Då djävulen kom fram ur Jävlar Anamma

Igår var jag och Pu iväg på skyddsträning igen. Alltid lika roligt, intressant och utvecklande att se alla olika ekipage! Och hallen är ju bara to die for!

IMG_3360 IMG_3369 IMG_3378 IMG_3402 IMG_3410

Igår var vi 9 hundar med, så vi hann med 2 pass var. Lilla Pu fick under första passet köra kamplek med bitkudden som vi brukar, men nu höjde Niclas belastningen på bettet mycket mer, och Pu visade att hon har ett rejält bra bett som börjar tåla MYCKET belastning i form av ex liggande figge, slag i kudden, hårdare ömklappningar, lyft i selen osv. Duktig tjej!!

IMG_3423 IMG_3425 IMG_3426

När hon skött sig så bra första passet, så tyckte Niclas att vi skulle se om hon gick igång nått i försvar, både i försvar av föremål och förare. Och det korta svaret är: Det gjorde hon 😉 ! Djävulen kom fram ur Tillyhills Jävlar Anamma och hela garnityret och avgundsgurglande kom ur strupen på henne, och när hon i slutet av passet fick kudden så bar hon den SÅ stolt ända ut till bilen och var SÅ nöjd med sig själv att hon hade skrämt stora stygga Niclas så ❤ !

IMG_3438

 

När jag la ut den här filmen på youtube, så fick jag där frågan: Hur har du börjat träna det här? Jag skulle vilja utveckla svaret på detta lite:

Jag har länge varit fascinerad av skyddsträning och skyddshundstävling, eftersom jag anser att detta är den optimala bruksgrenen och den gren som kräver de allra mest kompletta hundarna eftersom en elitskyddstävling innehåller ALLT! Spår, avsök, upplet, lydnad, planskydd och plats. Denna mångsidighet och uthållighet som skyddshundarna måste ha tilltalar en bruksfantast som mig extremt mycket!

Genom min hemmaklubb har jag fått träningskompisar som har lång erfarenhet av både tränande, tävlande och figgande, plus att vi har en fantastisk tävlingsfigge på klubben i ”vår” Niclas. De har allesammans gedigen kunskap och erfarenhet av skyddsträning och skyddshundar, och de låter mig komma med mina mer eller mindre korkade funderingar och tankar och delar givmilt med sig av sina kunskaper till en skyddsnybörjare som jag, vilket jag är extremt tacksam och glad för ❤ !

Min och Pus egna praktiska träning av skyddet började ju bara som en ren skojpryl med vanlig kamplek för att stärka Pu, få henne att känna sig tuff och fräck och växa i sig själv.  Men efterhand som hon visade fina kvalitéer som fin kamplust, fint bett och ett verkligt intresse för skyddsträningen, så växte det fram en idé och önskan om skyddsträning mot tävling, för att lära mig grunderna man behöver för att träna upp en skyddshund.

Och mina fantastiska träningskompisar stöttar mig i det och hjälper mig och Pu att ta oss framåt, och har låtit oss hänga med på deras uppstyrda skyddsträningar. Jag har blivit varmt mottagen och insläppt i träningen på precis samma premisser som de andra, fått samma tid, engagemang och hjälp trots att vi är lite outsiders och står ut lite ur mängden, och vår figge Niclas är suverän i att läsa hur han ska göra för att stärka och utmana Pu för att ta steg framåt och utvecklas, trots att vi kanske skiljer oss lite från de mer klassiska skyddsekipagen 😉 !

IMG_3147

Jag är – som i all annan hundträning – sjukt seriös med min skyddsutbildning av Pu, vill göra det rätt och se till att göra det med folk som vet vad de håller på med! Har man inte erfarenheten eller kunskapen själv, så MÅSTE man se till att ha folk omkring sig som vet, annars blir det inte nått vidare smart eller bra, och kan t.o.m bli farligt, både för sig själv och för hunden !

I all hundträning är det viktigt att veta vad man håller på med, men när man går in och tränar skydd så är det enligt mig ÄNNU viktigare, eftersom man plockar fram sidor ur hundarna som man måste kunna kontrollera. Tända och släcka, styra och släppa kontrollen, det är en fin balans som man måste hålla på för att det ska bli både tävlingsmässigt bra och framförallt säkert.

Det jag vill säga med det här, är att jag inte bara en vacker dag vaknade och tänkte ”Nä men köra på med skydds hade ju varit lattjo, det ser ju fräckt ut när de biter folk!”, utan jag har under lång tid observerat, läst på, frågat runt och det viktigaste av allt: Omgett mig av duktiga, erfarna personer som delar med sig av sin kunskap, och en figge som vet hur man bygger en skyddshund och kan anpassa sig till hunden de har framför sig! En bra figge som kan läsa hunden som den individ den är,  är verkligen A och O!

IMG_3161

Känner man att man är intresserad av skyddsträning (alltså seriös träning, inget buskskydds för att det är ”fräckt” och som tänder saker i hundarna som man sen inte har kunskapen att kontrollera) med sin brukshund (i Sverige är det endast tillåtet att tävla skydds med bruksraserna, och det är nog näst intill omöjligt att hitta en skyddsgrupp där figgen vill lägga tid och slita på sig själv med hundar som inte får tävla) så bekanta dig med skyddsekipagen på din klubb (om ni har sådana), hitta folk som är kunniga och villiga att svara på dina frågor, ställ upp som funktionär på skyddstävlingar, observera och insup så mycket kunskap du kan! Sen när man som trevlig, intresserad och seriös person nästlat sig in bland skyddsfolket, så tar man skyddslicensen (jag är anmäld till  teoritillfället den 17/4 🙂 ) och sen är det KBK som gäller 😉 !

IMG_0077

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s