IPO-ingångar med Pu

Lilla Pus utbildning till tävlingshund går sakta men säkert framåt 🙂 .

150517,27

Som jag nämnt innan, så känner jag ingen som helst stress att komma ut på tävlingsbanorna med henne. Även om jag ÄLSKAR att tävla, så vill jag inte ryckas med i tänket ”snabbast (och yngst)-till-elit-vinner”, utan jag tänker långsiktigt och hållbart. Mer ”längst-och-mest-kvalitativ-karriär-väl-i-elit-vinner” 😉 .

Jag vill att hon ska vara helt trygg i sina uppgifter, blixtrande snabb i fartmomenten, stadig i stadgedelarna och hålla hög standard i alla sina utföranden innan vi ger oss ut på tävling. Jag tar hellre och väntar med tävling till hon är tre (hoppas dock inte att det tar SÅ lång tid 😉 ) och riktigt genomtränad, än att gå ut och hasta igenom klasserna med nöd och näppe så hon är i elit snabbt (och då kanske få träna om massa quick fixes). Det är ALLTID jobbigare att träna om än att träna rätt från början.

Det senaste vi har börjat träna på nu, är våra ingångar/avlämningar. Jag har ju tidigare gjort momentinventeringar där jag konstaterat att jag avskyr att träna ingångarså jag har skjutit det lite framför mig kan man nog lugnt säga, en snart 1-årig hund som inte har ingångar/avslut över huvud taget…. smått pinsamt 😉 . Men nu har jag (förhoppningsvis 😛 ) ältat klart och tagit ett genomtänkt beslut!

Pu är en väldigt liten aussie, runt 48-49 i mankhöjd och än så länge inte över 16 kg strecket. Det finns många fördelar i det (liten, nätt, smidig, snabb som tusan), men den stora nackdelen som jag ser det när man ska tävla bruks är att tungapporten blir så SATANS tung i förhållande till hunden 😛 ! Liksom, som det är nu ska Pu ta en lika tung (4 kg, 1/4 av hennes egna vikt) apport som en rottweilerhane som väger uppemot 45-50 kg… Till 2017 sänks tungapporten med 1 kg för aussies, men det är ju lik förbannat väldigt tungt 😛 !

Med tanke på det jag skrivit innan om hållbarhet på lång sikt, så har jag därför beslutat att jag ska träna in IPO-ingångar med Pu. IPO-ingång/avlämning innebär ju kortfattat att hunden kommer in i frontposition med apporten, föraren tar apporten och sen kommenderar in hunden till sidan genom att antingen runda föraren på höger sida in i fotposition, eller köra bakdelskontroll direkt in till fotposition.Det som är det bästa enligt mig med detta är ju att man slipper själva vridmomentet med tungapporten, vilket kan vara slitsamt och bli en skaderisk även om man håller hundarna välmusklade och vältränade.

Utöver den vinsten, så finns det ett par anledningar till som gör att jag tänker träna in IPO-ingången:

  • Jag har aldrig tränat det förut, och det är alltid kul att göra nya grejer!
  • Jag tycker att en riktigt fin IPO-ingång är SÅ snygg.
  • Jag har en privat IPO-ingångscoach i Liza som har tränat in sjukt snygga och tighta ingångar på Fräck (hon får all min ångest och träningsnoja slängd i knät flera gånger om dagen 😉 )

Så nu har vi startat upp träningen med lite grunder, t.ex:

  • Springa i full fart mellan mina ben för att ta belöning (för att ha drag till frontposition)
  • Hitta en bra och nära frontposition
  • Gripa och hålla lugnt i frontposition till släppkommando kommer

Så här ser det ut hittills, detta är ett av våra första träningspass:

 

To be continued…. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s