Sökhelg för Git

I fredags började jag och hundarna helgen med att ta en drygt timmeslång offroadpromenad i kuperad terräng, kalhygge/djup mossa/tung snö (som tur var för dem med benhår inte krämsnö). Sen lassade jag in hundarna till Andreas och åkte till Alfa Hundcenter för teoriträff inför helgens sökkurs!

160307.17

Vi var 4 ekipage som skulle gå kursen för vår goda sökguru Git Jering, 4 nybörjarhundar av 4 olika raser (aussie, rottis, labbe, BC). Fredagskvällen drog vi lite basala teorigrejer och gick igenom Gits tänk i sökträningen (väldigt kortfattat så jobbar hon med dykupp/popup som sedan fasas ut när hunden är ”hjärntvättad” in i ett system med raka skick dit föraren pekar), sen skildes vi åt runt 20. Jag åkte direkt hem och packade det sista 🙂 .

1603007.1

Vi möttes upp vid 8.3o på lördagen. Vädret var toppen, uppehåll och några plusgrader och torrt i backen. Vi började med en relativt öppen och enkel ruta, där hundarna fick 5 skick ut på figgar på djupet. Vi hade alla jaktradios med hörsnäckor (så man kände sig som en agent eller militär eller nått 😉 ) för att Git skulle kunna placera oss rätt när vi figgade, samt att föraren skulle få reda på när hunden tagit lösrullen ute hos figgen.

Pu var jätteduktig i att springa rätt ut på djupet till figgen, gjorde redan från början fina framslag där hon vände direkt mot min röst, och gick enkelt ut på påvis. Det hon var minst bra på var att snabbt ta rullen från figgen (tog mer eller mindre ”lång tid”, alltså från några sek till kanske 10 sek) och att hålla den hela vägen in till mig. Men i det stora hela ett gott förstapass 🙂 !

160307.2

När alla hundarna var genomkörda i rutan så var det lunchpaus. Jag var sjukt nöjd med både min lunch (pannkakor) och min overall, som höll mig torr och varm under hela helgen! Något av det bästa jag ägt ever tror jag!!

160307.3

Nästa pass vallade vi en ny ruta, och hundarna fick även här 5 skick på figge. I slutet av stigen märktes det att Pu började bli trött i skallen av att behöva tänka samtidigt som hon sprang, men hon skötte sig ändå finfint och upprepade det fina jobbet från första rutan med att markera alla figgarna, göra framslag och gå ut bra på påviset. Även här lite slarv med avläsningarna av lösrulle (spottade ut dem lite innan hon kom fram), men från detta pass hade jag bestämt mig för att bara lugnt och stilla säga till henne att ta upp rullen och lämna den till mig, och att inget annat kul händer och man får inte gå på påves innan man lämnat rullen i hand.

En duktig och glad Pu efter två fina pass i sökskogen 🙂 !

160307.4

Medan vi körde klart de andra hundarna och sen åkte hem runt 15, så hade Pu vilat upp sig och var pigg under hela kvällen och ville göra mer, medan jag bara ville avlida i soffan 😉 ! Tur att Andreas är en pärla och både lagade jättegod middag och serverade mig daquiris framför brasan sen ❤ !

160307.5 160307.6

 

På söndagen ringde klockan vid 7 igen, och när jag öppnade dörren för att släppa ut hundarna så mötte den här synen mig….

160307.7

Runt 10 cm snö hade fallit under kvällen/natten, och ett par sekunder kände jag bara ”NÄÄÄÄÄÄÄ!”. Men som ordstävet säger; ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!”. Så på med BoT-täcke på Pu och vuxenoverallen på mig (extra gött var ju att Niclas hade matchande overall, bäst klädda kursdeltagarna ever 😉 ) och ut i sökskogen igen!

160307.8 160307.9

Nytt pass betydde ny sökruta, och i den här rutan kände jag bara ”OMG hur ska det här gå?!” när jag såg vilken lutning/bergvägg det var på ena sidan! Inte att jag var orolig för Pus del, men för min egen när jag skulle hänga med på påvis…. 😉 !

Jag och Pu startade sist istället för först på söndagen, så jag fick först figga för Primo, Svante, Eskil och ett skick för Vilja, innan det var dags för Pu. Fick min första erfarenhet av att figga i låda, något som mitt lilla drag av klaustrofobi bävat för men som inte alls var så illa (när jag väl kom på plats i den lite för lilla lådan för en 183 cm kvinna i vuxenoverall 😉 )

160307.10 160307.18

Den här rutan var Niclas jättesnäll och filmade oss 🙂 ! Som han sa så är det kanske inte den mest spännande grenen att filma då all action händer ute i oöverskådlig terräng, men här kan man se lite av Pus fina utgångar, lite av hennes fina framslag (som imponerade även på Git, vilket man hör lite i filmen 😉 ) och hennes fina påvis. Fortfarande lite slarv med lösrullarna, men man kan ana att det börjar bli bättre. Och jag är SÅÅÅÅÅÅ glad över hur fint hon jobbade med sin allra första heldolda figge i låda 😀 !! Hon jobbade på jättefint därute medan hon försökte lokalisera var vittringen kom ifrån, och när hon väl fattade att den kom från lådan så var hon snabb på att ta lösrullen som stack ut från under lådan och komma in med den 🙂 !

Jag var GRYMT nöjd med bästa lilla sök-Pu efter detta ❤ !

160307.12

När alla hundarna var genomkörda så var det lunchpaus igen, i det tilltagande regnblandatsnönedfallet som bara ökade. Konstigt att man kan vara ute i sånt pissväder, och ändå tycka att det är något av det bästa man varit med om 🙂 !

Sista rutan för helgen var en lite öppnare ruta igen, men med en lurig sida där klippvägg och sidvind stoppade upp vittringen så flera av hundarna fick jobba på rejält för att lokalisera figgen (att de var trötta i huvudet efter två dagars kurs var säkert en anledning också 😉 ). Lilla Pu var jätteduktig på att gå rakt ut och hitta figgen direkt, och kom fint in till mig och gick ut fint på påves. Dock så blev det på tredje skicket tilt i hjärnan på henne och hon bara stod kvar ute hos figgen även när hon tagit lösrullen, och bara stirrade på mig som typ ”kommer du då?!” ett tag, även när jag ropade på henne 😉 ! Men till slut kom hon på sig, kom in med rullen och kunde gå ut på påvis. Söt-Pu ❤ !

Förutom den lilla fadäsen gick även helgens 4 sista sökskick överlag riktigt grymt, och bäst av allt: Hon avslutade helgen med att sista passet hålla kvar lösrullen HELA VÄGEN IN så hon avlämnade i handen på mig. Bästa lilla Pu som snabbt fattar att det inte är någon idé att försöka fuska!

160307.13

Det är så himla kul att se att vi har hittat en (ännu en 😀 ) bruksgren som hon visar en naturlig fallenhet för, det är verkligen en liten brukshund det där ❤ ! Jag hoppas verkligen att vi ska kunna få till en kontinuerlig träning i söker för att kunna utveckla det här, vi tyckte det var så himla KUUUUUL bägge två!!

Sammanfattningsvis; Toppen-Pu, toppen-Git, toppen-kurs, toppen-kursdeltagare, toppen-hundar, toppen-bruksgren och toppen-helg!

Vi kan ju dock för jämviktens skull berätta att vi inte har haft en lika mycket toppen-måndag…. strax innan 7.30 (och bara typ 800 m från huset) så fick jag och snusrarna möte med en buss på väg in till stan och jobbet. Jag saktade ner till nästan stillastående och gick ut till kanten på den smala vägen för att vi skulle kunna mötas, och då hände detta….

160307.15

Vägassistans skulle vara hos mig inom en timme, men den stackars bärgaren har ringt till mig 2 ggr för att berätta att han inte glömt bort mig, men de har jobbat sen i natt med att dra upp personbilar, lastbilar och sopbilar från dikena. Jag hade ju tur nog att det hände så nära, så jag kunde ta hundarna och gå hem och vänta här istället för att vara strandad i bilen. Vi får väl se när jag får hjälp att dra upp bilen, tills dess har jag ju iaf några som inte klagar på att få en oplanerad hemma-måndag 🙂 .

160307.19 160307.16

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s