När Pu behöver andas i fyrkant

Igår var det dags för vår goda inomhusbrukslydnadskurs för Git Jering igen 🙂 ! Vädret utomhus var totalgrått, trist och glåmigt, så det var tre gånger så skönt att få vara inomhus!

151109,3

Om jag ska börja med allt som gick bra (och det gillar jag att göra 😉 ) så var Pu grym på:

Apportering: grymt fina gripanden varje gång och galopp ut & in oavsett hur kort/långt avståndet var, om apporten låg mot vägg eller what ever

Fjärrskiften: hon har SÅ grymma nedlägganden och uppsitt!! Man ser knappt ens att hon påbörjar uppsittet, helt plötsligt sitter hon bara där 🙂 ! Avståndet är fortfarande väldigt kort, kommer jag ut mer än 2 m så tror hon att det är platsliggning och lägger ner huvudet och då är det svårare att få henne att sätta sig 😉 .

Saktagående: Detta tränade vi på våra pass med Git. Vi tittade på vilket tempo vi skulle ha (lite högre än vad vi haft innan för att få bättre flyt) och kom bägge två fram till att Pu nog är en sån hund där man (särskilt i lite lugnare saker som saktagående) behöver ge henne hjälpen att göra rätt direkt från början. Vi jobbade i koppel ut mot utlagd upphöjd godis, och fick rätt snabbt fram sträckor på ca 15 m i ett perfekt tempo. Så efterhand ska vi fasa ut kopplet (började med att bara släppa det på marken så Pu fick dra det efter sig) och länga ut sträckorna 🙂 .

Kryp: Efter bara sex träningspass med kryp så har Pu redan ett härligt flyt och en grymt bra teknik 🙂 ! Jag backar fortfarande mestadels (har inte testat att gå framåt när hon kryper än), men vi har kommit upp i sträckor på runt 5-6 m med bibehållen låg och fin teknik! Bara jag är noggrann på när hon får ta belöningen (endast när hon ligger tungt i backen, aldrig när hon sträcker sig efter den) så är hon låg och fin 🙂

Plats: 3 minuters plats med hakan i backen hela tiden, plus ett rätt så bra uppsittande på kommando 🙂 !

Sen så tränade vi även på positionen i utgångsställning, detta evighetsmoment för oss 😉 ! Pu hamnar ju SÅ långt bak i ingångar och halter (dels för att hon alltid gör fina bakåtsitt, bra för fjärr men kass för utgångsposition 😛 )! Jag testar flera olika sätt att försöka förklara för henne var jag vill ha henne, igår körde jag med planka 🙂 .

151110,4

Så överlag med momentträningen så var Pu superbra igår, med fin uthållighet och glatt engagemang till träning! Duktig liten svart!

Sen till det som är lite svårt för mig, att träna en hund med mycket känslor och tankar som ibland gör att det blir totalstopp i hjärnan!

Det är inte så ofta det händer, utan oftast kan vi bara kötta på i träningen och Pu jobbar på hela tiden för att göra rätt. Men så ibland så blir det som sagt att det kommer korta episoder där det låser sig, som att det blir en liten blackout i skallen på Pu och hon kan till exempel lägga sig ner och rulla över på rygg och säga ”åååååååh vad jag är liiiiiten och förskrämd, det här KAN jag bara inte!”. Det finns ingen röd tråd i när det händer, ingen särskild miljö som triggar det, inget med hur länge man tränat, hur många repetitioner man gjort, hur svårt eller lätt det vi håller på med är….

Jag skulle ljuga om jag sa att det inte bekymrade mig, för när det händer så blir jag allt lite ledsen i hjärtat och lite uppgiven eftersom jag aldrig vet när det ska hända och därför inte kan jobba för att undvika det. Som tur är så är det inte ofta hon blir sån, och det sitter inte heller i länge utan vi kan snabbt efteråt börja träna på igen. Jag har lärt mig hur jag ska hantera det och brukar lite skämtsamt säga att ”nu behöver hon andas i fyrkant”, tar med henne till filten så hon får ligga där och åma sig lite, andas och landa, sen så är hon redo att gå upp och köra igen! Igår hände så en gång i början under kursens 2 timmar, och 2-3 minuter på filten senare så gick hon upp och var superpepp igen. Konstiga lilla hund ❤ !

151110,5

Jag tror och hoppas att det har med mognad att göra ( i mångt och mycket är hon lite sen och omogen och känns ofta som en valp fortfarande 😉 ) och att det kommer att växa bort helt i framtiden. Tills dess så får jag se det som så att jag lär mig massor på hur jag ska hantera hennes ”panikångest”, och eftersom listan över hennes styrkor och fördelar är så otroligt mycket längre än den här lilla grejen, så försöker jag att inte noja ihop 😉 . Det går nog te sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s