En helg i Kalmar: Bruksträning, lydnadstävling och utställning (med världens finaste Lyxa-kritik)

Jag och aussiesarna har haft en FANTASTISK helg i Kalmar! Runt 14 i fredags packade vi in oss i bilen och for österut!

150510,14

 

Jag var RIKTIGT kaxig och körde hela vägen UTAN GPS! Första gången jag vågade göra det, trots att jag åkt till Kalmar och tillbaka massa gånger nu 😉 . När vi var nästan framme ringde Liza och sa att vi kunde mötas upp på klubben. Efter lite felsvängning (först mot Öland, sen mot Norrköping) så hittade jag även fram dit. Vuxenpoäng 😉 !

150510,15

 

Efter ett litet tag kom Liza och Fräck, och vi tränade lite lydnad. Fräck körde bl.a genom lydnadsklass ett, Lyxa fick pepp på rutskick, hopp apport och fjärr, och Pu fick köra runda, apportering, fotgående och fjärr.

150510,16 150510,17 150510,18 150510,19 150510,20 150510,21 150510,22 150510,23

Våra sanslöst söta, trevliga, arbetsvilliga aussies

Fredagkvällen spenderades med falafelrulle och slökollande på TV, och en lite för spännande utelåsning av mig och tjejerna…. jag skulle skynda mig ut med en kissnödig Pu, vi skyndade oss ner för trappan (jag i pyjamas), sprang ut genom dörren, aussiesarna gjorde det de skulle…. och när vi gick tillbaka var dörrjäveln till trapphuset låst 😛 ! Och för den TOTALA ovanlighetens skull så hade jag INTE mobilen på mig!!

Tack gode gud att det inte var mitt i vintern (även om det var kallt nog att stå med knäkorta byxor i Kalmarnatten), och jag försökte hålla mig lugn och höll tummarna att Liza inte skulle råka somna så jag inte kom in förns till morgonen 😛 ! Men efter en låååååååååång stund så tyckte hon att vi varit borta alldeles för länge, och slogs av vetskapen att dörren låste sig själv 😉 . Så vi behövde iaf inte spendera natten utomhus, skönt det 😛 !

Lördagen började vid 07,30, då det var uppstigning, morgonpromenad och kaffe. Sen drog vi till IKEA för en formidabel lunch innan vi åkte ut i skogen.

150510,24 150510,25

Först tog vi en promenad i skogen, sen fick hundarna röja lite som de ville. De där tre har verkligen superkul ihop och leker som galningar tillsammans, helt underbart med hundar som trivs så bra ihop ❤ ! Enda ”dåliga” är väl att det inte är så rent att röja i skogen, och det är särskilt påtagligt när man vet att man ska på utställning dagen efter 😉 .

150510,26

Sen blev det rapportträning för alla tre! Pu fick lite mer liknande långa budföringar och Lyxa fick den mest uppstrukturerade träningen, då planen är att vi tre ska ut och tävla lägrerapport i höst 😀 ! Och när man bor nästan 40 mil från sin medförare, då gäller det att vara seriös 😉 . Upplägget blev:

  • B-A 400 m
  • A-C 500 m
  • C-A 500 m
  • A-D ca 570 ( vek av in i ett frispår in i skogen)

Lyxa har lika bra dragning till mig som till Liza, och springer med friskt men inte hysteriskt tempo, och är väldigt jämn på alla sträckor. Bra det så det inte hade varit tokrus första sträckan och sen slötempo de andra. Nästa gång ska vi ta ut längden ytterligare så vi får ut en hel lägresträcka och se vad som händer 🙂 !

150510,28 150510,27

Efter rapportträningen drog vi till Nybro där morgondagens utställning och lydnadstävling skulle gå. Vi förberedde med att sätta upp tältet, och tränade sen vid sidan av planen för att få en god feeling inför morgondagen. Alla tre var riktigt duktiga!

150510,33

150510,34

Sen tyckte vi att vi hade varit aktiva nog efter att ha varit igång från 07,30 och nu var kl 18, så då drog vi in till Kalmar och köpte godis, och drog sen hem till Liza för en slö kväll i soffan.

150510,35

Söndagen började vid 06,15, då jag tog ut mina hundar och rastade dem. Ingen morgonpromenad att prata om, jag hade ingen lust att nån av dem skulle få för sig att hoppa ner i ett sumphål precis innan utställning 😉 . Hem, frukost för hundarna, kaffe för människor och så uppfräschning. Paljettlinne på and away we went!

150510,36 150510,37

Jäkligt gött att komma fram till utställningen och redan ha tältet uppe så det bara var att glida in. Särskilt gott eftersom regnet hängde i luften hela förmiddagen och föll då och då. Rätt snart var det dags för Pu att gå in i juniorklass. Domare var Hans Almgren, och han var otroligt fin med hundarna! Pu kunde inte ha fått en bättre första upplevelse av utställningsringen tack vare honom, trevlig och vänlig och gav alla hundar den tid de behövde. Finfoton från Uppfödar-Tina!

150510,3 150510,4 150510,10  150510,51 150510,12

Pu skötte sig jättebra, sprang fint, stod bra och stilla och var allmänt behaglig att ha att göra med ❤ ! Lite fint och mycket nerdrag blev det i kritiken och hon slutade sin första utställning med ett sufficient med kritiken:

”Lätt helhet. En tik som saknar funktionella delar i kroppen så som längd i bröstben och total länd i bröstkorg. Bra könsprägel. Tillräckligt stop. Luftig, uppdragen buklinje. Bra storlek. Samlad i proportionerna. Öppna vinklar runt om. Bra päls. Pga hennes kropp och brist på längd och volym i bröstkorg priset”.  

Men det gör mig ingenting, jag vet ju att hon är väldigt outvecklad och tanig i kroppen och även att det inte är ett klassiskt utställningsexemplar jag köpt mig 😉 . Hennes fina beteende i ringen, kombinerat med en lite mer utvecklad kropp längre fram, kommer säkerligen locka fram det där lilla VG som är vårt mål då man behöver det för att plocka brukschampionat längre fram 🙂 . Bästa lilla gulle-Pu ❤ !

150510,50

150510,52

Sen var det bara för mig att gå in i tältet och vända typ, för efter två unghundstikar så var det Lyxas tur i bruksklass (tyvärr enda tiken). Jag kände för att göra en stilfylld entre, så vi tog och sprang rätt in i ringen från tältet och tog ett halvt ringvarv för att visa upp Lyxa. Hon är UNDERBAR att visa i ringen, hon verkligen ÄLSKAR att visa upp sig och travar på ordentligt med fullt fokus framåt och är hur följsam som helst när det gäller att svänga på bara röstkommando osv. Domaren tyckte nog det också, för när vi kom fram till honom så sa han ”ni kan gärna ta ett varv till”, så det gjorde vi innan uppställning framför domartältet 😉 .

150510,13

Sen så fick vi den troligtvis FINASTE kritiken jag någonsin fått/sett, när jag läste kritiklappens sista rader så fick jag faktiskt ståpäls. Vilken underbar lapp att få!

” Otroligt spänstig, välmusklad tik. Byggd för att arbeta och visar det väl i ringen. Lagom nosparti, tillräcklig hals. Fast, välmusklad kropp. Breda lår. Mjuk päls. Lätt vågig på ryggen. Bra proportioner. Trevligt temperament. Utvecklat förbröst, något fallande kors.

Ett ekipage som fungerar utmärkt tillsammans och visar att rasen är en arbetande, funktionell hund.”

Bästa, snyggaste, funktionellaste, välmusklade och spänstiga Lyxa ❤ !

150510,38

150510,39

Efter att jag kommit ner från mitt lyckomoln efter den kritiken, så var det dags att fira ingen! Liza och Fräck som bojkottade utställning hade varit iväg och debuterat i lydnadsklass 1, och de plockade ett 1:a pris och en andraplats av 7 startande! HEJA och GRATTIS!!

150510,40

150510,47

Sen följde firande med kaffe och kaka vid uppfödar-Tinas föräldrars husbil, och sen fick mina utställningshundar komma ut och skita ner sig igen. Gott att få gå tillbaka till sitt rätta element 😉 .

150510,41

150510,43

150510,44

150510,45

150510,46

150510,6

150510,7

150510,53

Sen blev det lite väntan, innan det var dags för mig och Lyxa att tävla. Vi hade en riktigt god känsla på uppvärmningen, men tyvärr så blev det ett kraftigt värmeomslag precis innan vi skulle in, och så här i början på våren innan Lyxa fällt av sig vinterpälsen så blir hon rätt påverkad. Hon gör sitt allra bästa och gör momenten i stort som de ska göras, men det blir lite väl mycket tempotapp och segt här och var, och synd att gräset var så högt att vare sig vittringspinnar eller dirigeringsapporter syntes från ett hundperspektiv. Men ändå, duktig tjej som verkligen försöker ❤ !

Det blev inga fantastiska poäng, men ändå ett 1:a pris på 261,5 och en klassvinst av fyra startande (tre fullföljde). Det är ju inte så illa det heller 🙂 .

150510,49

Sen packade vi ihop tält och övriga prylar, tog en avskedslunch på McDo Nybro, och vid 16 började jag och tjejerna rulla hemåt igen. Nu ska vi vara hemma i hela 2,5 dagar innan vi åker tillbaka till Liza igen för mer träning och tävling 😉 ! Tur att hon känner att hon inte har något val annat än att släppa in oss 😉 !

4 reaktioner på ”En helg i Kalmar: Bruksträning, lydnadstävling och utställning (med världens finaste Lyxa-kritik)

    • Det var väl de sammanlagda sakerna som domaren såg som gav henne den kritiken. Med lite mer utveckling på henne så tror jag allt att det kommer komma lite bättre kritik även i utställningssammanhang 🙂 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s