Talangläger VT 2015

I helgen hade vi vårlägret tillsammans med Talangtruppen. Dessa läger har varit lyxiga för mig då de det sista har gått på Tånga Hed, endast 40 minuter från mig. Hur gött som helst att ha kort hem efter en intensiv helg 🙂 !

Fredagen 1 maj då lägret startade var ju en ledig dag, så jag hann både ta sovmorgon, slacka runt i solen, roa mina hundar med spår och upplet och rensa/packa om bilen så den blev helt i ordning. Bra att man åker på läger ibland så man får ta tag i sånt 😉 .

150505,2

150505,3

150505,4

150505,5

Sen så fick jag även hjälp av Charlie Katt att packa… 😛 ! Kom in i köket där min väska stod, och ser Charlies vita kattrumpa sticka upp ur min väska. Tänkte ”värst vad han var nyfiken på mina grejer då” och ska gå fram och stänga den. Precis när jag ska göra det ser jag att det är något som ligger i väskan som inte alls borde vara där… Charlie tyckte visst att jag behövde lite matsäck och hade packat ner en huvudlös ekorre till mig!! Tack för det då Charlie! Tänk om jag inte hade lagt märke till den, utan bara stängt väskan och hittat den på lägret 😛 !

150505,1

Nåväl, efter den fadäsen så gick allt som det skulle, och vid 17 samlades vi i lektionssalen på Tånga. En snabb samling med allihop, sen fick vi i Spetsgruppen gå iväg och sitta ner med vår coach för helgen, Karin Fischer Kristiansson. Och jag kan bara säga ÅH vad jag gillar henne 😀 ! Massa erfarenhet av stora mästerskap, ett gediget fokus på förarens del i ekipaget, massa tips och infallsvinklar på träningen…. Ab fab!

När vi fick prata om vad vi ville göra i helgen så slog jag fast att jag ville ha alla infallsvinklar som gick på ett enda moment: Fjärren. Som jag skrev för ett par veckor sen så är det endast i detta moment som vi har TOTALT fel känsla och genom det även fel utförande, så jag sa att jag enbart ville köra fjärr alla pass på lördagen (vilket jag sen försökte smita ifrån under lördagen, men som tur var ”tvingade” Karin och mina Spetskamrater mig att stanna kvar i beslutet 😉 ).

Efter att vi pratat igenom hur alla ville lägga upp lördagen, så återsamlades vi med resten av Talang för lite mingel och sen i säng.

Lördagen startade vid 06,45 för mig och tjejerna, med en morgonpromenad innan det var dags för frukost 07,45.

150505,6

Mellan frukost och när träningen startade klockan 9 så hann jag med att träna Pu en sväng. Jag är så himla nöjd med hur hon utvecklas träningsmässigt! Apporteringar med trä och metall helt utan tassar, fotgående, fjärrskiften, läggande under gång, lek och platsliggning. Bästa lilla Pu bekommer sig inte alls av andra, okända träningsekipage och ny inomhushall ❤ . Hon är kvick och fartig, fokuserad, störs inte av massa prylar på planen eller att andra tränar annat bredvid…. Känns helt super!!

150505,8

Sen så körde vi igång med vår träning, och som beslutat så grottade jag och Lyxa ner oss i fjärren tillsammans med vår grupp och Karin. Det blev till att dela upp hela momentet i molekyler igen, och stärka upp attityden i alla små små detaljer för att långsamt bygga ihop det igen, senare i framtiden. Vi kollade på aktivitetsnivå och peppade upp attityden i molekylerna:

  • Transport till momentet
  • Uppställande på startpunkt
  • Kommendering till nedläggande
  • Nedläggande
  • Lämnande
  • Förare på avstånd

Märk väl att allt detta som vi jobbade med inte ens har något med skiftena att göra än 😉 !

Jag har nu en låååååååång lista med punkter på hur jag ska tänka, hur jag ska göra och hur jag ska bygga upp förväntan och attityd som jag ska arbeta utifrån den närmsta framtiden. ”Tyvärr” har jag ju 4 tävlingar kvar där jag är ”tvungen” att göra fjärren för att ta de sista chanserna att kvala till SM (vi ligger idag på en 66:e plats och det är 50 som kvalar, sätter vi minst 2 riktigt bra resultat har vi fortfarande chans att kvala in). Men sen har vi nästan 2 månader på oss att bryta ner momentet igen om vi kvalar, och annars nästan ett år på oss till nästa SM om vi inte kvalar i år. Så efter dessa tävlingar så blir det inga tävlingsmässiga fjärrar på lååååång tid!

Utöver attityden och känslan så jobbade vi även på skiftena. Det som händer med Lyxa är att om känslan är fel, så blir skiftena både orena och avvaktande. För att förbättra tekniken (bättre teknik gör att det känns lättare för Lyxa, vilket gör att attityden blir bättre och det blir en positiv spiral) så plockade vi fram en planka för att hon skulle få en mer tydlig bild av vart tassarna ska ta vägen. Det gav RIKTIGT bra resultat direkt, med mycket bättre uppsitt där hon kom upp helt upprätt, och bättre bakåtklivstanke i stå-sitt! Så planka/tröskelträning kommer det bli mycket av!

150505,11

 

Med förmiddagspasset slut så tog vi lunch, en lite längre rastningsrunda (är så himla glad att jag kan ha bägge tjejerna lösa där det passar, utan att lilla unghunden drar mot andra hundar eller människor. Duktig Pu!) och sen ett pass till med Pu innan eftermiddagsträningen började. Liten duktig svart tränade på lika bra som på morgonen, bryr sig inte om störningar och kan ligga tyst och snällt på vardagsplatsliggning utanför buren trots att det är full rulle inne i hallen 🙂 .

150505,9 150505,10

Några gånger under helgen kom det lite förväntanspip när hon var inne i buren och jag hade ute Lyxa och tränade (klart man blir avundsjuk då 😉 ), men de få gångerna behövde jag bara hänga något framför burdörren en kort stund och sen var hon helt tyst igen. SÅ SKÖNT att hon inte sitter inne i buren och skriker/piper/ylar och varvar upp sig så hon bränner energin på det.

Eftermiddagen fortsatte som dagen börjat för mig och Lyxa, men fjärr fjärr fjärr fjärr fjärr 😉 ! Jätteskönt att mina kamrater styrde in mig på att verkligen storsatsa på fjärren så vi fick till oss massa tips och tankar på hur vi kan vidareutveckla! Bra val!

Vid 16 var vi klara för dagen och hade fritid till klockan 18 då det var gemensam middag, samling i lektionssalen och sen separat genomgång av dagen för oss i Spetsgruppen med Karin. Sen fritt ”hopp och lek” med lite samtal och mingel, men sen återigen en rätt tidigt kväll för mig. Sista kvällsrastningen skedde till livemusik, då det längre bort på Tånga stod partytält med trubadur som rev av allsköns låtar. Verkligen sommarfeeling på det!

 

Söndagen startade vid samma tid som lördagen, upp vid 06,45 för en promenad i underbart morgonsolsken innan det var dags för frukost.

150505,13

 

Ett finfint pass till med Pu efter frukost innan vi körde igång med minitävlingen klockan 9 som innehöll inkallning – fotgående – hopp metall (norsk metall). Jag och Lyxa drog startnummer 3.

Inkallningen var helt OK (rätt bra, rätt så jämnt tempo alla sträckor och fina skiften), fotgåendet var riktigt klurigt och kändes rätt bra (minus ett uggleljud från Lyxa som faktiskt gjorde mig väldigt irriterad 😛 ) och hoppapport var godkänd (jag safeade och kastade kort när det var en helt ny sorts apport som jag visste att Lyxa skulle få lite sämre tempo med). Sen när vi var klara så drog Lyxa upp sig helt sjukt mycket i varv, viftade hysteriskt på svansen, pep och gnällde och trampade och tyckte att hon vunnit VM, så jag var tvungen att gå ett strikt fotgående i någon minut så hon landade och höll käft, innan jag kunde belöna henne. Jag har gjort felet alldeles för många gånger att släppa iväg henne på externbelöning när hon är i ett sånt lyckorus, och det gör det bara än värre nästa gång. Man lär så länge man lever 😉 .

Känslan var inte bra alls efter detta, så jag belönade henne ordentligt så jag såg att hon var nöjd och glad, sen satte jag undan henne i buren och faktiskt surade ett par minuter 😛 ! Sen var surheten över och jag kunde analysera vad jag fick för info av felen som hände, och Lyxa fick komma tillbaka ut igen och kramas, lika nöjd med sig själv som hon var innan och totalt ovetande om sin småsura matte 😛 .

150505,15Nöjd med sig själv 😉 !

När vi sen skulle köra vår egenträning, så hade jag valt att träna uthållighet (väldigt bra, eftersom minitävlingens kedja gav mig dålig känsla) genom att de andra fick sätta ihop en tävlingskedja till mig och Lyxa, där vi inte visste vilka moment som skulle komma utan vi bara matade på. Kedjan visade sig vara dirigeringsapport-hopp apport-fritt följ-vittring-zäta-ruta-inkallning-hopp metall.  Och den kejdan gick SÅ J-Ä-V-L-A braaaaaaaaaaa!

Dirigeringsapporteringen var fläckfri, hopp apport med stor vanlig metall var GRYM (litet tramp innan skick, men snabb galopp ut och in, snabbt gripande och fin ingång), fritt följ var helt underbart och följsamt (kunde ha blivit lite bättre stegFF höger men annars toppenkänsla), vittringen var TOPPEN (ett tyst gnäll när vi vände om mot pinnarna som jag valde att korrigera med rösten) med galopp ut och in och rätt pinne på första träff, zätat helt toppen och korrekt från Lyxas sida och lite dåliga vinklar från min sida, rutan (utan rutband) toppen från Lyxas sida (JÄTTEFINT konskick) och klantigt från mig som ställde henne alldeles för tidigt, inkallningen superfin (litet temposkifte i andra och tredje sträckan men fortfarande med fin galopp) med ett lite tidigt ställande från min sida men grymt fint från Lyxa (och en liten onödig tass på min fot i en annars fin ingång 😉 ) och avslutningsvis en hopp apport med nordisk metall som ställde sig på högkant. Perfekt att jag där kunde dra upp en belöning när Lyxa löste det och grep den upprätta apporten!

Ska även säga att transporterna mellan momenten var som en DRÖM, hon bara flöt med vid min sida med fullt fokus, som att vi hade ett osynligt band oss emellan, och hon blev bara bättre och bättre ju längre kedjan gick. Så SANSLÖST bra känsla och så himla fina utföranden!!!!!! Skit att jag inte fick den filmad 😛 !!

150505,16

Sen blev det lunch, lunchpromenad och så ett pass till med Pu. Ett skitbra pass till med ett fotgående som jag t.o.m efter mina anala kriterier hade kunnat tävla med i både klass 1, 2, appell och lägre 😀 ! Där starter, sitt i halter, svängar hö/vä och tempoväxlingar vanlig-språng-vanlig, samt sväng helt om vänster satt super! Fina fartiga runtskickningar runt kon, snabbare läggande under gång än någonsin (plus att jag testade att kommendera ”lägg” en gång när Pu kom i galopp mot mig, och det läggandet blev super!! ) och en jättestadig 3 minuter ensamplatsliggning och fina nedlägganden och uppsittanden.

Är så nöjd med denna lilla unghund, så mycket som faller mer och mer på plats hela tiden och utvecklas åt rätt håll ❤

150505,18

 

Efter lunch så fick vi även kört igenom gruppmomenten. MYCKET bra, eftersom jag efter rankingtävlingens dåliga platspoäng valt att ta tillbaka hakan i backen igen i lydnadsplatsliggningar. Behöver stärka upp platskommandot lite, men fick till det rätt bra även under tävlingsmässiga former. En gång la hon sig ner med huvudet upp, men då gjorde jag bara om. Uppsitten efter platsen gjorde hon hur fint som helst, och hon hade lyft på huvudet en gång när störningen kom på första platsliggningen, men kom på sig själv och la ner det igen. Så vi kör på det här ett tag till 🙂 .

Sista 12-minuterspasset  med egentränin på dagen fokuserade vi på rutan, experimenterade lite hur jag ska sudda ut Lyxas stopptanke och bara ta tillbaka tanken på att springa rätt igenom rutan. Sen vid 15 samlade vi ihop oss för lite snack om landskampen mot Norge och utvärdering av helgen. Sen var det tack för den här gången, och efter en gemensam gruppbild så började alla splittras och började sin egen färd hemåt.

TACK till alla Talanger, Spetsar, Lotta, Anders, Anders och extra tack till Karin för en toppenhelg 😀 !

150505,19

Foto: Louise Karlgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s