar och analysera dessa på effektivaste sätt för att slippa bränna massa energi och tankeverksamhet som skulle kunna få dem att krokna i hjärnan innan spåret är slut.

Att tappa ett spår och jobba sig tillbaka till det bränner snabbt MYCKET av hjärnorken, särskilt på en ung och oerfaren hund. Så jag vill att Pu ska ha ett fint och väl fungerande vinkelarbete och förståelse för ex återgångar (överträning men en superbra kunskap även för en bruksspårhund!) innan jag ens börjar tänka på att länga upp spåren ännu mer.

150427,7

Senaste spåret fick hon i fredags innan vi skulle åka till Talanglägret. Ett kortare (250 m) trappspår med 4 stycken 90-graders vinklar. I de första två vinklarna la jag belöningsdosor mitt i vinklarna, i de två sista la jag belöningsdosor ca 10-15 m efter vinklarna (den sista dosan dold) och avslutade spåret med en relativt dold naturpinne. Underlag ”vanlig skog”, sankig mosse och blåbärsris.

150504,3

 

Utfallet av spåret blev precis som jag önskade! Pu spårade superfint fram till första vinkelns dosa och plockade in den till mig. Sen ställde vi oss mitt i vinkeln så hon fick sniffa precis i den och välja håll själv, med helt rätt analys. Samma sak fram till andra dosan. Tredje sträckan gick på den sankiga, våta mossen och där fick Pu jobba riktigt hårt för att hålla spåret, men löste det jättefint. Sen kom vi upp till tredje vinkeln, och Pu tog den helt klockrent, och fick strax därefter träff på dosan på raksträckan. Så himla perfekt belöning för vinkelanalysen 😀 ! Fjärde vinkeln gick hon över lite grann, men vände nästan direkt in i den igen och gick åt rätt håll. Spårade vidare på raksträckan och TVÄRNITADE när hon var nära att ta ett steg över den dolda snusdosan, och plockade in den till mig. Och samma beteende med den avslutande lilla naturpinnen, tvärnit, nosande bland pinnhärvan som låg där och sen rätt in till mig med den. Duktiga lilla Pu!

150504,4

150504,5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s